Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі відбулася зустріч лідерів Азербайджану та Вірменії


Зліва направо: президент Азербайджану Ільгам Алієв, голова Європейської ради Шарль Мішель, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, Брюссель, 14 травня 2023 року
Зліва направо: президент Азербайджану Ільгам Алієв, голова Європейської ради Шарль Мішель, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, Брюссель, 14 травня 2023 року

У Брюсселі відбулася зустріч президента Азербайджану Ільгама Алієва та премʼєр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна за посередництва голови Європейської ради Шарля Мішеля. За повідомленнями ЗМІ, основною темою бесіди стала ситуація на кордоні двох країн та навколо Нагірного Карабаху. Інших подробиць наразі немає.

Раніше повідомлялося, що сторони обговорюватимуть проєкт мирного договору та угоди про міждержавні відносини.

Особиста зустріч Алієва та Пашиняна відбулася на тлі чергового військового загострення між країнами. За три дні до цього оборонне відомтство Азербайджану повідомляло про інцидент на кордоні неподалік Карабаху і про загибель одного військовослужбовця. Азербайджанське МЗС звинуватило Вірменію у навмисній провокації.

Міністерство оборони Вірменії підтвердило факт сутичок, але поклало провину на військових Азербайджану, які, на думку вірменської сторони, відкрили вогонь із артилерії та мінометів. Відомство повідомило про чотирьох поранених вірменських солдатів.

Міжнародне співтовариство визнає Нагірний Карабах суверенною територією Азербайджану, проте з початку 1990-х Баку не контролював більшу частину регіону.

За підсумками короткострокової війни восени 2020 року Азербайджан та Вірменія за посередництва Росії підписали угоду про припинення бойових дій. За договором, що спричинив протести опозиції в Єревані, Баку повернув контроль над значною частиною Нагірного Карабаху.

XS
SM
MD
LG