Доступність посилання

ТОП новини

Премʼєр Грузії, партія якого просуває закон про «іноагентів», назвав «пріоритетом» членство в ЄС


Премʼєр міністр Грузії Іраклі Кобахідзе, Тбілісі, 9 травня 2024 року
Премʼєр міністр Грузії Іраклі Кобахідзе, Тбілісі, 9 травня 2024 року

Шлях Грузії лежить лише до ЄС, а її «головний зовнішньополітичний пріоритет – це членство у Європейському союзі», заявив на заході з нагоди Дня Європи премʼєр-міністр Грузії Іраклі Кобахідзе, повідомляє проєкт грузинської служби Радіо Свобода «Ехо Кавказу» з посиланням на Громадського мовника Грузії.

Його слова пролунали на тлі масових протестів проти ухвалення законопроєкту про так званих «іноагентів», який просуває владна партія «Грузинська мрія».

За словами премʼєра, грузинський уряд хоче отримати такий же рівень розвитку та процвітання, як у Євросоюзі.

«9 травня 1950 року було засновано Європейський союз, коли було підписано Договір Шумана… Саме з цього моменту такі цінності, як верховенство закону, демократія, права людини, соціальна держава, незворотно утвердилися в Європі, заклавши основу безперервного миру в Європі, що створило міцні гарантії для постійного підвищення рівня добробуту в Європейському союзі та Європі в цілому», – твердить Кобахідзе.

Під час виступу голови уряду частина присутніх у виставковому центрі Expo Georgia у Тбілісі стала скандувати: «Ні російському закону!» (так опоненти влади називають законопроєкт про «іноагентів»)

Перед Іраклі Кобахідзе до учасників заходу звернувся посол Євросоюзу в Грузії Павел Герчинський.

«Ми працюємо разом з урядом, разом з усіма, щоб просунути Грузію на шляху до європейської інтеграції, і я щиро сподіваюся, що, попри всі труднощі, які я змушений визнати, ми все ж таки зможемо просунутися вперед, і саме тому я хочу уникнути розмов про негативні наслідки, якщо щось піде не так. Я волію говорити про все ще відкриту можливість для Грузії рухатися вперед. Сподіваюся, що найближчими тижнями буде знайдено спосіб рухатися вперед і не входити до негативної спіралі подій», – сказав Герчинський, прямо не вказуючи на закон про «іноагентів».

1 травня парламент Грузії схвалив у другому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу». Як і в першому читанні, документ підтримали 83 депутати зі 150 – члени владної партії «Грузинська мрія» та її партнера за коаліцією, партії «Влада народу». Противники законопроєкту називають його калькою з російського закону про «іноземних агентів». Документ розкритикували у США та Європі. Розгляд законопроєкту супроводжується масовими протестами в Грузії.

Форум

XS
SM
MD
LG