Доступність посилання

ТОП новини

«Військові РФ готуються до штурмів». Чи є загроза окупації Запоріжжя?


Російський танк Т-80 у Запорізькій області, серпень 2024 року
Російський танк Т-80 у Запорізькій області, серпень 2024 року

Російські військові готуються до штурмів у районі Приютного Пологівського району, повідомив днями речник Сил оборони півдня Владислав Волошин. За даними розвідки, загарбники там накопичують особовий склад. Нещодавно у цей регіон доправили 25 багі, які російська армія використовує для штурмів малими групами, зазначив Волошин.

Водночас російські військові з минулого тижня майже щодня атакують Запоріжжя керованими авіаційними бомбами. Місцева та обласна влада регіону разом із військовими напрацьовують оборонні рішення для протидії авіаударам та безпілотникам РФ, які коригують атаки по обласному центру, повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. Він зазначив, що багато жителів Запоріжжя розглядають можливість евакуюватися у безпечніші місця.

Тим часом призначений Росією керувати захопленою частиною Запорізької області Євген Балицький днями заявив, що цей регіон не є для Росії основною ділянкою фронту, тому переміщення там незначні. Російська армія перебуває на околицях Гуляйполя, зазначив очільник окупаційної адміністрації.

Які є загрози на Запорізькому напрямку і чи буде російська армія нарощувати свою присутність у цьому регіоні –
читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Речник Сил оборони півдня Владислав Волошин розповів, що ситуація на фронті у Запорізькій області «непроста». Російські військові намагаються захопити нові позиції, щоби покращити своє тактичне положення.

«На деяких напрямках – біля Приютного, біля Роботиного, противник збирає так звані штурмові групи, збирає особовий склад для проведення штурмових дій. Тобто невеликі групи піхоти, які будуть штурмувати наші позиції. На Курськ ворог (командування армії РФ – ред.) перевів лише певні підрозділи і певних фахівців. Кількість сил і засобів на півдні України на цьому напрямку фактично не змінилася. Можна сказати, що проводять ротації, проводять поповнення втрат тих підрозділів і угрупувань, які тут знаходяться, на 3-2 тисячі за тиждень. Це йде поповнення тих втрат, які противник несе на цьому напрямку. Це не йде нарощення та збільшення сил і засобів», – пояснив він «Новинам Приазовʼя».

Позиції ЗСУ в Роботиному, грудень 2023 року
Позиції ЗСУ в Роботиному, грудень 2023 року

Для того, щоби проводити масштабний наступ на Запоріжжя, російським військам потрібно зібрати значну кількість сил і засобів у регіоні, каже речник. Поки таких ознак немає.

Зосереджує особовий склад, здійснює переміщення його на передові позиції
Владислав Волошин

«Таких угруповань наразі не виявлено. Тому ми можемо говорити лише про те, що противник готується до штурмових дій. Є певні ознаки того, що він здійснює такі кроки – зосереджує особовий склад, здійснює переміщення його на передові позиції, проходить підготовка цих штурмових груп, проходить накопичення боєприпасів. Крім того, як ми вже повідомляли, вони отримали з резервної бази зберігання автомобільного транспорту швидкі легкі автомобільні засоби типу багі. Тому з цих ознак можна зробити висновки, що готуються штурмові дії на деяких напрямках – біля Роботиного, Приютного в напрямку Рівнополя, Великої Новосілки. Якщо будуть штурми навіть, не дай Боже, успішні, то вони не настільки близько дістануться до Запоріжжя», – запевнив він.

«Спинить атаки КАБами – бити по летовищах»

Армія РФ запускає КАБи по Запоріжжю літаків, які розміщуються в окупованому Криму та поблизу Каспійського моря, каже Волошин. Для боротьби з цими атаками Україні потрібно уражати російські аеродроми.

Владислав Волошин
Владислав Волошин

«Аеродроми розташовані доволі далеко від лінії боєзіткнення. Тобто вони не в Запорізькій області. Ми не дістаємо. Тому наш президент і просить дозволу на застосування певного виду озброєння для ударів по території Росії, щоб знищувати склади певних бомб, аеродроми, стоянки літаків. Я б радив жителям не нехтувати сигналом повітряної тривоги, тому що з подібним видом озброєння треба боротися, коли вони ще на землі. Тобто по засобах доставляння, по літаках, по складах і базах зберігання цих бомб завдавати ударів, щоб вони не могли їх застосовувати. На сьогодні це просто терор проти мирного українського населення», – наголосив він.

«Фейк Балицького»

Начальник Пологівської районної військової адміністрації Артур Крупський у коментарі «Новинам Приазов'я» зазначив, що ситуація у цьому районі є стабільно напруженою. Російські військові постійно обстрілюють прифронтові міста та села району. Вони використовують велику кількість БПЛА різної модифікації, також обстрілюють артилерією. За останній місяць було зафіксовано, що по району відбувається 250-300 ударів щодня.

Заява Балицького про те, що російська армія перебуває нібито на околицях Гуляйполя, розповсюджується з метою залякування та сіяння паніки у населення і не відповідає дійсності, додав Крупський.

Начальник Гуляйпільської міської військової адміністрації Сергій Ярмак також зазначив, що російських військових у Гуляйполі немає, а заява Балицького – це фейк. Водночас загарбники продовжують обстрілювати цю громаду.

У прифронтовій зоні, Гуляйполе, Запорізька область, 26 травня 2023 року
У прифронтовій зоні, Гуляйполе, Запорізька область, 26 травня 2023 року
Кожен день РСЗВ прилітає, FPV-дрони продовжують інтенсивно бити по інфраструктурі
Сергій Ярмак

«Обстріли як були, так і залишаються. Кожен день РСЗВ прилітає по місту і по громаді в цілому. FPV-дрони, на жаль, продовжують інтенсивно бити по інфраструктурі, по машинах, по території мається на увазі. Нічого, на жаль, не помінялося. На днях під час обстрілу центру міста Гуляйполя була пошкоджена адміністративна будівля комунальних підприємств, адмінбудівлю розбили», – розповів він.

У Гуляйпільській громаді залишаються приблизно 2 тисячі 400 людей, каже посадовець. Примусової евакуації там немає. Ті, хто бажають евакуюватися, звертаються до влади і їх безкоштовно евакуюють до Запоріжжя. Надалі людям допомагають соціальні працівники Гуляйпільської міської ради – оформлюють документи, посвідки тимчасово переміщених осіб, розселяють по гуртожитках.

Жителька Гуляйполя, листопад 2023 року
Жителька Гуляйполя, листопад 2023 року

«З 4 березня 2022 року на території у нас відсутнє електропостачання, водопостачання і газопостачання. З кінця травня у нас відсутня електрика. Тому наразі ми генераторами підіймаємо воду, виведені колонки, де люди можуть самі приїхати набрати воду, або звертаються до працівників ДСНС, які також по графіку, згідно з замовленнями людей, розвозять воду. Надається також вода в пляшках та щомісяця гуманітарна допомога – продуктові та гігієнічні набори», – додав Ярмак.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Політична мета Кремля»

Військовий експерт Дмитро Снєгирьов не виключає, що російська армія має на меті просування саме вглиб території Запорізької області. Це політична ціль, якої хочуть досягнути у Кремлі.

Дмитро Снєгирьов
Дмитро Снєгирьов

«Окупанти розглядають можливість подальшого просування вглиб території контрольованих збройними силами України, а саме на Запорізькому напрямку, розглядаючи це як одну з пріоритетних цілей. Я нагадаю, ще 30 вересня 2022 року російський диктатор підписав указ про включення Запорізької області, в тому числі з обласним центром містом Запоріжжя, до складу Російської Федерації. Наразі сили оборони України контролюють, за різними оцінками, від 35 до 40% території Запорізької області. Відповідно, подібний характер перебігу подій на лінії бойового зіткнення – це свідчення і військової, і політичної, і головне інформаційної поразки особисто російського диктатора», – зауважив він.

У випадку захоплення Вугледара у Донецькій області війська РФ можуть піти на Запоріжжя, вважає експерт.

За його даними, у Роботиному та Вербовому збільшилася присутність як особового складу армії РФ, так і інтенсивність вогневого ураження по позиціях ЗСУ.

Позиції ЗСУ в с. Роботине грудень 2023
Позиції ЗСУ в с. Роботине грудень 2023
Серед основних завдань армії РФ буде, можливо, просування вглиб української території саме на Запорізькому напрямку
Дмитро Снєгирьов

«Я не виключаю, що наразі основним завданням окупантів є ліквідація так званого Времівського виступу, відповідно, захоплення Вугледара, а потім серед основних завдань армії РФ буде, можливо, просування вглиб української території саме на Запорізькому напрямку», – додав він.

Росія зараз намагається захопити якомога більше територій, аби покращити свої позиції у можливих переговорах, вважає Снєгирьов.

«Чим більше вони зараз захоплять української території, тим краще будуть, відповідно, позиції російських окупаційних військ на момент можливих мирних перемовин. А можливість проведення перемовин з російською стороною наразі не виключається, ба щобільше, лунають відповідні сценарії ледь не корейського сценарію, замороження війни тощо. Тобто можемо говорити про те, що активізація дій армії РФ на Запорізькому напрямку – це військово-політичний тиск в першу чергу і на наших західних партнерів, і на військово-політичний провід України», – наголосив експерт.

  • Минулого тижня Володимир Зеленський перебував з візитом у США, де він обговорив план перемоги з президентом США Джо Байденом та кандидатами в президенти Камалою Гарріс та Дональдом Трампом.
  • Після завершення візиту Зеленський заявив, що у США отримав «повну підтримку стратегії наближення миру – миру завдяки силі».
  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що план перемоги України буде представлений українцям, але частково.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

XS
SM
MD
LG