Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО ще працюють над формулюваннями щодо України у Вільнюсі – прем’єрка Естонії


«Наша точка зору така, що рано чи пізно нам потрібна Україна в НАТО… Нашою метою має бути уникнення сірих зон у Європі, тому що вони є джерелом конфліктів і воєн. І російська агресія проти України це підтвердила», – Каллас
«Наша точка зору така, що рано чи пізно нам потрібна Україна в НАТО… Нашою метою має бути уникнення сірих зон у Європі, тому що вони є джерелом конфліктів і воєн. І російська агресія проти України це підтвердила», – Каллас

Союзники по Альянсу ще не дійшли спільного знаменника щодо формулювань, які стосуватимуться членства України в підсумковій декларації Вільнюського саміту НАТО – робота триває. Про це журналістам у Брюсселі заявила прем’єр-міністерка Естонії Кайя Каллас.

«Наша точка зору така, що рано чи пізно нам потрібна Україна в НАТО… Нашою метою має бути уникнення сірих зон у Європі, тому що вони є джерелом конфліктів і воєн. І російська агресія проти України це підтвердила», – зазначила очільниця естонського уряду.

Члени НАТО працюють нині й над формулюванням щодо гарантій безпеки для України, конкретику щодо яких Київ розраховує почути у Вільнюсі. Радіо Свобода поточнили в прем’єрки Естонії, які саме моделі в Альянсі розглядають, і Кайя Каллас підтвердила, що так звана «ізраїльська» модель – одна з тих, про котру йдеться.

«Що стосується тексту, ми над ним працюємо в частині того, які гарантії безпеки чи формулювання можемо надати. Отже, та формула, яку ви згадали (так звана «ізраїльська» модель – ред.), – також обговорюється. Але це дуже залежить від окремих союзників. Не від НАТО як союзу, а саме його членів, які можуть це забезпечити», – сказала Каллас.

Саміт НАТО у Вільнюсі пройде 11-12 липня. Як повідомив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ у коментарі виданню Welt, НАТО на саміті ухвалить пакет довготривалої допомоги Україні. Але, як заявив він 19 червня, лідери НАТО не будуть запрошувати Україну приєднатися до Альянсу на саміті у Вільнюсі в липні.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що членство України в НАТО є «об’єктивною потребою». Раніше він зауважив, що, попри те, що на період російської агресії Україна не може стати членом НАТО, вона потребує конкретних гарантій безпеки.

Київ подав заявку на вступ до НАТО, але деякі європейські столиці побоюються встановлювати офіційні терміни членства, оскільки вторгнення Росії триває.

Гарантії безпеки є частиною поточних переговорів між лідерами НАТО щодо того, щоб Україна не зазнала нових нападів з боку Росії після закінчення війни. Це питання буде винесено на порядок денний на саміті НАТО у Вільнюсі наступного місяця.

XS
SM
MD
LG