Доступність посилання

ТОП новини

Українське кіно в Каннах презентуватимуть під горілку «Nemiroff»


Людмила Ваннек Прага, 17 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Каннах будуть презентувати українське кіно! Хоча цього року в офіційній програмі ювілейного 60-го кінофестивалю українських фільмів немає, все ж після перемоги 2 роки тому документального фільму «Подорожній» режисера Стрембицького, увага до української кінопродукції велика. Цього року українські фільми представлені «на ринку», у презентації, яка пройде вже увечері в четвер. Про це телефоном із Канн розповів Радіо Свобода Директор міжнародного фестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі.

А.Х.: Презентація у Каннах – це увечері влаштовується прийняття в ресторації на Круазет, де запрошені 200 гостей з різних країн світу. Ми маємо там плазму (екран), де демонструємо уривки з різних українських фільмів. Ми представляємо там кліп про наш фестиваль, про фонд «Україна 3000», а також це робиться за підтримки нашої комерційної компанії – світового бренду «Nemiroff», бо теж треба, щоб про нашу горілку дізнавалися трохи більше, ніж про «Столічную» та «Московську». Тому ми робимо таке прийняття, де будуть виступи, де буде присутня пані Катерина Ющенко (як голова фонду «Україна-3000») і, уже у формі такого неформального спілкування будемо зав’язувати якісь нові контакти, пропонувати кінопродукцію з Україною (буде і директор Одеської кіностудії).

Р.С.: Хто ще разом з Вами приїхав до Канн?

А.Х.: Є зовсім різні представники: це і українські продюсери, і українські дистриб’ютори, ЗМІ, телебачення. Ми так підрахували, що десь приблизно 60 людей з України приїхало.

Р.С.: А кого саме з відомих світових кінематографістів Ви очікуєте ввечері? Хто матиме можливість ознайомитись з українським кіно на цій презентації?

А.Х.: Ми запросили дуже багато продюсерів, дуже багато людей з різних європейських і світових організацій. Наприклад, я розмовляв з Гарвеєм Вайнштейном (це «Мірамакс» – одна з найбільших американських компаній у світі), це будуть і режисери, і актори, наприклад Роман Поланский. А Жерер Депардьє, на жаль, приїде трохи пізніше, ми з ним будемо спілкуватися – він дуже підтримує певні українські ініціативи.

Р.С.: Пане Халпахчі, а які саме фільми (яких режисерів) Ви привезли до Канн?

А.Х.: Це і Кіра Муратова, і молодий режисер Оксана Байрак, і Єва Нейман з картиною «Біля річки», яка обрана до конкурсу Московського фестивалю, але для нас дуже важливо просто заакцентувати існування українського кінематографа і зробити таку промо-акцію, щоб трохи більше дізналися про українське кіно за кордоном.

Р.С.: Якою мовою будуть представлені ці українські фільми?

А.Х.: Безумовно, як на міжнародному фестивалі, мовою оригіналу – українською мовою з англійськими субтитрами. Але ще й українська актриса буде в австрійському фільмі! Молода акторка Катерина Рак виконує головну роль у фільмі «Імпорт-експорт» режисера Уве Зайдля в офіційному конкурсі Каннського фестивалю. І ось Катерина Рак буде боротися за нагороду – за кращу жіночу роль!

Р.С.: Отже, в якійсь мірі Україна таки представлена в основному конкурсі! Пане Халпахчі, як директор міжнародного фестивалю «Молодість», які подальші плани Ви будуєте, щоб вивести українське кіно на міжнародну орбіту?

А.Х.: У нас є плани – зробити такі тижні фестивалів українського кіно у Швеції, у Празі плануємо це зробити і в інших містах Європи. Треба, щоб про українське кіно знали більше.
XS
SM
MD
LG