Доступність посилання

ТОП новини

Байден закликав Конгрес негайно підтримати фінансування для України


«Я думаю, що переважна більшість членів Конгресу готові виконати свою роль», – сказав Джо Байден
«Я думаю, що переважна більшість членів Конгресу готові виконати свою роль», – сказав Джо Байден

Конгрес США повинен негайно схвалити законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, заявив президент США Джо Байден 15 березня під час «Обіду друзів Ірландії».

Захід проходив у будівлі Капітолію, в ньому брали участь, зокрема, прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар і спікер Палати представників США Майк Джонсон.

«Я впевнений, що переважна більшість – і вибачте за ці слова, але я думаю, що переважна більшість членів Конгресу готові виконати свою роль, і продовжу закликати кожного члена в цій залі протистояти Володимиру Путіну. Він – бандит», – сказав Байден.

«І я закликаю вас негайно надіслати мені законопроєкт про національну безпеку. Законопроєкт передбачає фінансування України й Ізраїлю і, що, можливо, не менш важливо, гуманітарну допомогу Газі. Їм це дуже, дуже потрібно. І це надсилає чітке повідомлення про те, що Америка виступає за свободу, і ми ні перед ким не схиляємось – ні перед ким у світі», – додав президент США.

Тим часом, спікер Палати представників, який також виступав на заході, в своїй промові прямо про Україну не згадав.

«Звичайно, в цей час багато в чому нам на серці важко, … тому що стабільність перебуває під загрозою в Європі й на Близькому Сході. А наші союзники і друзі, такі як Ізраїль і Тайвань, продовжують боротися за своє право на існування», – сказав Джонсон.

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву.

Тепер законопроєкт має схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Значна частина з них орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Спікер Палати представників Майк Джонсон відкидає схвалений Сенатом 13 лютого законопроєкт, але допускає голосування за «нову пропозицію, що зʼявилася в Палаті представників». За даними CNN, завершити пропозицію і досягти консенсусу можуть наприкінці березня або у квітні.

Форум

XS
SM
MD
LG