Доступність посилання

ТОП новини

Названі найбільш небезпечні ділянки лінії фронту на Донбасі


Радіо Донбас.Реалії склали карту «гарячих» точок на ліні розмежування за останні два тижні
Радіо Донбас.Реалії склали карту «гарячих» точок на ліні розмежування за останні два тижні

Кількість порушень, зафіксованих за останні два тижні, досягла найвищого рівня цього року і була втричі більша, ніж за той самий період раніше. Про це заявила представник ОБСЄ, посол Хайді Грау. У Спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ кажуть про численні обстріли, жертви серед військових та цивільного населення, атаки на безпілотники СММ та продовження недопущення її представників на певні об’єкти в ОРДЛО. Радіо Донбас.Реалії дослідило звіти ОБСЄ за останні два тижні, та показує, де зафіксовано найбільше порушень.

У період із 31 березня до 14 квітня 2021 року найбільше порушень СММ ОБСЄ зафіксувала на півночі від Широкина, в районі Донецької фільтрувальної станції, на захід від Горлівки, в районі Авдіївки, на північному заході Донецька, заході та південному заході від Ясинуватої, біля ділянки розведення сил в районі н. п. Золоте, а також на південь та південний захід від Світлодарська та Старомихайлівки. Інколи у звітах щодо порушень згадуються Петровеньки (Луганська область), Петрівське, Оленівка, Гнутове та Попасна.

Звертаємо увагу, що щоденний звіт СММ ОБСЄ подається за попередню добу перед його оприлюдненням.

Якщо відмітити точки порушень припинення вогню на карті, то можна визначити найбільш небезпечні ділянки. Червоним позначені місця, про які останні два тижні найчастіше згадується у звітах СММ ОБСЄ, жовтим ділянки, які згадуються рідше.

Дочекайтесь завантаження карти:

Якщо оцінити місця, що найчастіше згадуються у звітах, то «найгарячішими» можна назвати 3 ділянки.

Приазов’я

Перша ділянка – у Приазов’ї на північ від Широкина. Саме там зона протистояння: Водяне (підконтрольна уряду частина Донецької області) та Пікузи (колишнє Комінтернове на окупованій частині). Ця місцевість часто фігурує, як у зведеннях штабу ООС, так і в повідомленнях російських гібридних сил.

Ось, наприклад, зведення Штабу ООС від 8 квітня 2021 року, де повідомляється про загибель військового у Водяному внаслідок обстрілу противника.

А ось повідомлення з того ж району від російських гібридних сил на Донбасі на наступний день.

Світлодарка

Друга ділянка – біля Світлодарська, яку ще називають «Світлодарка», «Світлодарська дуга». Активні бойові дії тут не припиняються з 2014 року. Про обстріли тут постійно повідомляє і Штаб ООС та російські гібридні сили.

Агломерація

Ділянка лінії розмежування, що проходить вздовж західного, північно-західного краю Донецька, півдня Авдіївки, та між Горлівкою і Торецьком. Ця ділянка, біля якої лежать великі міста Донбасу, ставала місцем боїв і під час оголошеного режиму припинення вогню. На ній також розташовані Ясинувата і селище Шуми, де наприкінці березня 2021 року загинули одразу четверо українських військових. А ще раніше недалеко від цього ж місця, в районі Горлівки загинули не менше від 7 бойовиків угруповання «ДНР».

Так само, поруч із Ясинуватою розташована Донецька фільтрувальна станція. Також на цій ділянці є насосна станція, на якій, за твердженнями українських військових, розташовані позиції незаконних збройних формувань.

Окрім перелічених, до загальновідомих «гарячих точок» лінії розмежування, що припадають на цю ділянку, відносяться Піски, ДАП та Спартак із Опитним.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безплатно). Ваше ім’я не буде розкрите)

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Олександр Демченко

    Закінчив Донецький юридичний інститут МВС України у 2007 році. Працюю у медіа з 2008-го. У проєкті Радіо Свобода «Донбас.Реалії» – з самого старту, з 2016 року. Тут займався та займаюся написанням матеріалів, блогів, створенням відео, аудіо-контенту та навіть СММ. Впевнений, що важливу та цікаву інформацію можна знайти навіть там, де, здавалося б, оком нема за що зачепитися, а пальцем лише проскролити. Був мобілізований до Збройних сил України у травні 2023 року.

XS
SM
MD
LG