Доступність посилання

ТОП новини
Все про визволення незаконно утримуваних Росією військовополонених моряків та політв'язнів
Все про визволення незаконно утримуваних Росією військовополонених моряків та політв'язнів

Хроніка обміну полоненими: Моряки і «в’язні Кремля» повернулися, «але боротьба триває».

Україна, щоб визволити утримуваних Росією своїх громадян, видала Кремлю підозрюваних у скоєнні злочинів

Українські моряки та політичні в’язні Кремля повернулися до України. Радіо Свобода оперативно інформувало про перебіг подій і в Києві, і в Москві.

Україна визволила 24-х взятих у полон Росією у Керченській протоці військових моряків, а також політв'язнів Кремля – громадян України, засуджених Росією. Серед них, як сподіваються, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карп'юк, Павло Гриб та інших.

Україна, щоб визволити своїх незаконно утримуваних Росією громадян, видає Кремлю підозрюваних у скоєнні злочинів.

Серед тих, кого забрала Росія, понад два десятки росіян, які визнали себе військовополоненими і написали листа до президента Росії Володимира Путін із проханням включити їх у списки на обмін. Окрім них також є громадяни України, засуджені за державну зраду, за «створення терористичної групи» і за колаборацію із проросійськими незаконними збройними угрупованнями та окупаційною владою Криму. Це, зокрема, Володимир Цемах, Валерій Кірсанов, Кирило Вишинський, керівник інформаційного агентства «РИА Новости-Україна», якого підозрюють у поширенні «недостовірної, необ’єктивної, упередженої інформації щодо України.

Обмін відбувся за схемою «35 на 35».

Кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі Рікард Йозвяк: «Рада Європи вітає звільнення в’язнів Росією та Україною і заявляє, що це є «обнадійливим кроком до нормалізації відносин між двома державами-членами Ради Європи»:

Повернення у фотографіях:

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевичс у Твіттері привітав звільнення українських в’язнів з російських тюрем і їх повернення додому.

«Дуже добре, що українських політичних в'язнів, включаючи Олега Сенцова та моряків, нарешті звільнили, Росія ніколи не мала брати їх в заручники, на жаль, ціною ключового свідка у справі MH17 Цемаха, проте, я вірю, що справедливість зрештою буде встановлена», – написав Ринкевичс.

Прес-секретар президента Росії прокоментував обмін. Дмитро Пєсков заявляє, що обмін утримуваними особами між Росією і Україною відбувся.

«Так, обмін відбувся. Ми вітаємо і раді, що російські громадяни повернулися додому. Там Вишинський є. Списки підуть пізніше. Поки в цілому оцінка така», – цитують кремлівського речника агенції новин.

Група Європейської народної партії, найбільша в Європарламенті, привітала Олега Сенцова та інших українців зі звільненням з російських в'язниць.

«Ми вітаємо звільнення лауреата Сахарова Олега Сенцова та його українських друзів з російських в'язниць. Ми з нетерпінням чекаємо пана Сенцова в Європарламенті, що особисто відзначити його», – йдеться у повідомленні.

25 жовтня минулого року Європарламент оголосив українського режисера та політичного в’язня Кремля Олега Сенцова лауреатом премії Сахарова. Сенцов – перший в історії представник України, якого відзначили цією нагородою.

Відео перших слів Олега Сенцова на українській землі після кількох років за ґратами в Росії:

Хто ще з чільних українських посадовців, окрім президента Володимира Зеленського, генпрокурора Руслана Рябошапки зустрічав українців, які повернулися після неволі з Москви:

Ще раз список тих, хто повернувся в Україну в рамках обміну з Росією:

Вітання Україні і вітання звільненим від Посольства США в Києві:

Україна намагатиметься звільнити всіх полонених, повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Мені здається, ми всі зробили перший крок... Я впевнений, що ми знаємо, що робити далі... Далі ми будемо наближатися до часу повернення всіх наших полонених і продовжувати вже в Мінському процесі розведення військ двома етапами: Золоте, Петровське – спочатку, а потім розведення по всій території і вже припинення вогню повною мірою і припинення війни», – розповів Зеленський.

Він наголосив, що перший етап його домовленостей із президентом Росії Володимиром Путіним виконаний.

«Я вважаю, що перший етап виконаний. Я маю підтвердити, що я, президент України Володимир Зеленський, і президент Росії Володимир Путін, зробили все, що обіцяли, не змінюючи на ходу наших домовленостей», – заявив Зеленський.

Володимир Зеленський в аеропорту «Бориспіль», 7 вересня 2019 року
Володимир Зеленський в аеропорту «Бориспіль», 7 вересня 2019 року

Емоційні та історичні хвилини: відео зустрічі моряків і колишніх «в’язнів Кремля». В аеропорту їх зустрічає президент Володимир Зеленський.


За інформацією кореспондента Радіо Свобода на летовищі «Бориспіль», моряків везуть до військового шпиталю, а всіх інших – до лікарні у Феофанії під Києвом.

Олег Сенцов: «Навіть зі звільненням останнього нашого полоненого наша боротьба не завершується. До перемоги ще дуже далеко. Ворог сильний і здаватися не збирається. Але перемога буде обов’язково на нашому боці. У нас немає іншого вибору. Слава Україні!»:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG