Доступність посилання

ТОП новини

Премʼєр Грузії в 15-ту річницю війни назвав Росію «агресором»


Премʼєр-міністр Грузії Іраклі Ґарібашвілі
Премʼєр-міністр Грузії Іраклі Ґарібашвілі

Премʼєр-міністр Грузії Іраклі Ґарібашвілі назвав Росію «агресором» 8 серпня, коли в країні вшановують жертв війни, яка відбулася між двома країнами в серпні 2008 року.

15 років тому Росія ввела тисячі військових до Грузії після того, як Тбілісі розпочав військову операцію проти сепаратистів у Південній Осетії, які обстрілювали грузинські села в регіоні.

«Ми давно знаємо, що Росія була агресором, ми це знаємо, і це знає весь світ», – цитує премʼєра Ґарібашвілі агенція France-Presse.

Водночас проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу» наводить інші висловлювання голови уряду, який покладає відповідальність за російське вторгнення на «колишнього головнокомандувача» (ідеться про тодішнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, якого чинна грузинська влада тримає за ґратами – ред.).

«Ми неодноразово говорили, що цієї війни можна було уникнути. Я маю інформацію про те, як розвивалися події. Хочу ще раз наголосити, що колишній головнокомандувач виявив велику безвідповідальність на тлі великого героїзму та самопожертви наших героїчних воїнів», – стверджує очільник уряду.

Опозиція критикує уряд Ґарібашвілі за проросійський ухил.

Росія в 2008 році окупувала значні території Грузії протягом п’яти днів до того, як за посередництва тодішнього президента Франції Ніколя Саркозі було досягнуто припинення вогню.

Президент України Володимир Зеленський заявив 7 серпня, що Київ солідарний з Тбілісі, і що Росія «заплатить» за свою агресію.

«Українці солідарні з народом Грузії, і я дякую всім громадянам Грузії, які разом із нами захищають свободу», – сказав він.

Під час війни 2008 року загинули сотні солдатів з обох сторін, також значними були втрати серед цивільних. Організація Обʼєднаних Націй заявила, що близько 120 тисяч людей залишили свої домівки, хоча багато хто згодом повернувся.

XS
SM
MD
LG