Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Рятуйте наші душі!


Микита Мойсеєв Київ, 12 грудня 2006 року. У вівторок українське Міністерство із надзвичайних ситуацій нарешті отримало свого нового шефа. Крісло глави МНС порожніло три місяці, відтоді як його залишив Віктор Балога, перейшовши у Секретаріат Президента. Тепер із надзвичайними ситуаціями боротиметься екс-депутат Верховної Ради Нестор Шуфрич. Під час минулих президентських виборів пан Шуфрич був представником Віктора Януковича у ЦВК. Зараз Прем’єр Янукович взяв Нестора Івановича до себе в уряд. Кого очолюватиме Нестор Шуфрич, як діють рятувальники в Україні та за кордоном? Яка оплата у цій ризикованій професії?

Вже не перший рік українська влада обіцяє створити систему, подібну до американської 911. Віце-прем’єр Андрій Клюєв теж обіцяє, однак пояснювати, скільки коштів на це виділяється і як все це працюватиме – не став.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Зарплата молодшого офіцера-рятувальника в Україні – близько 700 гривень. Плюс одноразові премії за успішну роботу - до 1000 гривень. А також – безкоштовний проїзд у транспорті, безкоштовні путівки на відпочинок, знижки на квартплату. Анатолій Шаповал працює рятувальником чотири роки. Зараз командує загоном у Києві. Серед надзвичайних ситуацій, з якими доводилося стикатися пану Анатолію та його загону – ліквідація бомб і снарядів у Новобогданівці. Загалом ризикувати життям доводиться практично щодня.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Сполучених Штатах особлива роль у порятунку людей належить пожежникам. Вони не лише вміють користуватися вогнегасниками та брандспойтами. Вогнеборці готові також забрати потерпілих із затоплених будинків під час буревіїв, розчистити від дерев дороги, і ,якщо треба, прийняти пологи. Загалом у США є понад мільйон пожежників. Щоправда, професіоналами вважається лише кожен п’ятий. Інші — добровольці, котрі працюють “у далеких від вогню” галузях і їх викликають в екстрених випадках. Ця професія дуже престижна, зазначає кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

12-го грудня в українських рятувальників був особливий день — вони звітували про свою готовність: розрізали на шматки автомобілі, імітували порятунок потопельників... За цим видовищем спостерігала кореспондентка Радіо Свобода Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG