Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

«Умови прийнятні, нові подруги чудові» – білоруська опозиціонерка Колесникова написала листа з СІЗО

Одна з лідерок білоруської опозиції Марія Колесникова написала батькові Олександрові Колесникову листа з СІЗО в місті Жодіно, повідомляє її сторінка у фейсбуці.

У повідомленні йдеться, що батько політика через півтора тижня після відправлення отримав у Мінську лист із біло-червоно-білими сердечками і білою стрічкою в конверті.

«Зі мною все гаразд, умови прийнятні і нові подруги чудові. Ми займаємося фітнесом на вулиці під час прогулянки і багато їмо. Дуже сумую за тобою і Танею. Я дуже сподіваюся, що з нею і командою все в порядку. Обіймаю міцно їх усіх. Обов’язково скажи їм не здаватися, тільки вперед! Ці всі, хто мене викрадав, неймовірно слабкі і в істериці. Вони навіть не вміють робити свою роботу добре. У них скрізь бардак і хаос. І це не жарт», – ідеться в листі.

Влада Білорусі намагалася вислати Колесникову з країни 7 вересня, але не змогла: жінка порвала білоруський паспорт і відмовилася виїхати в Україну, як її соратники, яких вдалося вислати. 10 вересня вона розповіла про погрози, які отримувала від силовиків.

Слідчий комітет Білорусі висунув їй офіційне обвинувачення за частиною 3 статті 361 Кримінального кодексу країни («Заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь, вчинені з використанням ЗМІ та мережі інтернет»). За цією частиною статті їй загрожує від двох до п’яти років позбавлення волі.

Олександр Лукашенко 23 вересня взяв участь у церемонії вступу на посаду президента Білорусі. Вперше в сучасній історії країни церемонія інавгурації була проведена таємно для громадськості. Після цього в різних містах відбулися акції протесту, силовики жорстко розганяли демонстрантів у Мінську, всього було затримано більш як 360 людей.

ЄС визнав, що інавгурація і новий президентський термін Лукашенка не мають достатньої демократичної легітимності. У США заявили, що не вважають Лукашенка законним президентом Білорусі. МЗС Великої Британії визнав таємну інавгурацію такою, що дискредитує. Також не визнали легітимною інавгурацію Лукашенка Німеччина, Чехія, Словаччина, Литва, Польща, Україна і Данія.

МВС Білорусі повідомило про 364 затриманих під час протестів 23 вересня

У Білорусі 23 вересня під час акцій протестів затримали 364 людини, з них в Мінську – 252, до розгляду в суді справ про адміністративні правопорушення заарештовані 320 осіб, повідомляє із посиланням на МВС Білорусі телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю «Голосу Америки».

Повідомляється, що, за даними МВС, напередодні в країні відбулося 59 протестних акцій. Силовики стверджують, що в них взяли участь близько 5 тисяч осіб.

У МВС жорсткий розгін учасників акцій і використання спецзасобів пояснили необхідністю «припинення масових порушень громадського порядку з боку агресивно налаштованих осіб».

«Протести набули агресивного характеру і супроводжувалися відкритими зіткненнями з органами правопорядку: камені і інші предмети, пристосовані для заподіяння тілесних ушкоджень, летіли в бік правоохоронців. Серед міліціонерів є постраждалі. Учасниками сутичок переважно були молоді люди у віці до 30 років», – йдеться в повідомленні МВС.

23 вересня силовики у Мінську жорстко затримували протестувальників, які вийшли на вулиці білоруської столиці в зв’язку з раптовою інавгурацією Олександра Лукашенка. Масові акції проти інавгурації Лукашенка також пройшли у Вітебську, Могильові, Жодіно, Солігорську і декількох інших містах.

Лукашенко сам визнав сумнівність своєї легітимності – Карбалевич

«Найгіршим злом було б, якби ця інавгурація супроводжувалася масовими протестами...»

ЄС відмовляється визнавати Лукашенка президентом Білорусі – Боррель

Голова зовнішньополітичного відомства ЄС підтвердив позицію блоку про те, що він відмовляється визнати Олександра Лукашенка президентом Білорусі після його несподіваної інавгурації 23 вересня, яка викликала масові демонстрації по всій країні.

«Ця «інавгурація» прямо суперечить волі значної частини населення Білорусі, вираженої в численних, безпрецедентних і мирних протестах після виборів, і спонукає лише до подальшого поглиблення політичної кризи в Білорусі», – заявив 24 вересня віцепрезидент Європейської комісії, високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Жозеп Боррель.

Він додав, що Брюссель нині переглядає свої відносини з Мінськом.

«Позиція Європейського союзу очевидна: громадяни Білорусі заслуговують на право бути представленими тими, кого вони вільно обирають», – сказав Боррель.

Він зазначив, що ЄС «вражений і зворушений мужністю білоруського народу, який продовжує мирно захищати демократію і свої основні права, попри жорстокі репресії з боку білоруської влади».

ЄС готує санкції проти близько 40 осіб, які вважаються відповідальними за репресії в Білорусі, а також розглядає можливість покарання самого Олександра Лукашенка, повідомили агенції AFP в дипломатичних колах. Втім для такого рішення потрібна одностайність 27 країн0членів ЄС, але Кіпр виступає проти, вимагаючи, щоб ЄС також вжив заходів проти Туреччини у суперечці про діяльність Анкари щодо розвідки запасів газу в східному Середземномор’ї.

Дві інші країни, Швеція і Фінляндія, відмовляються накладати санкції на Лукашенка, виступаючи за переговори із ним за посередництва ОБСЄ, повідомили джерела AFP. За попередніми даними, це питання може обговорюватися на саміті ЄС 1-2 жовтня в Брюсселі.

Тим часом США також заявили, що «вибори 9 серпня (в Білорусі – ред.) не були вільними і справедливими. Оголошені результати були сфальсифіковані і не підтверджували легітимність», – сказав 23 вересня у коментарі Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода представник Держдепартаменту.

«Сполучені Штати не можуть вважати Олександра Лукашенка законно обраним лідером Білорусі», – сказав представник Держдепартаменту.

У відомстві закликали до «загальнонаціонального діалогу», який призвів би до «вільних і справедливих виборів під наглядом незалежних спостерігачів». Першим кроком до «справжнього національного діалогу» в Держдепартаменті США назвали звільнення несправедливо затриманих і припинення репресій проти мирних протестувальників».

Понад 250 учасників протестів проти інавгурації Лукашенка затримали в Білорусі


Таємна інавгурація Олександра Лукашенка викликала хвилю обурення в Білорусі і нові масові маніфестації. Протести в країні не припиняються з 9 серпня, дня виборів президента. Багато громадян не згодні з офіційними результатами – за версією ЦВК, переміг Олександр Лукашенко, отримавши 80% голосів. ОМОН, люди в напіввійськової формі без шевронів і міліція незмінно застосовують проти учасників протестів грубу силу. Затриманих, за даними потерпілих, очевидців і правозахисників, б’ють і піддають тортурам. У середу затримали понад 250 осіб. (Reuters та Білоруської редакції Радіо Свобода)

Фоторепортаж: у Києві протестували проти таємної інавгурації Лукашенка

Кілька десятків білорусів зібралися у середу ввечері під стінами посольства Білорусі в Києві. Вони протестували проти таємної інавгурації Олександра Лукашенка, яка відбулася 23 вересня, та висловлювали свою солідарність протестувальникам у Білорусі. Учасники акції тримали прапори та плакати, скандували «Живє Бєларусь», «Йди» і «Лукашенко в автозак». Також «кровью» вимазали прапор Білорусі і зіграли перформанс «інавгурація Лукашенка».​

У Білорусі жорстко затримують учасників протестів після інавгурації Лукашенка. Є поранені

Мінськ, 23 вересня 2020 року
Мінськ, 23 вересня 2020 року

У центрі Мінська силовики жорстко затримують і б’ють протестувальників, які вийшли на вулиці білоруської столиці в зв’язку з раптовою інавгурацією Олександра Лукашенка.

За даними правозахисного центру «Весна», по всій країні затримані щонайменше 160 людей. Чути вибухи світлошумових гранат.

Ближче до вечора 23 вересня біля стели «Мінськ – місто-герой» зібралися близько п’яти тисяч людей. ОМОН у зеленій і чорній формі розігнав присутніх за допомогою водометів.

Кілька десятків людей затримали, інші розбіглися по найближчих дворах і магазинах.

Частина протестувальників сховалася від силовиків у прилеглому торговому центрі, але жорсткі затримання почалися і там.

Співробітники ОМОНу валять людей на асфальт і заламують руки за спину. До деяких при затриманні застосовують силу, кажуть очевидці. Учасники акції при цьому скандують «Ганьба!», повідомляє телеканал «Настоящее время».

Затримання відбуваються також біля Немиги і Палацу спорту. На тротуарах уздовж вулиці Машерова залишаються кілька тисяч протестувальників. По місту формуються локальні колони. Надходять повідомлення про поранених.

Біля ТЦ «Галерея», до якого відступили протестувальники, люди вишикувалися в ланцюг. Вони не пропустили машину ДАІ і вийшли на проїжджу частину. Автомобілі сигналять їм на знак підтримки.

Співробітники ОМОНу хотіли пройти в торговий центр, але охоронці не пропустили їх і закрили всі двері. Силовики затримали багатьох людей біля бізнес-центру Royal Plaza на проспекті Переможців.

У Бресті також пройшли масові затримання. Як розповіла телеканалу «Настоящее время» журналістка і головний редактор видання «Бінокль» Ксенія Петрович, у місті ОМОН зачищав двори, в яких ховалися протестувальники, до деяких при затриманні застосовують силу.

Масові акції проти інавгурації Лукашенка також пройшли у Вітебську, Могильові, Жодіно, Солігорську і декількох інших містах.

Олександр Лукашенко 23 вересня таємно вступив на посаду президента Білорусі. Координаційна рада опозиції заявила про безстрокову акцію непокори. Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська назвала інавгурацію фарсом: «Насправді сьогодні Лукашенко просто пішов на пенсію».

Легітимність Лукашенко як президента також не визнали США, вісім країн ЄС і Україна.

Таємна інавгурація Лукашенка: що про це думають білоруси?

Таємна інавгурація Лукашенка: що про це думають білоруси? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

23 вересня вранці відбулася інавгурація Олександр Лукашенка на посаду президента Білорусі, попри суперечливі вибори та масові протести білоруського суспільств проти офіційного оголошених їхніх результатів. Церемонія інавгурації відбулася у Палаці незалежності. Про те, що інавгурація відбудеться 23 вересня, заздалегідь не повідомлялося. Зранку жителі Мінська виявили, що біля Палацу незалежності спостерігається скупчення техніки і військових, а проспект Незалежності перекритий. Що білоруси думають про таємну інавгурацію Олександра Лукашенка? Про це Білоруська редакція Радіо Свобода цікавилася на вулицях Мінська.

МЗС: «інавгурація» Лукашенка не означає його визнання легітимним президентом Білорусі

Олександр Лукашенко під час інавгурації
Олександр Лукашенко під час інавгурації

Проведена таємно інавгурація Олександра Лукашенка на посаду президента Білорусі не означає його визнання легітимним головою Білоруської держави, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Україна ніколи жодним чином не втручалася у внутрішні справи Білорусі і завжди підтримуватиме білоруський народ. З огляду на хід виборчої кампанії у Білорусі та подальші події, сьогоднішня «інавгурація» О. Лукашенка не означає його визнання легітимним главою Білоруської держави», – написав Кулеба у твітері ввечері 23 вересня.

Раніше сьогодні на зустрічі з угорським колегою Петером Сіярто Кулеба заявив, що вибори у Білорусі не були вільними, чесними і прозорими, а щодо політичного статусу президента Олександра Лукашенка, то позиція Києва ще буде визначена.

Вранці 23 вересня у палаці Незалежності в Мінську відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, який, поклавши праву руку на Конституцію, склав присягу як президент білоруською мовою.

Низка країн Заходу вже заявили, що не визнають Лукашенка президентом. Зокрема, про це сказали представники влади Німеччини, Литви, Словаччини.

У Києві пікетували посольство Білорусі на знак протесту проти інавгурації Лукашенка

Учасники акції скандували «Хай живе Білорусь», «Саша, йди!», «Свобода»
Учасники акції скандували «Хай живе Білорусь», «Саша, йди!», «Свобода»

Білоруси, які виїхали в Україну в пошуках безпеки, 23 вересня зібралися біля білоруського посольства в Києві на знак протесту проти інавгурації Олександра Лукашенка.

Більшість із них є працівниками ІТ-компаній, які зараз працюють в Україні, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Учасники акції скандували «Хай живе Білорусь», «Саша, йди!», «Свобода».

Акція тривала більше ніж годину. Весь цей час посольство охороняли в посиленому режимі. У кількох вікнах світилося.

Згідно з офіційним повідомленням, посол Білорусі в Україні Ігор Сокол перебував у Мелітополі Запорізької області, де зустрічався з керівництвом місцевої влади та білоруської діаспори.

Вранці 23 вересня Олександр Лукашенко вступив на посаду президента Білорусі. Церемонія інавгурації пройшла у Палаці незалежності, повідомило державне агентство «БелТА».

Про те, що інавгурація відбудеться 23 вересня, заздалегідь не повідомлялося. Зранку жителі Мінська виявили, що біля Палацу незалежності спостерігається скупчення техніки і військових, а проспект Незалежності перекритий. Це дало привід чуткам про таємну інавгурацію Лукашенка.

Після проведення церемонії люди вийшли на вулиці білоруських міст на знак протесту. Протестувальників жорстоко розганяють силовики, застосовуючи водомети, а також, за словами очевидців, сльозогінний газ.

Міліція застосувала водомети для розгону протестувальників у Мінську

У Мінську міліція застосувала водомети для розгону мітингувальників, які протестували проти інавгурації на пост президента Олександра Лукашенка.

У середу ввечері співробітники силових структур почали відтісняти протестувальників від музею Великої вітчизняної війни і затримувати деяких з них. Очевидці повідомляють про потерпілих, передає телеканал «Настоящее время».

За даними «Інтерфаксу», на площі перед входом до музею біля стели «Мінськ місто-герой» перебувають близько півтора-двох тисяч людей. До стели стягнули військових. Вони відтіснили людей на проїжджу частину проспекту Переможців. На проспект вийшли люди в чорному камуфляжі і почали затримувати протестувальників, також передає білоруська служба Радіо Свобода.

Білорусь: Таємна інавгурація Лукашенка у фото

Олександр Лукашенко офіційно вступив на посаду президента Білорусі. Шоста в його житті церемонія інавгурації пройшла в Палаці незалежності. Але вперше в історії сучасної Білорусі вона пройшла таємно для громадськості: її дата офіційно не повідомлялася, припущення про її підготовку політики раніше спростовували, а саму церемонію не транслювали на державному телебаченні.

23 вересня жителі Мінська помітили скупчення техніки і військових, а також представників роти почесної варти в районі Палацу незалежності. Після інформації про те, що в його стінах Лукашенко прийняв присягу, в Мінську почалися стихійні протести. Біля Палацу Незалежності затримали кількох людей. Відомо, що затримали хлопця, у якого в руках був аркуш паперу з написом «Так хто ж тут щур?», а також жінку, що вийшла на одиночний пікет з плакатом.

Член президії Координаційної ради Павло Латушко порівняв інавгурацію Олександра Лукашенка зі «злодійський сходкою». Міністр закордонних справ Литви Лінас Антанас Лінкявічюс назвав її «фарсом».

Як пройшла перша в історії Білорусі таємна інавгурація президента – дивіться у фотогалереї Білоруської редакції Радіо Свобода.​

Україна визначиться щодо статусу Лукашенка – Кулеба

Вибори у Білорусі не були вільними, чесними і прозорими, а щодо політичного статусу президента Олександра Лукашенка, то позиція Києва ще буде визначена. Про це сьогодні в Ужгороді заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі з угорським колегою Петером Сіярто, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Інавгурація була таємна, жоден іноземний посол не був запрошений на цю інавгурацію. Навіть посол Російської Федерації, яка підтримує Лукашенка. Стосовно оцінки інавгурації і політичного статусу Лукашенка будемо проводити додаткові наради і консультації, щоб визначити наші позиції», – зазначив глава МЗС України.

У середу, 23 вересня, у палаці Незалежності в Мінську відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, який, поклавши праву руку на Конституцію, склав присягу як президент білоруською мовою.

З самого ранку 23 вересня у Мінську фіксували пожвавлення спецтранспорту та військових у центрі міста. Очевидці повідомляли про присутність представників роти почесної варти. Проспект Незалежності в центрі Мінська перекрили.

На третьому десятку правління Олександр Лукашенко стикнувся із безпрецедентними загальнонаціональними акціями протесту проти результатів президентських виборів 9 серпня, які гарантували йому шостий п’ятирічний термін.

Тисячі протестувальників закликали Лукашенка провести вільні та чесні вибори в Білорусі, стверджуючи, що голосування було сфальсифікованим. 66-річний білоруський лідер відповів на мирні акції протесту жорстокими арештами. Правозахисники повідомили також про окремі факти катування затриманих.

Одна з лідерок опозиції Світлана Тихановська попередила, що будь-яка спроба проведення інавгурації буде «незаконною».

Словаччина і Литва заявили про нелегітимність Лукашенка

Міністри закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус і Словаччини Іван Корчок заявили 23 вересня, що не визнають Олександра Лукашенка президентом Білорусі.

«Такий фарс. Фейкові вибори. Фейкова інавгурація. Колишній президент Білорусі не стає менш колишнім. Саме навпаки. Його нелегітимність – це факт із усіма наслідками, які це тягне за собою», – написав Лінкявічус у твітері.

«Олександр Лукашенко, інавгурація якого відбулася сьогодні, не має легітимності керувати своєю країною. Він відповідає за президентські вибори в Білорусі, які не були ані вільними, ані чесними. Словаччина підтримує громадян Білорусі», – відзначив керівник зовнішньополітичного відомства у Братиславі.

«Реальність така, що ми нічого не можемо зробити» – Лінкявічус про реакцію ЄС на події в Білорусі

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус заявив, що у нього «великий подив» викликає те, що країни Євросоюзу і досі не ухвалили спільного рішення щодо подій у Білорусі. Про це він сказав в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу «Настоящее время» (створений Радіо Свобода спільно з «Голосом Америки»).

«Нам не вдалося поки дійти консенсусу, щоб усі погодилися. Хоча на словах начебто всі згодні. Але ми не можемо сказати, що всі вже готові запроваджувати санкції проти осіб, відповідальних за події в Білорусі. На жаль, це розчаровує не тільки нас, а й керівників Євросоюзу. Я завжди наголошує, що заяви Урсули фон дер Ляєн (президентка Єврокомісії – ред.) і Жозепа Борреля (голова дипломатії ЄС – ред.) були дуже сильні і зрозумілі. Але реальність така, що більш як місяць минув після виборів, і кожен день ми бачимо на екранах насильство на вулицях Мінська та інших міст, і ми не можемо нічого зробити. Це, звичайно ж, викликає великий подив», – відзначив очільник литовського зовнішньополітичного відомства.

Інавгурація Лукашенка: член Координаційної ради опозиції закликав почати безстрокову акцію непокори

Після інавгурації президента Білорусі Олександра Лукашенка член президії Координаційної ради опозиції Павло Латушко закликав білорусів почати безстрокову акцію непокори. Про це він написав у телеграмі.

«Сьогодні ми стали свідками безпрецедентної ситуації. Президент, який відходить, стверджує, що набрав більше ніж 80 відсотків голосів на виборах, провів спецоперацію зі своєї самоінагурації. Під охороною ОМОН, в обстановці таємниці і секретності, у вузькому колі спішно звезених чиновників. Де радісні громадяни? Де дипломатичний корпус?» – зазначив Латушко, порівнявши інавгурацію Лукашенка з «коронацією чергового злодія у законі».

«З сьогоднішнього дня він більше не президент Республіки Білорусь. Він просто глава ОМОНу, який без знаків розрізнення орудують на вулицях Білорусі і купки бюрократів. Для нас же, громадян Білорусі, для світової спільноти він тепер ніхто. Прикра помилка історії і ганьба цивілізованого світу. Ми ніколи не погодимося з фальсифікацією і вимагаємо нових виборів! Закликаємо всіх почати безстрокову акцію непокори!» – написав Латушко.

Студенти МДЛУ вийшли на протест у Мінську

У Мінську почали перекривати центр

Про це повідомляє низка ЗМІ. Тим часом на проспекті Перемоги стихійний протест, повідомляє Білоруська служба радіо Свобода.

Лукашенко вступив на посаду президента Білорусі. Інавгурацію влаштували у палаці Незалежності

У палаці Незалежності в Мінську відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, який, поклавши праву руку на Конституцію, склав присягу як президент білоруською мовою.

«У цей урочистий день президент присягає на вірність батьківщині і народові з особливим почуттям. В ньому дуже багато гордості за білорусів, які з честю пройшли випробування на міцність, перш за все, своїх переконань», – цитує слова Олександра Лукашенка держагенція «БелТА».

Після присяги Лукашенко підписав її текст, голова ЦВК Лідія Єрмошина вручила Лукашенкові посвідчення президента, що означає його вступ на шостий термін.

«БелТА» повідомила, що на церемонію 23 вересня запросил кількасот високопосадовців, кого і скільки саме не уточнюється.

З самого ранку 23 вересня у Мінську фіксували пожвавлення спецтранспорту та військових у центрі міста. Очевидці повідомляли про присутність представників роти почесної варти. Проспект Незалежності в центрі Мінська перекрили.

Білорусь: у Мінську перекрита частина вулиць у центрі, причину не оголошують

Уранці 23 вересня жителі столиці Білорусі зауважили незвичну активність біля мінського Палацу Незалежності. Поблизу будівлі перебуває рота почесної варти, ескорт мотоциклістів та силовиків – у прилеглих районах, інформує Білоруська служба Радіо Свобода.

Речниця Олександра Лукашенка Наталія Ейсмонт відмовилася називати точну дату інавгурації білоруського лідера, якого Центральна виборча комісія оголосила переможцем виборів, які відбулися 9 серпня. «Я можу лише сказати, що ближче до часу інавгурації ми обов’язково повідомимо вам», – сказала вона російській інформагенції «РИА Новости».

За законом інавгурація має відбутися впродовж двох місяців після виборів, тобто не пізніше 9 жовтня.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG