Доступність посилання

ТОП новини

В Україні ухвалили перше судове рішення у справі про булінг – Мін’юст


Презентація фоторобіт в рамках проекту «Стоп шкільний терор»
Презентація фоторобіт в рамках проекту «Стоп шкільний терор»

Бориспільський міськрайонний суд Київської області виніс перше в Україні рішення у справі про булінг – за цькування батьків винної особи зобов’язали сплатити штраф. Про це повідомила заступник Міністра юстиції Іванна Смачило.

«За результатами судового слухання було встановлено факт булінгу із застосуванням засобів електронних комунікацій. Підлітка визнано винним у цькуванні однолітка, а на його батьків накладено штраф у розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень», – повідомила Смачило.

За її словами, цей випадок засвідчує, що закон щодо протидії булінгу вже працює.

«Треба, щоб діти та їхні батьки зрозуміли: булінг – не жарт, і за нього передбачена адміністративна відповідальність», – зазначила заступник міністра.

18 грудня 2018 року Верховна Рада підтримала законопроект, який запроваджує штрафи за булінг (цькування) учнів. 16 січня документ підписав перзидент.

Відтепер булінг карається штрафом від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850-1700 гривень) або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин. Якщо цькування вчинене повторно або групою людей, покарання стає жорсткішим – від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700-3400 гривень) штрафу або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Якщо правопорушення вчинене малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, їхніх батьків або опікунів каратимуть штрафом від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин.

XS
SM
MD
LG