Доступність посилання

ТОП новини

«Всі кричать Bradley! Треба гаситися»: російські полонені розповіли, як їх відправляють на штурм


Американська бойова машини піхоти Bradley M2A2 ODS
Американська бойова машини піхоти Bradley M2A2 ODS

Покровський напрямок, очевидно, залишається одним із пріоритетних для російської армії. Український Генштаб щодня фіксує тут чи не найбільшу кількість російських атак. Журналісти проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» поспілкувалися з екіпажем Bradley 47-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, які допомагають піхоті відбивати російські штурми. А також поговорили з двома військовослужбовцями російської армії, які потрапили в полон.

Bradley на Покровському напрямку – один з важливих факторів української оборони. Екіпажі БМП цілодобово перебувають у бойовій готовності і виконують різні завдання.

«Ми виїжджаємо і на вогневе ураження, і ротації, і «евак». Як правило, вогневе ураження – це дистанція десь 5-10 метрів від ворога», – розповідає командир Bradley з позивним «Крістмас». За його словами, часто доводиться заїжджати безпосередньо в посадки, в яких вже перебуває російська піхота і таким чином зупиняти її просування. Також неодноразово доводилось знищувати БТР та БМП армії РФ.

«Вони знають, що таке Bradley і лоб в лоб не хочуть зустрічатись з цією машиною. Я б на їхньому місці, мабуть, теж не хотів би», – додає «Крістмас».

Він впевнений, що кращої БМП немає, бо «скільки разів мене підбивали і все одно я тут». Погоджуються з командиром і навідник «Жеребець» та механік-водій «Сольоний».

Бойова машина піхоти Bradley
Бойова машина піхоти Bradley

«Машинка хороша! Головне, створена, щоб рятувати життя. Пробивало наскрізь, підривався на мінах, fpv-шки можна десятками рахувати, які прилітали по машині», – розповідає «Сольоний».

Читайте також: «Чи то танк, чи що воно взагалі таке?!» Як ЗСУ затрофеїли російську диво-техніку

Кожен бойовий виїзд – це неймовірна небезпека: обов’язково по Bradley працює російська артилерія, але головна проблема – дрони-камікадзе, говорить екіпаж. Їх стає все більше і у противника цей напрямок розвивається дуже динамічно. Зокрема, вже були помічені fpv, які в польоті здатні змінювати частоти зв’язку. Також російські пілоти постійно намагаються влаштовувати засідки.

«Ми рухаємося і вони летять на зустріч. Потім у них пульт відбиває РЕБ, але вони по інерції все одно летять далі, вже не ціляться, а куди попаде. Намагаються так машину вразити. Садять на землю fpv, просто чекають на землі, що ми будемо їхати і воно здетонує», – каже «Крістмас».

Командир Bradley з позивним «Крістмас»
Командир Bradley з позивним «Крістмас»

Один з недавніх випадків – БМП «Бредлі» вдалося збити fpv-дрон. Але це швидше везіння і майстерність конкретного екіпажу. Комплексно вирішити проблему, впевнені військові, може лише розвиток засобів радіоелектронної боротьби.

«Молишся. Молишся дуже багато разів. Дурний не боїться. Я вважаю, дурних у нас немає, то всі бояться», – розповідає «Жеребець». Його побратим «Сольоний» додає, що вони постійно чують слова подяки від своєї піхоти. Бо коли працює Bradley, солдати в окопах можуть хоч трохи перевести дух, бо російські війська відволікаються на БМП.

«Досі телефонують і кажуть: дякую за те, що вивіз. У мене командир ногу втратив, на жаль. Ми зідзвонюємось, слова подяки, слава богу, що живі залишились. І так багато людей, яких вивезли», – каже «Сольоний».

Та незважаючи на ефективність Bradley, повзучий наступ російської армії в бік траси Покровськ-Костянтинівка продовжується. Тут, як і на інших ділянках, вони намагаються брати не якістю, а кількістю.

Навідник Bradley з позивним «Жеребець»
Навідник Bradley з позивним «Жеребець»

«Лізуть постійно. Постійно групи штурмові. Пішли натовпом, відпрацювала наша арта – не дійшли. По перехопленню чуємо: «це було натовпом, давайте по одному». І вони біжать по одному. Так, арта не відпрацьовує по одному, але вони виходять на позиції, а на позиціях наші хлопці сидять. А він один. Що він буде робити? Помирати», – розповідає «Крістмас».

Читайте також: Нью-Йорк у вогні: як жителів селища рятують під обстрілами військ РФ

Однак військові ЗСУ кажуть, що, окрім, звичайної піхоти, яку російське командування не шкодує, проти них також воюють справжні професіонали з досвідом.

«Я бачив людину, яка Чечню пройшла, і вирішила піти повбивати. Дома з дружиною, каже, посварився. Йому задали питання: якщо тобі руки розв’язати, що ти зробиш? Каже: я вам всім горло переріжу і далі піду вбивати. Я не розумію, що в них в голові робиться», – каже «Сольоний».

Механік-водій Bradley з позивним «Сольоний»
Механік-водій Bradley з позивним «Сольоний»

«Донбас Реалії» поспілкувалися з двома російськими військовослужбовцями, які потрапили в полон саме на Покровському напрямку. Цікаво, що один із них кілька разів під час інтерв'ю згадував Bradley. Редакція «Донбас Реалії» розуміє, що всі заяви російських полонених зроблені в умовах неволі. Тому редакція не може гарантувати, що все сказане ними, відображає їхні погляди.

«Чуємо Bradley їде. Всі кричать Bradley, Bradley! Це вже зрозуміло, що треба гаситися якнайглибше. Тому що я в окопі лежав і то мене шинконуло, землю пробиває. На нас 7 разів Bradley нападав», – розповів військовополонений.

Читайте також: «Підходимо до піку»: чого далі чекати від Росії – аналізує військовий експерт Гетьман

Андрій із Красноярська каже, що відбився від своєї групи і потім здався українським військовим. Нам розповів, що контракт із російським міноборони підписав у в'язниці 8 червня, тобто в армії колишній ув'язнений до полону був менше від місяця. Другий полонений – Радік із Казані – на службу добровільно пішов у березні цього року. Перед тим, як потрапити на Донбас, 3 місяці провів на навчанні. Обидва кажуть, що головна їхня мотивація – гроші.

«У мене кредити на 800 тисяч. Банки і судові виконавці турбують. Якщо не підписати контракт, то гроші звідки будуть? А тут виплачують і президентські, і регіональні. І поки на навчанні ще платять зарплату. Я, щоправда, чекав більшу, а там всього 40 тисяч йшло», – стверджує Радік.

Згідно з російським законодавством, за підписання контракту одноразова виплата становить 195 тисяч рублів «президентських». Також кожен регіон виплачує ще одну суму, яка часто становить від 200 до 300 тисяч рублів.

«Завдання, навіщо і куди, нам командири не пояснюють. Просто кажуть: треба зайняти пусту лісопосадку», – розповідає Радік. Андрій натомість каже, що навіть уявити не міг, наскільки тут страшно.

«Прямо відправляють на м’ясо. І перед бойовим завданням навіть не приховують. Вони кажуть: перед вами пішло 100, 4 повернулись і то поранені. Перед вами 120 чи 140 пішло, теж одиниці повернулись. Але це все відбувається через вашу тупість. Якби ви виконували бойове завдання як вам сказано, все було б інакше», – розповідає Андрій.

Тільки у травні російська армія втратила вбитими і пораненими понад 30 тисяч солдатів. Про це пише New York Times із посиланням на дані розвідки США та НАТО. При цьому Росія, за оцінками аналітиків, щомісяця спроможна вербувати від 25 до 30 тисяч новобранців.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

Загалом, за час повномастабної війни від 24 лютого 2022 року по кінець червня 2024 року ООН верифікувала дані про щонайменше 33 878 постраждалих цивільних, серед них 11 284 загиблих.

Реальна кількість втрат, зазначають експерти, набагато більша. Тільки під час блокади і бомбардування Маріуполя, як заявляє українська влада, могла загинути понад 20 тисяч людей.

Форум

XS
SM
MD
LG