Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський закликав Раду найближчим часом позбавити нагород тих, хто виправдовує війну або допомагає РФ


«Це має бути зроблено реально – так, щоб рішення про позбавлення нагород не було лише декларативним, а дійсно фіксувало, як Україна ставиться до такої особи»,
«Це має бути зроблено реально – так, щоб рішення про позбавлення нагород не було лише декларативним, а дійсно фіксувало, як Україна ставиться до такої особи»,

Президент України Володимир Зеленський закликав українських парламентарів найближчим часом законодавчо врегулювати позбавлення будь-яких звань і нагород в Україні тих, хто виправдовує війну або допомагає РФ.

«І ще одне, що варто зазначити зараз. Кожен, хто служить Путіну або виправдовує його війну чи допомагає злу, не заслуговує зберігати все те, чим його чи її відзначала Українська держава. Зрадники, які втекли в Росію після 24 лютого. Колаборанти, які працюють на війну. Всі злочинці, які пішли на службу російській державі. Вони мають бути позбавлені будь-яких звань і нагород в Україні, і це має бути зроблено реально – так, щоб рішення про позбавлення нагород не було лише декларативним, а дійсно фіксувало, як Україна ставиться до такої особи», – сказав він у своєму відеозверненні.

Зеленський також закликав депутатів врегулювати питання виплат українських військових, які беруть участь у Курській операції, питання українських легіонерів та трофейної зброї.

Президент додав, що відповідні законопроєкти уже є в парламенті, і закликав Верховну Раду зібратися для розгляду цих питань невідкладно найближчим часом.

Читайте також: Зеленський ініціював законопроєкт щодо позбавлення держнагород за популяризацію або пропаганду РФ

Питання про позбавлення державних нагород низки осіб, які підтримували Росію, обговорюється давно. Наприклад, ексдиректор «Мотор Січі» В’ячеслав Богуслаєв, якого з жовтня 2022 року офіційно підозрюють у пособництві державі агресору, колабораційній діяльності, має звання Героя України.

Читайте також: «Плівки Богуслаєва-2»: як президент «Мотор Січі» блокував передачу гелікоптера для української армії

Також минулого року петиція з вимогою позбавити Юрія Бойка звання Героя України набрала 25 тисяч голосів. У відповіді на неї президент Володимир Зеленський вказав на те, що для цього немає передбачених законом підстав.

Народний депутат, співголова нині забороненої партії «ОПЗЖ» Юрій Бойко отримав звання Героя України у серпні 2004 року «за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку паливно-енергетичного комплексу, багаторічну самовіддану працю».

Форум

XS
SM
MD
LG