Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Недитячі гроші.


Віола Бурда Київ, 28 вересня 2006 року. Щоосені, принаймні в останні два роки, хтось із народних обранців починає перейматися становищем дітей, батьки яких розлучені. Торік парламент прив’язав розмір аліментів до прожиткового мінімуму. Відтак дитина мала отримувати від батька або матері-аліментників третину від цього мінімуму. Тепер голова парламентського комітету з питань сім’ї Микола Томенко пропонує виплачувати дитині не третину, а як мінімум увесь прожитковий мінімум. Чи підтримають такий проект депутати?

Микола Томенко у пояснювальній записці до законопроекту переконує, що збільшення аліментної ставки для одного з батьків покращить матеріальне забезпечення дитини і дасть їй змогу отримати все, на що вона має право за Конституцією.

Зі свого боку, автор Сімейного кодексу (до речі, одного з кращих в Європі, за оцінками експертів) Зореслава Ромовська вважає, що така поправка до закону поставить багатьох аліментників у скрутне матеріальне становище.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

За статистикою, кількість неповних сімей в Україні сягає 2-х з половиною мільйонів. Наскільки гострою є проблема неповних родин, свідчать хоча б дані по Львівщині. За останні місяці із 4-х тисяч шлюбів розпалися 2-ві з половиною тисячі. І в більшості з них є діти. Чи отримують вони гідну допомогу від обох батьків? Розповідає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

В американських штатах аліментник середнього достатку мусить виплачувати на дитину від 5-ти тисяч “зелених” щороку. Навіть якщо розлучений американський батько заробляє менше 10-ти тисяч на рік (а це небагато) – все одно він має віддати своїй колишній родині кожен 4-й свій долар. А загалом усе щодо аліментів вирішує суддя. Причому без присяжних, - зазначає кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн.

Ні для кого не є таємницею, що більшість суддів (і не тільки в Україні) при розлученні віддають перевагу матері щодо опіки над дитиною. Хоча формально і чоловік, і дружина в такій ситуації мають рівні права. В Італії пріоритет матерів закріплений в законах. Про наслідки “розлучення по-італійському” розповідає римська кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Якщо Верховна Рада таки ухвалить законопроект, який зрівняє мінімальні аліменти з прожитковим мінімумом - у кмітливих громадян буде можливість підзаробити за рахунок місцевих бюджетів. За Сімейним кодексом, коли аліментник не може виплатити мінімальну суму (наприклад, працює лікарем і заробляє чотириста гривень), то компенсувати дитині різницю має місто. До того ж, Сімейний кодекс передбачає присудження аліментів, коли шлюб не розірваний, але батько не проживає з сім’єю. Ці дві статті дають шанс дурити суд і місцевий бюджет. Розповідає юрист, професор Зореслава Ромовська.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG