Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Хто в ЖЕКах хазяїн.


Надія Шерстюк Київ, 20 листопада 2006 року. Засідань та гасел щодо реформування житлово-комунального господарства було в Україні за останні роки стільки, що за кількістю заяв чиновників ця сфера може змагатися хіба що з проблемами пенсіонерів або охороною здоров’я. Єдина реальна зміна – тарифи, які влада підняла відразу в кілька разів. Тим часом заржавіла система централізованого комунального господарства щороку дає збої - то аварія у зимовому Алчевську, то зневоднення Севастополя. Яка наразі там ситуація, як донеччани змогли взяти свої будинки на власне утримання і як взагалі змінити ситуацію у ЖКГ на краще?

За 9-ть місяців нинішнього року підприємства українського ЖКГ зазнали збитків на півтора мільярди гривень, це вдвічі більше, ніж на такий же період минулого року, - заявив віце-прем’єр Володимир Рибак. Найбільш збиткові галузі - теплоенергетика і водопровідно-каналізаційне господарство.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Увечері 8-го листопада мешканці Севастополя почали скаржитися на неприємний запах і смак водопровідної води, а наступного дня місцева влада розпорядилася припинити її постачання майже сімдесяти відсоткам городян. І хоча з минулого понеділка водопостачання у місті відновили, фахівці не дають гарантії, що ситуація не повториться. Адже першопричина севастопольської водної катастрофи - зношеність водопроводів та очисних систем. Про інші проблеми севастопольського комунального господарства - кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.

Розчарувавшись у роботі ЖЕКів, в Україні все частіше відмовляються від них. Створюють так звані “кондомініуми”. У перекладі з латині - “співволодіння”, об’єднання власників будинків. Іншими словами, йдеться про приватний ЖЕК. Створили його і мешканці багатоповерхівки у центрі Донецька, в якій цілих три роки не робили ремонт. Хоча чиновники у всіх звітах запевняли – труби відремонтували, дах – теж. Куди поділися гроші на псевдо-ремонт, невідомо. Тепер мешканці будинку взялися самі його утримувати. Розповідає один із ініціаторів кондомініуму Іван Степанович.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

В американців гроші на вирішення комунальних проблем закладені у податках. Плюс – невелика домішка штатної та федеральної допомоги, констатує американський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн. Причому щороку ці податки зростають для нього приблизно на десять відсотків. Отже - у скільки обходиться прожиття нашому кореспондентові у США...

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Кілька років тому в Україні почали з’являтися приватні ЖЕКи - як альтернатива державним. Один такий приватний ЖЕК працює і у Львові. Чи відчули городяни руку приватного господаря? Дізнавалася про це львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG