Доступність посилання

ТОП новини

Новий закон допоможе колишньому зятю Алієва збудувати елітний ЖК біля Баку (розслідування)


Так дизайнери бачать новий елітний ЖК Caspian Dream Liner
Так дизайнери бачать новий елітний ЖК Caspian Dream Liner

Впродовж правління вже двох поколінь Алієвих, перша сім'я Азербайджану та представники режиму змогли накопичити величезні статки у багатьох секторах економіки.

Як вони цього досягли? Вони вдавалися до ймовірного використання підставних компаній, підкупів та спекуляцій на ключових дозвільних документах.

Але новий ретельно розроблений і вчасно ухвалений закон допоміг також і деяким з тих самих родичів автократичного президента Ільхама Алієва витиснути величезні прибутки з найприбутковіших секторів економіки Азербайджану.

Нове розслідування Радіо Свобода виявило, що Емін Агаларов, колишній зять Алієва і син російського олігарха, отримує значну вигоду від нового азербайджанського закону, спрямованого на легалізацію його нинішніх і майбутніх проєктів зі створення та експлуатації штучних земель уздовж узбережжя Каспійського моря.

ЖК Caspian Dream Liner планують звести на одній із найзатребуванішіх ділянок узбережжя на території розкішного курорту Sea Breeze Resort, розташованого за 30 хвилин їзди від столиці Азербайджану, Баку.

Будівництво Dream Liner

Протягом другої половини 2023 року та першої половини 2024-го компанія Агаларова Crocus Group або її підрядники збудували штучний півострів площею 4,5 квадратних кілометрів, щоб забезпечити фундамент для нового ЖК Caspian Dream Liner. За проєктом 11-поверхова будівля матиме форму круїзного лайнера. Будівництво штучної ділянки землі, схожої на причал, було завершено якраз до ухвалення нового закону в травні.

Там, де зараз півострів виступає на 800 метрів у море, не було нічого, окрім пляжу. Значна частина будівництва, схоже, велася у таємниці, без жодної згадки про проєкт Dream Liner у плані зонування та розвитку, який влада країни презентувала лише пів року тому.

Задовго до цього Агаларов і члени сім'ї Алієва вже почали рекламувати проєкт серед потенційних покупців і громадськості, але водночас за пів року до того, як азербайджанський парламент дозволив створення таких штучних островів.

Пресслужба президента не відповіла на запитання Радіо Свобода про колишнього зятя Алієва і його новий будівельний проєкт.

Агаларов і Sea Breeze Resort не відповіли на прохання Радіо Свобода прокоментувати цю історію. У компанії Agalarov Development повідомили лише, що не можуть швидко опрацювати запит «через величезну кількість проєктів».

Новий азербайджанський закон, як видається, надає преференції для реалізації проєкту ексзятя президента Алієва
Новий азербайджанський закон, як видається, надає преференції для реалізації проєкту ексзятя президента Алієва

Закон, схоже, ставить Агаларова і потенційних майбутніх інвесторів у більш впевнене становище після вражаючого провалу іншого проєкту зі створення штучних островів, а саме проєкту Хазарських островів вартістю 100 мільярдів доларів, який намагався реалізувати підприємець Ібрагім Ібрагімов. Його проєкт, як видається, застопорився через фінансові та регуляторні проблеми, які навіть призвели до його арешту нібито через борги компанії.

Забудовник Агаларов вже запустив рекламу нового ЖК Caspian Dream Liner.

Ціни на 226 квартир площею від 55 до 660 квадратних метрів починаються від $6 500 за квадратний метр, що приблизно в 10 разів перевищує середню ціну в Баку. Забудовник заявляє, що квартири для продажу будуть доступні у 2027 році.

Від батька до сина

Емін Агаларов є сином азербайджано-російського мільярдера-забудовника Араса Агаларова і є віцепрезидентом російської будівельної та девелоперської компанії свого батька – Crocus Group, яка володіє і управляє курортом Sea Breeze Resort у містечку Нардаран, що за 20 кілометрів від Баку.

Віцепрезидент групи компаній Crocus Group Емін Агаларов (зліва) і його батько, президент Crocus Group Араз Агаларов під час заходу на честь 15-річчя ТЦ «Крокус Сіті Молл» у 2017 році
Віцепрезидент групи компаній Crocus Group Емін Агаларов (зліва) і його батько, президент Crocus Group Араз Агаларов під час заходу на честь 15-річчя ТЦ «Крокус Сіті Молл» у 2017 році

Харизматичний Агаларов, який до того ж багато подорожував, розпочав помірно успішну кар'єру попспівака (яка, серед іншого, дозволила йому зняти музичний кліп разом з десятком учасниць конкурсу краси і Дональдом Трампом) і став топменеджером Crocus Group, коли йому ще не виповнилося й 18 років.

Він одружився на старшій дочці Алієва, Лейлі, у 2006 році, пара має двох синів. Однак, у 2015 році вони розійшлися і остаточно розлучилися.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв (по центру) з донькою Лейлою та тодішнім зятем Еміном Агаларовим (праворуч), першою леді Мехрібан Алієвою та сином Гейдаром Алієвим (ліворуч) у Баку 11 травня 2012 року
Президент Азербайджану Ільхам Алієв (по центру) з донькою Лейлою та тодішнім зятем Еміном Агаларовим (праворуч), першою леді Мехрібан Алієвою та сином Гейдаром Алієвим (ліворуч) у Баку 11 травня 2012 року

Попри розрив шлюбу, Агаларов продовжував займатися бізнесом в Азербайджані, і в травні 2023 року російське інформаційне агентство ТАСС цитувало його заяву про те, що звести ЖК Caspian Dream Liner коштуватиме від 200 до 250 мільйонів доларів США. Але він також визнав, що в цьому є нюанс: «Я почну [роботу над ним] негайно, якщо отримаю дозвіл».

Співак Емін Алгаров перед відкриттям музичного фесту Zhara перед готелем Sea Breeze Resort hotel. Баку, Азербайджан, 26 липня 2018 року
Співак Емін Алгаров перед відкриттям музичного фесту Zhara перед готелем Sea Breeze Resort hotel. Баку, Азербайджан, 26 липня 2018 року

Приховане будівництво

Штучний півострів, який має стати фундаментом для нового житлового комплексу, жодного разу не згадується в офіційному 15-річному плані зонування та розвитку Баку, відомому як Генеральний план Баку до 2040 року. Азербайджанський уряд його представив в останній день 2023 року. Цей план лише зонує курорт Sea Breeze Resort для туризму та масштабних комерційних проєктів.

Півострів, який був побудований всього за кілька місяців у 2023 році, також не згадується у дозволах на будівництво, які курорт Sea Breeze отримав від Державного комітету Азербайджану з містобудування та архітектури.

Джерело, обізнане з ситуацією, яке побоюється відплати за поширення цієї інформації, повідомило Радіо Свобода, що такого дозволу Sea Breeze не видавали, але цей випадок можна розглядати як «виняток». Однак, деталі джерело не навело, оскільки не має права обговорювати проєкт публічно.

А в Міністерстві екології та природних ресурсів підтвердили Радіо Свобода, що Агаларов ніколи не надавав відомству документів з оцінкою впливу будівництва штучного півострова на навколишнє середовище, хоча новий закон передбачає, що такі оцінки є обов’язковими для таких проєктів.

На запити Радіо Свобода про необхідні дозволи ані державний комітет, ані Агаларов, ані його компанія не відповіли.

Супутникові знімки з Google Earth і Planet Labs за останні 14 місяців показують прогрес у будівництві півострова на північному узбережжі курорту.

Зображення Planet Labs доводять, що будівництво на штучно створеному клаптику землі вже було в розпалі станом на 23 жовтня 2023 року, а станом на 17 квітня півострів вже майже набув остаточного вигляду.

Кілька депутатів від правлячої партії Алієва «Новий Азербайджан», до яких Радіо Свобода звернулося за межами парламенту 7 травня, в день ухвалення закону, відмовилися відповідати на запитання про нове законодавство та його вплив на проєкти Sea Breeze Resort.

«Ми створили закон, щоб ці речі не були незаконними», сказав Радіо Свобода депутат Таїр Керімлі, чия «партія Єдності» підтримує «Новий Азербайджан».

Керімлі також сказав, що новий закон не надає жодних прав власності творцям таких штучних земель. Навпаки, за його словами та словами інших депутатів, закон гарантує, що такі штучно зведені землі залишаються власністю азербайджанської держави і можуть бути передані лише в оренду комерційним або іншим партнерам.

«Він просто орендував землю», сказав Керімлі про Агаларова і проєкт Dream Liner.

Дизайн майбутнього ЖК Caspian Dream Liner
Дизайн майбутнього ЖК Caspian Dream Liner

Водночас закон дозволяє звільнити таких інвесторів, як Агаларов, від орендної плати після зведення таких штучних земель. «Податкові пільги та інші поступки застосовуються для залучення інвесторів такий підхід часто використовується в міжнародній практиці», сказав Радіо Свобода економіст Натік Джафарлі, який спеціалізується на податкових і митних питаннях. Але, за його словами, самі по собі такі пільги недостатні для залучення достатньої кількості інвестицій і «створення вільного і конкурентного середовища в Азербайджані».

«Інвесторам потрібна впевненість у тому, що в країні функціонує вільна судова система. Інвестори повинні бути впевнені, що завтра ніхто не забере бізнес, в який вони інвестували», сказав економіст Джафарлі. «Саме тому такими можливостями та пільгами могли скористатися азербайджанські високопосадовці, олігархи та їхні наближені».

Асабалі Мустафаєв, юрист, який ознайомився з новим законом, та який мав гучні сутички з владою, які призвели зокрема до відкликання його ліцензії, зазначив, що штучний півострів для ЖК Caspian Dream Liner був зведений ще до ухвадення закону.

«Тепер ви можете запитати: чи вимагатиме держава від Агаларова оновити документи? Чи будуть знову просити дозвіл? Я думаю, що цього не буде, тому що він давно пройшов цей етап, каже Мустафаєв. «Тому я не можу сказати, як він буде узаконювати [це] майно, адже цього немає в законі, і такої практики немає».

Залучення російських покупців

Агаларов презентував курорт Sea Breeze Resort близько 250 гостям з Росії, Туреччини, Об'єднаних Арабських Еміратів, Ізраїлю та інших країн на інвестиційному форумі в Баку в березні 2023 року ще до того, як з'явилися перші ознаки схожої на палець смужки штучної землі, на якій має постати Dream Liner.

У квітні цього року у Sea Breeze оголосили, що один з представників курорту виступив з презентацією в московському відділенні Росбанку, що належить одному з найбагатших людей Росії, Володимиру Потаніну, який був визначений у санкційних списках США і Великобританії як «ключовий прихильник Кремля».

Журнал Forbes підкреслив популярність Азербайджану як напряму для російських інвестицій у нерухомість у 2022 році, коли запроваджувалися міжнародні санкції у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Журнал зазначає, що росіяни стали окремою бажаною авдиторією для таких інвестиційних презентацій.

Азербайджан розширив свою співпрацю з Росією після того, як Баку відвоював Нагірний Карабах і прилеглі території після 2020 року, а президент Алієв не приєднався до міжнародних санкцій, спрямованих на покарання за російську агресію. В Азербайджані діє програма надання тимчасової посвідки на проживання іноземцям, включно з росіянами, якщо вони інвестують щонайменше 295 тисяч доларів або володітимуть нерухомістю в країні вартістю щонайменше 59 тисяч доларів.

У червні 2023 року акаунти в соціальних мережах найближчого оточення Алієва постили фотографії, на яких президент Алієв і перша леді Мехрібан Алієва, яка також є віцепрезиденткою країни з 2017 року, перебувають на курорті Sea Breeze Resort. Офіційний сайт президента не повідомляв про цей візит.

Реклама апартаментів Caspian Dream Liner також з'явилася в Instagram-акаунті журналу Nargis Magazine, який контролюється сестрою першої леді Алієвої.

Текст підготували на основі розслідування азербайджанської служби Радіо Свобода.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG