Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі двох громадян України засудили до 20 років колонії


Згідно з матеріалами справи, Кабарчуків затримали у лютому 2024 року на півдні Білорусі (архівне фото)
Згідно з матеріалами справи, Кабарчуків затримали у лютому 2024 року на півдні Білорусі (архівне фото)

Гомельський обласний суд засудив громадян України – Сергія Кабарчука та його сина Павла – до 20 років виправної колонії посиленого режиму. Про це повідомляє державне агентство БелТА. Кожному з них також призначили штраф 28 тисяч білоруських рублів.

За даними агентства, чоловіків визнали винними в агентурній діяльності, приготуванні до акту тероризму, а також у злочинах, пов’язаних із боєприпасами. Судовий процес був закритим.

Згідно з матеріалами справи, Кабарчуків затримали у лютому 2024 року на півдні Білорусі під час перетину ними кордону з боку України у складі «диверсійно-розвідувальної групи», куди входили громадяни обох країн. Слідство стверджувало, що виявило у затриманих «вибухові пристрої та інші засоби ураження», які нібито призначалися для вчинення терактів на території Росії та Білорусі.

Читайте також: «Агенти СБУ»: у Білорусі судять громадянина України й двох місцевих жителів

За версією білоруських силовиків, Кабарчук-старший на прізвисько «Батлер» раніше був співробітником Державної прикордонної служби України, а після звільнення разом із синами Богданом, 1997 року народження, та Павлом, 1993 року народження, займався контрабандою. У КДБ заявляють, що «закидання диверсійно-розвідувальної групи до Білорусі» організувала Служба безпеки України, а вибухові пристрої затриманим передали безпосередньо перед переходом кордону. СБУ публічно не коментувала ці заяви.

Видання «Флагшток» за кілька днів після затримання з’ясувало, що Кабарчуки з червня 2023 року перебували в Україні під слідством. Їх звинувачували за трьома статтями, у тому числі про контрабанду наркотичних засобів, а також їх незаконне виготовлення та збут.

Журналісти зазначали, що на батьківщині батькові та сину загрожувало до 12 років позбавлення волі. Разом з ними на кордоні з Білоруссю було затримано жителя Бреста Віталія Власюка, якому висунули звинувачення в контрабанді.

Форум

XS
SM
MD
LG