Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

Росія створила резерв силовиків «для допомоги Білорусі» – Путін

Президент Росії Володимир Путін повідомив, що сформував резерв зі співробітників правоохоронних органів для допомоги Білорусі за потреби, передає «РІА Новости» 27 серпня. Путін додав, що необхідності в застосуванні російських сил у Білорусі поки немає.

Російські сили не використовуватимуться доти, доки «екстремістські елементи», як висловився Путін, «не перейдуть межі, не розпочнуть розбій». Росія виходить з того, що всі проблеми в Білорусі вирішуватимуться в мирний спосіб, заявив Путін.

«У нас є, звичайно, зобов’язання перед Білоруссю. І Лукашенко так і поставив питання: він хотів би, щоб ми надали йому за потреби відповідну допомогу. Я сказав, що Росія виконає всі свої зобов’язання. Олександр Григорович попросив мене сформувати певний резерв із співробітників правоохоронних органів, і я це зробив», – розповів Путін.

Після протестів медиків МОЗ Білорусі звільнило директора РНПЦ «Кардіологія»

Відомий білоруський кардіолог Олександр Мрочак вже не є директором РНПЦ «Кардіологія», повідомляє білоруська служба Радіо Свобода. Його звільнили з ініціативи роботодавця – МОЗ.

Як розповів Tut.by Олександр Мрочак, 26 серпня він мав розмову з керівництвом відомства, наказу не бачив. Але сьогодні повідомили, що його звільнили «з ініціативи роботодавця». Фахівець керував клінікою з 2008 року.

Чи не пов’язує лікар це рішення з тим, що медики клініки виходили на пікети?

«Припускаю, але я не можу сказати точно, бо про це не згадувалося. Але вчора чи позавчора мова йшла лише про пікети, на які небажано виходити ... Що поробиш, я не вільний протестувати чи докладати якихось зусиль, бо рішення ухвалене, є така стаття».

У РНПЦ збирають підписи під колективною заявою на захист директора.

Макей запросив послів на розмову

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей зібрав голів іноземних посольств для обговорення внутрішньої ситуації та зовнішньополітичної реакції на неї. Про це Білоруській службі Радіо Свобода повідомили в посольствах двох країн ЄС у Мінську. Деталі розмови досі невідомі. Прессекретар МЗС Білорусі недоступний для коментарів.

До члена Координаційної ради Ольги Ковалькової не пустили адвоката

Адвокат Ольги Ковалькової Євген Маслов заявив, що йому не дозволили зустрітися зі своєю клієнткою у Центрі ізоляції правопорушників на Окрестіна, посилаючись на складну епідеміологічну ситуацію. Адвокат подає скаргу до Мінського міського суду, а також скаргу до прокуратури за порушення права Ковалькової на захист, інформує Білоруська служба Радіо Свобода.

Міністри закордонних справ ЄС розпочинають обговорення санкцій проти Білорусі

Міністри закордонних справ ЄС 27 і 28 серпня в Берліні проведуть неофіційні переговори, на яких обговорюватимуться санкції проти Білорусі через суперечливі президентські вибори та репресії проти мирних протестувальників.

За повідомленнями, Євросоюз уже погодився запровадити санкції проти 15–20 осіб, яких звинувачують в участі у фальсифікаціях виборів або репресіях після голосування 9 серпня.

Як повідомила німецька інформагенція DPA з посиланням на неназване джерело, учасники переговорів у Берліні намагатимуться досягти політичної згоди щодо запропонованого списку осіб, що дозволить офіційно затвердити санкції проти них.

«Люди хочуть правди». Колишній дільничний звільнився після виборів і виїхав за кордон

Старший лейтенант міліції, дільничний інспектор Ленінського райвідділу міліції Мінська Євген Асінський після виборів написав рапорт на звільнення і 14 серпня просто не вийшов на роботу.

Євген зробив таку публікацію в Instagram: «Я не обіцяв. Я присягався перед вами! Я присягався захищати вас, не шкодуючи свого життя. Ви – мій народ. А я – ваш захисник. Робити шкоду своєму народові – це підлість і ницість. Виконувати злочинні накази – безчесно. Справжні офіцери так не вчиняють».

Білоруський рубль різко падає після виборів. У банкоматах немає валюти. У відділеннях банків невелику суму в доларах або євро можна купити, дочекавшись, коли хтось поміняє. Щоб зняти значну суму з валютного рахунку, потрібно замовити гроші заздалегідь, повідомила 26 серпня Білоруська служба Радіо Свобода.

Білорусь. Відкриття архівів КГБ – останній цвях у труну диктатури

«Точка зору» Ігоря Кулика, директора Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті:

«Бацилою для Білорусі продовжує залишатися спадок комуністичного тоталітарного режиму, характерний для країн колишнього СРСР​...»

«Чи мають бути при владі ті, хто знищує хрести на місці масових захоронень жертв комуністичних репресій?»

«Чи може влада розвивати Білорусь, якщо кольори прапора незалежності цієї держави вона сприймає як ворожі?»

«Наприкінці липня стало відомо, що Національний архів Республіки Білорусь закрив доступ до бази даних «Відомості про необґрунтовано репресованих громадян Білорусі...»

«Із відкриттям архівів білоруси дізнаються правду про репресії, знищення мови та культури...»

«Білоруси вже не хочуть жити, як раніше. Саме зараз громадянське суспільство починає усвідомлювати свою ідентичність».

У Мінську нові затримання протестувальників напередодні дводенної зустрічі глав МЗС країн ЄС

Поліція Білорусі затримала щонайменше 20 людей під час розгону акції протесту в столиці країни Мінську, в якій взяли участь близько тисячі людей на площі Незалежності пізно ввечері 26 серпня, на 18-й день протестів проти офіційних результатів президентських виборів.

Люди з червоно-білими прапорами у руках скандували «Йди!», вони вимагали, щоб президент Олександр Лукашенко покинув пост, а в країні були призначені нові вибори.

Повідомляється, що поліція заблокувала двері до одного з соборів у центрі Мінська, де сховалися кількадесят протестувальників. Як передає портал Tut.by, приблизно через 40 хвилин людям дозволили вийти.

Агенція AFP повідомляє, що велика кількість співробітників ОМОНу затримали щонайменше 20 людей, в той час як Associated Press стверджує, що були затримані десятки.

Як повідомляє Білоруська служба Радіо Свобода, щонайменше три людини були затримані під час іншої акції протесту в Бресті 26 серпня.

Ці затримання відбулися напередодні дводенної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, яка має розпочатися 27 серпня в Німеччині, і в перебігу якої можуть бути розглянуті санкції щодо 20 білоруських високопосадовців.

«Український дім» у Києві підсвітили кольорами прапора Білорусі

«Український дім» у Києві підсвітили кольорами біло-червоно-білого національного прапора Білорусі.

На Європейську площу прийшли кілька десятків активістів. Вони запалювали фальшфеєри і скандували «Жыве Беларусь».

Зеленський обговорив з Помпео ситуацію на Донбасі та в Білорусі – Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський обговорив із державним секретарем США Майком Помпео ситуацію на Донбасі і в Білорусі, повідомив Офіс президента України.

Зокрема, президент України висловив сподівання, що ситуація в Білорусі стабілізується.

«Україна ніколи не втручалася й не планує втручатися у вибори будь-якої держави», – наголосив Зеленський. Він також надіється, що воля білоруського народу буде реалізована найближчим часом.

У Білорусі в справі про «спробу захоплення влади» допитали нобелівську лауреатку Світлану Алексієвич

Світлана Алексієвич перед допитом у Слідчому комітеті, Мінськ, Білорусь, 26 серпня 2020 року
Світлана Алексієвич перед допитом у Слідчому комітеті, Мінськ, Білорусь, 26 серпня 2020 року

Нобелівська лауреатка з літератури Світлана Алексієвич прибула 26 серпня на допит до Слідчого комітету Білорусі. Її викликали як свідка в кримінальній справі про спробу захоплення влади, порушеній після створення в країні Координаційної ради опозиції. Допит тривав близько 40 хвилин.

Алексієвич супроводжували члени Координаційної ради, перед будівлею Слідчого комітету її з оплесками зустріли десятки людей.

«Я йду [на допит] абсолютно спокійно, я не відчуваю себе винуватою, я відчуваю, що все, що ми робили, цілком законно, – сказала Алексієвич. – Наша мета була тільки об’єднати суспільство, ні до якого перевороту [ми не закликали]. Це народ прийшов до цього, це у нас перед очима робиться білоруська нація, білоруський народ»

«Не дай Боже, щоб пролилася кров з нашого боку, вона не повинна пролитися, ми повинні перемогти духом, перемогти силою своїх переконань», – додала вона.

На допиті Алексієвич відмовилася свідчити проти себе, і слідчі дії фактично на цьому завершилися, розповіла вона, вийшовши з будівлі Слідчого комітету. Письменниця залишається в статусі свідка.

Алексієвич була викликана як учасниця Координаційної ради, створеної опонентами Олександра Лукашенка під час акцій протесту. Раніше на допиті побували два інші учасники ради, колишній міністр культури Павло Латушко і адвокат кандидата на посаду президента Віктора Бабарика Максим Знак.

Двоє інших представників ради, Ольга Ковалькова і Сергій Дилевський, були затримані 24 серпня і засуджені до 10 діб арешту. Їх звинуватили в організації несанкціонованого масового заходу.

Думки українських і білоруських журналістів про становище в Білорусі:

Ситуація в Білорусі булв серед тем зустрічі, яку провів заступник держсекретаря США Стівен Біган із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим

Синод РПЦ змінив предстоятеля Білоруської православної церкви

Синод Російської православної церкви змінив предстоятеля Білоруського екзархату Московського патріархату РПЦ митрополита Павла (Пономарьова). Митрополитом Мінським і Заславським призначили єпископа Борисовського та Мар’їнгорського Веніаміна (Тупеко).

Павло очолював Білоруський екзархат Московського патріархату РПЦ (Білоруську православну церкву) з 2013 року.

Під час політичної кризи в Білорусі Павла критикували як представники опозиції за те, що церква фактично не коментувала ситуацію з виборами і масове побиття затриманих, так і прихильники Лукашенка, які звинувачували його в ухилянні від прямої підтримки влади.

68-річний Павло привітав Лукашенка з обранням на наступний день після виборів, 10 серпня, слідом за предстоятелем РПЦ патріархом Кирилом. 14 серпня митрополит Павло приніс вибачення за привітання Лукашенка з перемогою на президентських виборах.

22 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав священнослужителів не втручатися у політику. «Дорогі мої священнослужителі, станьте розсудливими і займіться своєю справою. У храми люди повинні приходити молитися. Церкви, костели – не для політики», – заявив він на мітингу в Гродні. До того гродненський єпископ Артемій (Кищенко) заявив про беззаконня влади.

Новому предстоятелеві БПЦ 51 рік. Він народився у місті Лунинець на заході Білорусі, у 1992 році вступив на перший курс Мінської духовної семінарії. У 1994 році пострижений у чернецтво. У 1999-му – став священиком, у 2010 році – єпископом.

Публічно події в Білорусі Веніамін не коментував.

Що означає ця зміна?

Масові протести в Білорусі не вщухають ні на день. Ось як це було, зокрема, 25 серпня:

У Мінську тисячі людей знову вийшли на площу Незалежності

У вівторок, 25 серпня, у Мінську тисячі людей знову вийшли в центр міста на площу Незалежності на акцію протесту.

Опозиція оголосила, що збір організований для святкування неофіційного Дня незалежності країни – 25 серпня 1991 року було ухвалено декларацію про державний суверенітет Білорусі.

Акції проходять і в інших містах країни.

Ці виступи й інші дії опозиції до нині чинної влади супроводжувалися затриманнями їхніх учасників.

Білорусь: двох членів Координаційної ради заарештували на 10 діб

У Білорусі заарештували двох членів президії Координаційної ради опозиції Ольгу Ковалькову і Сергія Дилевського на 10 діб, передає Білоруська служба Радіо Свобода.

Їм інкримінували «організацію несанкціонованої акції» на Мінському тракторному заводі. Обох затримали 24 серпня.

Координаційну раду для передачі влади створила в Білорусі опозиція до Олександра Лукашенка, що не визнає його оголошеної перемоги, з ініціативи його головної суперниці Світлани Тихановської, яка після виборів була змушена виїхати до Литви.

Через створення цієї Ради влада Білорусі порушила кримінальну справу за статтею про захоплення влади. У світі закликають Мінськ закрити цю справу.

Ми вже згадували про прощання в Білорусі з учасником протестів Микитою Кривцовим, який зник і був знайдений повішеним. Ось як це було:

«Я закохалася у свій народ» – нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич в ексклюзивному інтерв'ю Радіо Свобода перед допитом

Слідчий комітет Білорусі 26 серпня викликав на допит нобелівську лауреатку з літератури – письменницю Світлану Алексієвич.

Її викликали як свідка в кримінальній справі про спробу захоплення влади, порушеній після створення в країні Координаційної ради опозиції з передачі влади, членом президії якої стала письменниця. Алексієвич супроводжували члени Координаційної ради, перед будівлею Слідчого комітету її оплесками зустріли десятки людей та численні представники ЗМІ. Допит тривав близько 40 хвилин. За дві години перед допитом вона відповіла на кілька запитань кореспондента Білоруської служби Радіо Свобода.

Подробиці за посиланням.

Білоруси зможуть заїжджати на територію України, попри заборону на в’їзд для іноземців – депутат

Громадяни Білорусі зможуть заїжджати на територію України, попри заборону на в’їзд для іноземців, повідомив народний депутат з «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко в телеграмі.

«Заборона не стосуватиметься тих, хто має документи на проживання тут. Також виняток зробили для громадян Білорусі, які через протести в країні і дій режиму диктатора Лукашенка захочуть приїхати в Україну», – написав Гончаренко.

26 серпня Кабінет міністрів з опівночі 29 серпня до 28 вересня включно в Україну заборонив в’їзд іноземцям та особам без громадянства через пандемію коронавірусу.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG