Доступність посилання

ТОП новини

Справа Павла Гриба: помилився російський прокурор, а сидітиме далі українець


Павло Гриб, архівне фото
Павло Гриб, архівне фото

Новий поворот у справі ув’язненого в Росії українця Павла Гриба: через помилку прокурора російський військовий суд повернув справу на доопрацювання, хлопець же, звинувачений за «терористичною» кримінальною статтею, далі залишається під арештом. 20-річний Павло Гриб не визнає себе винним.

Українець Павло Гриб – 20 років юнакові виповнилося у російській тюрмі 1 липня – на слуханні в Північнокавказькому окружному військовому суді в російському Ростові-на-Дону не визнав себе винним у «сприянні терористичній діяльності» – саме в цьому звинувачують у Росії хлопця, викраденого з території Білорусі.

Але суд так і не почав розгляд справи: суддя звернув увагу, що інкримінована Грибові стаття Кримінального кодексу Росії наведена в обвинувальному висновку в іншій редакції, ніж діяла на момент нібито дій українця. При цьому, як говорили учасники процесу, «правильна» редакція передбачає покарання на два роки довше – до 10 років позбавлення волі – замість до 8 років від наведеної у висновку. Тож суд повернув документ прокурорам на доопрацювання. Гриб тим часом залишається під арештом – суд продовжив його надалі.

Про «критичні помилки» з боку обвинувачення говорив і сам Павло Гриб – українською мовою, через перекладача. Як заявив він у суді, ці помилки не дають можливості обґрунтувати його нібито вину. За словами українця, він із обвинуваченням повністю не згоден.

А обвинувачення, яке висуває Росія, має серйозний вигляд. Павло Гриб нібито навесні 2017 року схиляв російську школярку, старшокласницю з Сочі, до влаштування теракту: щоб та підірвала вибуховий пристрій на шкільному випускному вечорі.

Із тією школяркою Гриб дійсно листувався в інтернеті. А потім, у серпні 2017-го, домовився зустрітися й особисто – на території «нейтральної» Білорусі. Втім, там 19-річний на той час українець зник. А на початку вересня з’явився вже у слідчому ізоляторі в російському Краснодарі.

Батько Павла, колишній працівник Державної прикордонної служби України Ігор Гриб, а також офіційні українські органи кажуть, що хлопця викрали в білоруському Гомелі російські спецслужби. Сам Павло розповідав адвокатові, що його вивезли з Гомеля невідомі люди і передали іншим невідомим, і лише через кілька днів у Смоленській області Росії був оформлений протокол про затримання, після чого його доставили до Краснодара. Представники Росії уникають коментарів щодо того, яким чином Гриб опинився на російській території.

Через «терористичну» статтю українця б’ють за ґратами російські в’язні і тюремники, з нього знущаються, повідомляла його адвокат Марина Дубровіна з посиланням на самого хлопця. За її словами, Павлові Грибу вочевидь неприємно про це говорити, тому подробиць він не розповідав. А російська в’язнична служба стверджує, що травм в українця не виявили, із заявами про побиття він офіційно не звертався.

Та й без побиття в Павла Гриба є досить серйозні негаразди зі здоров’ям, які через утримання за ґратами й без належних йому ліків помітно загострилися. Через вроджену хворобу, портальну гіпертензію, хлопець має інвалідність і мусить постійно вживати підтримувальні ліки – яких він був позбавлений до останнього часу. Українських лікарів до нього не допускали, незважаючи на листи про це від Європейського суду з прав людини; російські ж не вбачали необхідності в лікуванні. Також у хлопця є дерматологічні проблеми, і без лікування його тіло вкривається виразками. Але ще в лютому апеляційну скаргу щодо полегшення запобіжного заходу українцеві Краснодарський крайовий суд у Росії не задовольнив.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG