Доступність посилання

ТОП новини

Грузія: поліція затримала понад 60 учасників протесту проти ухвалення закону про «іноагентів»


«Ні російському закону» – однен з гасел учасників протесту в Тбілісі, 30 квітня 2024 року
«Ні російському закону» – однен з гасел учасників протесту в Тбілісі, 30 квітня 2024 року

МВС Грузії повідомило 1 травня про затримання 63 учасників акції протесту проти закону про «іноагентів». Акція відбулася 30 квітня у Тбілісі, де парламент розглядав законопроєкт у другому читанні. До будівлі парламенту вийшли кілька тисяч людей, за деякими оцінками – близько 15 тисяч.

Силовики розганяли протестувальників із застосуванням водометів, гумових куль та перцевого газу. Також у соцмережах зʼявилося відео, на якому спецпризначенці бʼють учасників мітингу. Про число постраждалих серед протестувальників невідомо. За даними МВС, постраждали шестеро поліцейських. Під час демонстрації також був сильно побитий голова опозиційної партії «Єдиний національний рух» Леван Хабеїшвілі.

На підтримку протестувальників висловилася президентка Грузії Саломе Зурабішвілі. «У Тбілісі триває абсолютно невиправдане, неспровоковане та непропорційне застосування сили проти мирних протестувальників. Відповідальність повністю лягає на уряд. Грузинський народ позбавлений права на мирний протест», – написала вона в мережі Х.

Ближче до ранку силовики відступили від парламенту. Протестувальники залишилися на вулиці, щоб розчистити її від сміття.

Депутати не встигли завершити розгляд проєкту в другому читанні, цей процес триває 1 травня.

Законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» передбачає появу реєстру, де будуть зазначені усі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, які фінансуються з-за кордону більш ніж на 20%. 7 березня 2023 року парламент Грузії в першому читанні схвалив цей законопроєкт, що призвело до масових протестів. 8 березня акція відновилася, а вранці 9 березня владна партія «Грузинська мрія» та її союзники відкликали законопроєкт.

Попри це, на початку квітня 2024 року «Грузинська мрія» повторно внесла законопроєкт до парламенту. На відміну від першого варіанту, у доопрацьованому документі замість терміна «агент іноземного впливу» буде використано формулювання «організація, яка реалізує іноземні інтереси». 17 квітня його схвалили в першому читанні. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала протестувальників та ветувати цей закон.

Форум

XS
SM
MD
LG