Доступність посилання

ТОП новини

У ФРН з об’єднання журналістів виключили автора книжки про Путіна


Володимир Путін (ліворуч) і Хуберт Зайпель
Володимир Путін (ліворуч) і Хуберт Зайпель

У Німеччині об’єднання журналістів-розслідувачів Netzwerk Recherche (NR) виключило зі своїх лав Хуберта Зайпеля, який написав біографію російського лідера Володимира Путіна і отримав за це сотні тисяч євро з Москви.

Після того, як робота Зайпеля на Кремль стала відомою, його книжки вилучили із продажу, а фільми видалили з медіатек німецьких телеканалів.

Зайпель кілька років був членом об’єднання, до якого належали відомі журналісти Німеччини. Він виступав на заходах та вів дискусійні форуми.

«Хуберт Зайпель своєю поведінкою порушив основні правила незалежної журналістики та завдав величезної шкоди репутації нашої професії», – сказав голова об’єднання Даніель Дреппер телеканалу ZDF.

Журналісти програми Frontal каналу ZDF спільно з Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів, виданнями Spiegel та Washington Post розкрили отримання Зайпелем грошей через офшорну фірму підприємця Олексія Мордашова. За даними ЗМІ, за книжки про Путіна Зайпеля було сплачено не менш як 600 тисяч євро. Про це журналіст не поінформував ані видавництво, ані телерадіомовну компанію NDR, для якої він працював.

Дреппер зажадав від Зайпеля залишити об’єднання одразу після публікації звинувачень у листопаді, але журналіст не виконав ці вимоги. Тому об’єднання виключило Зайпеля лише зараз на щорічних зборах. Зайпель не з’явився на нього, пояснивши це особистими мотивами.

Хуберт Зайпель вважався одним із найвідоміших тележурналістів Німеччини та знавцем Росії. Його інтерв’ю з Володимиром Путіним та колишнім співробітником ЦРУ та Агентства нацбезпеки США Едвардом Сноуденом були показані на телеканалі ARD.

На початку червня Зайпель узяв участь в економічному форумі в Петербурзі. Ймовірно, він досі не розірвав контакти з Кремлем.

Форум

XS
SM
MD
LG