Доступність посилання

ТОП новини

До «Оскара» через «Берлінале»


Ах, який лютий цьогоріч – безкінечне свято для кіноманів!

Європа готує стартову доріжку для Оскарів: спершу Роттердам (до 6 лютого), тепер Берлін (10-20 лютого), а там і Лос-Анджелес за якийсь тиждень (27 лютого)! Передивитися б усе, та де взяти... І часу не вистачає..

До Оскарів я вже напівготова: 5 стрічок-номінантів передивилася, навіть складаю свій список переможців... Знаю, що буду дуже сумувати, якщо Колін Ферт не отримає статуетки за «Король промовляє» і не пробачу журі, якщо Наталі Портман залишиться без нагороди за її «Чорного лебедя» (з приводу неї не всі мої друзі-кіномани погоджуються зі мною, але своїй власній думці щодо кіно я довіряю найбільше:) Це не тому, що я вихваляюся, просто дуже люблю класне кіно!

Ось сьогодні дізналась, що в Берліні вже немає квитків на «Ходорковського» Сирилла Туші. А «Берлінале» щойно почався, і прем’єрний показ стрічки запланований на 14 лютого, а потрапити вже буде важко.

Чи викличе такий же інтерес «В суботу» Олекасандра Миндадзе (спільна продукція Україна-Росія-Німеччина) – теж цікаво. Кожна з країн-співпродюсерів називає себе першою в списку авторів. Йдеться про комсомольського ватажка, який стає свідком катастрофи на Чорнобильській АЕС. Хлопець стоїть перед моральним вибором – розповісти своїм близьким правду, попередити їх про небезпеку, чи, як вимагають партія й уряд, «не сіяти паніку»... Дуже хочу побачити!

«Берлінале» називають найбільш політизованим фестивалем (це не я придумала). Уже в перші дні фестивалю покажуть дві стрічки про життя людей в умовах диктатури – у конкурсній програмі буде режисерський дебют Поли Марковіч «Премія» – про семилітню дівчинку, яка має берегти «таємницю», щоб захистити свою сім’ю від репресій військового режиму в Аргентині (спільна продукція Мексика-Франція-Польща-Німеччина), і позаконкурсна стрічка «Двійник диявола» Лі Тамахорі – про життя двійника сина Саддама Хуссейна Удая. А грає його... Домінік Купер! Дуже хочу побачити!

Ізабелла Розелліні
«Берлінале» покаже і кілька іранських фільмів і висловить солідарність із режисером Джафаром Панахі, якого у грудні 2010 засудили до 6 років ув’язнення. Цього митця хотіли бачити в лавах журі, а тепер – щоб відчули протест іранські владоможці – його крісло серед членів журі залишається порожнім.

Я би ще подивилась із великим задоволенням стрічку Віма Вендерса «Піна» – про першовідкривачку театру сучасного балету Піну Бауш. Цю стрічку режисер зняв у форматі 3-D! Я особисто від часів «Аватару» дуже захоплююсь цим форматом! Приємно, що директор фестивалю Дітер Косслік теж вважає «Аватар» і в технічному, і в художньому сенсі досягненням. Отже, дивитись таке кіно не тільки мені цікаво... А «Піна» – це сучасний балет, до якого «можна доторкнутися»...

Ще би я хотіла побачити Ізабеллу Розелліні, яка з віком стає дедалі схожішою на свою маму – славетну Інґрід Берґман...

Ми з вами можемо протягом решти кіномісяця ще поспілкуватися про кіно, яке викидає щоразу так багато несподіванок!

Але погодьтеся – лютий цього року для кіноманів!
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

XS
SM
MD
LG