Доступність посилання

ТОП новини

«В СБУ він був дисциплінованим, тихою мишкою». Хто такий новий ватажок «ЛНР» Пасічник?


Леонід Пасічник, ватажок угруповання «ЛНР»
Леонід Пасічник, ватажок угруповання «ЛНР»

Окупований Луганськ оговтується після «перевороту». Озброєні люди в масках з центральних вулиць міста пішли, але головні питання залишилися без відповіді: чи обіцяє репресії нова хунта силовиків на чолі з колишнім офіцером СБУ Леонідом Пасічником? Куди зник колишній ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький? І як путч в угрупованні «ЛНР» позначиться на мінському процесі? У темі розбиралися журналісти проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії.

Через тиждень після збройного «перевороту» окупований Луганськ, принаймні зовні, повернувся до звичного життя. Бойовиків у масках і зі зброєю на центральних вулицях немає. На головній площі встановлюють новорічну ялинку. Чиновники шлють вітання новій «владі угруповання». Про колишнього ватажка Ігоря Плотницького намагаються не згадувати. А прості городяни – обурюються.

На головній площі окупованого Луганська встановлюють новорічну ялинку
На головній площі окупованого Луганська встановлюють новорічну ялинку

«І тікають. Що це? А народ навіщо їм потрібен? Крадуть як... тварини. Вже нічого не чекаємо (від «влади» – ред.) Вони самі для себе живуть. Але не для народу», – гнівається літня жінка із Луганська.

Тим часом переможець силового протистояння – екс-глава так званого «МДБ» «ЛНР» Леонід Пасічник оголосив: наближається чистка української «п’ятої колони».

Леонід Пасічник (у центрі)
Леонід Пасічник (у центрі)

​«Будемо виявляти. Працюють співробітники. Заведені відповідні оперативно-розшукові справи», – заявив Пасічник.

Хто такий Пасічник?

Парадокс, але до 2014 року новий ватажок луганських бойовиків Пасічник був підполковником СБУ, боровся з контрабандою в Луганській області. Вважався непідкупним офіцером – у 2006-му затримав велику партію валюти, був нагороджений особисто президентом Ющенком. Але далі кар’єра не склалася. Пасічника відправили керувати управлінням у місто Стаханов.

Саме Стаханов з початком окупації Донбасу стає одним із центрів проросійських рухів. Звідти родом бойовики «Армії південного сходу» – майбутні лідери угруповання «ЛНР» Болотов, Карякін і Рельке.

Олексій Рельке, Валерій Болотов, Олексій Карякін (зліва направо)
Олексій Рельке, Валерій Болотов, Олексій Карякін (зліва направо)

«Ми вимагаємо скасування президентських виборів і призначення конкретної дати «референдуму» на південному сході. У випадку невиконання наших вимог до 5 квітня 2014 року, 6 квітня буде піднята «народна армія південного сходу», – заявили тоді бойовики.

Чи міг Пасічник стояти за організацією захоплення будівлі СБУ в Луганську? Нардеп Сергій Шахов у 2014 році був впливовим депутатом Стахановської міськради, але про Пасічника чув мало.

Дисциплінованим був, тиха мишка, особливо нікуди не влазив
Сергій Шахов

«Дисциплінованим був, тиха мишка, особливо нікуди не влазив. Але ми розуміємо: служба СБУ, вона і в Африці служба СБУ. Настільки тиха була фігура, ніби під килимом, розумієте, лежав. Дістали його – і використовували як козир», – розповідає депутат Верховної Ради Сергій Шахов.

Сергій Шахов
Сергій Шахов

У самій Службі безпеки України про колишнього колегу відгукуються лаконічно.

«Він зробив свій вибір, він зрадив державі і залишився на тій території. Мало того, що він залишився на тимчасово окупованій території, він узяв активну участь у формуванні так званого «МДБ» «ЛНР», яке надалі і очолив», – каже заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

Віктор Кононенко
Віктор Кононенко

Перші кроки Пасічника на посаді ватажка угруповання «ЛНР» поки не відомі громадськості. Луганчани не знають, що на них чекає.

«Плотницький проводив ці засідання, ми хоч щось знали. А цей – нічого. Тиша!», – каже луганчанка.

Силові структури угруповання «ЛНР» розгорнули активну кампанію зі звинувачення попередніх ватажків у всіх смертних гріхах. На оточення Плотницького хочуть повісити не тільки вбивство одного з ватажків «Армії південного сходу» Ципкалова, а й обстріли Луганська зсередини влітку 2014 року. Бойовики підконтрольного Плотницькому батальйону «Зоря» вже дають, нібито, свідчення.

«Відбувалися обстріли шкіл, базару, лікарень... Це все без відома керівництва не відбувалося», – зізнався один з бойовиків.

Здавалося б, Плотницького роблять злочинцем навіть із точки зору самого угруповання «ЛНР». Але ще один парадокс – Пасічник обіцяє, що Плотницький повернеться працювати в його команду: «Ігор Венедиктович є одним із підписантів Мінських угод, він таким і залишається, буде займатися Мінськими угодами».

Як вплине втеча Плотницького на мінський процес?

Невже підпис під мінськими протоколами фактично врятував Плотницькому життя?

Плотницького в процесі нема, і його не буде
Роман Безсмертний

«В Мінську підписів на цих документах немає. Це просто парафування тексту в тому, що обговорювалося. Тому Плотницького в процесі нема, і його не буде», – наголошує колишній представник Тристоронньої контактної групи у Мінську Роман Безсмертний.

Роман Безсмертний
Роман Безсмертний

Примітно, що самого Плотницького, який нібито добровільно віддав свій пост луганським «путчистам», з того часу ніхто не бачив. Але вороги колишнього ватажка угруповання «ЛНР» із числа ображених ним російських «казаків» погрожують дістати Плотницького «з-під землі».

«Ну змінить він паспорт, зробить собі пластичну операцію, прибере щоки, які наїв за три роки – кого пограбував, пред’яву все одно пред’являть», – пригрозив ватажок «Всевеликого війська Донського» Микола Козіцин.

Микола Козіцин
Микола Козіцин

А затихлий Луганськ чекає нового витка перерозподілу сфер впливу. Люди Плотницького досі номінально керують «міністерствами», молодіжними організаціями і навіть продуктовими крамницями. Їх портрети поки ще висять на вуличних білбордах. Але, можливо, скоро там з’являться інші обличчя.

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG