Доступність посилання

ТОП новини

Нема карної справи на «межигірську альпіністку» Тетяну Чорновіл – речник міліції


Київ – Журналістку і кандидата в депутати Тетяну Чорновіл, яка днями проникла на територію резиденції Президента Януковича у Межигір’ї, викликали 27 серпня до райвідділку. Вона туди не з’явилася, оскільки, як заявляла раніше, мала зустрічі в окрузі, в якому балотується. Справу проти журналістки не порушували, наголосили в міліції, а запрошували «поспілкуватись».

Тетяну Чорновіл, яка на День Незалежності через паркан пробралася на територію Межигір’я, робила там фото і розкидала листівки, викликали у райвідділок «для співбесіди», заявив у коментарі Радіо Свобода речник міліції Київської області Микола Жукович. Але, за його словами, вона «поспілкуватись» не прийшла.

Жукович наголосив, що справу проти журналістки і кандидата у депутати у мажоритарному окрузі на Львівщині Тетяни Чорновіл не порушували, однак якщо вона і далі буде ухилятися від зустрічі, журналістку притягнуть до адміністративної відповідальності.

«Тоді будемо вже радитися із прокуратурою, можливо, направляти до суду матеріали, складати адміністративний протокол, – зауважує міліціонер. – Принаймні поки що якихось конкретних дій ми щодо цього не чинимо. Сподіваємось на те, що вона свідома громадянка і прийде до міліції, щоб поспілкуватись».



Залишалось невідомим, чи порушать кримінальну справу – журналіст

Із самою Тетяною Чорновіл зв’язатися не вдалося, її телефон вимкнений. Раніше вона заявляла, що в міліцію не піде, бо планує нині їхати на Львівщину, де вона балотується у народні депутати. Цей її намір підтвердив колега журналістки Осман Пашаєв, який протягом візиту Чорновіл у Межигір’я транслював у своєму блозі інформацію про її переміщення по території резиденції, затримання охоронцями маєтку і кількагодинне перебування у міліцейському відділку. За словами Османа Пашаєва, до 27 серпня залишалось невідомим, чи буде порушуватися справа проти журналістки. Що вона буде робити у такому випадку, не обговорювали.

«Головне – щоб не брали під варту на час виборчої кампанії. А там – таке…» – зауважив Осман Пашаєв.

Як зазначила раніше сама Тетяна Чорновіл, на час передвиборної кампанії вона вважає себе «захищеною», однак після виборів проти неї можуть порушити кримінальну справу. Свою акцію у коментарях ЗМІ вона назвала «політичною» – у відповідь на підписання Віктором Януковичем закону про засади державної мовної політики.

«Ми зараз скочуємось до диктатури, і ця акція повинна була показати людям, що жоден паркан не може захистити ворогів України від обуреного народу», – заявила журналістка.

Регіонал Олійник: не для цього ти ідеш у парламент

Вчинок Чорновіл як кандидата у депутати більшість виборців навряд чи оцінить і підтримає, каже депутат-регіонал Володимир Олійник.

«Люди питають щодо програми, нових ідей, якихось планів. Якщо маючи мандат, будете лазити через паркани до «начальства», то скоро це стане поширеною практикою. Тоді журналіст може і до кожного громадянина так зайти, знайшовши політичний підтекст, – зазначає він. – Люди ж розуміють, що не для цього ти ідеш у парламент».

Як юрист Олійник закликав журналістку утримуватися у рамках чинного законодавства. За його словами, в незалежній Україні радикальні рухи і вчинки ніколи не отримували схвалення широкого загалу.

Вчинок журналістки отримав широкий розголос у мережі інтернет – там думки також різні: деякі відвідувачі мережі називають вчинок відважним, а деякі – передвиборним піаром.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG