Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба за посади міських голів – у фінальній стадії


Київ – У Партії регіонів продовжують підводити підсумки виборів до місцевих органів влади 31 жовтня. Так, за повідомленням прес-служби ПР, представників «регіоналів» обрали мерами 118 міст обласного значення в Україні (66,66% від загальної кількості), але тільки 11 - мерами обласних центрів. У деяких містах ще триває боротьба за цю посаду. Особливо гостро події розгортаються у Тернополі.

Як повідомляє прес-служба Партії регіонів, партія висунула своїх кандидатів на посади міських голів у 156 містах із 177 міст обласного значення в Україні.

За попередніми даними Партії регіонів, за списками політичних партій з виборів до Верховної Ради Автономної Республіки Крим та обласних рад, Партія регіонів отримала від 5,9% у Львівській до 65,5% у Донецькій області, при цьому вибори до Тернопільської обласної та Київської міської ради 31 жовтня не проводилися.

Зокрема, партія отримала в АР Крим 48,7% голосів виборців, у Вінницькій області - 19,9%, Волинській - 18,8%, Дніпропетровській - 40,5%, Житомирській - 17,7%, Закарпатській - 18,2%, Запорізькій - 40,1%, Івано-Франківській - 7,8%, Київській - 26,32%, Кіровоградській - 33,8%, Луганській - 56%, Миколаївській - 41,1%, Одеській - 37,9%, Полтавській - 24,1%, Рівненській - 13,9%, Сумській - 22,9%, Харківській - 40,1%, Херсонській - 31,9%, Хмельницькій - 22%, Черкаській - 24,1%, Чернівецькій - 21,8%, Чернігівській - 21,6%, а на виборах до міської ради міста Севастополя - 32%.

Загалом по країні в облрадах та у Верховній Раді Криму за списками політичних партій 30,7% становитимуть представники Партії регіонів, 9,82% - ВО "Батьківщина", 5,85% - "Фронту змін", 5,18% - Комуністичної партії, 3,96% - ВО "Свобода", 3,57% - "Сильної України". 9,6% виборців проголосували проти всіх.

Загалом в Україні до районних і міських рад обрано 29,63% представників Партії регіонів, 11% - ВО "Батьківщина", 6,1% - "Фронту змін", 5,52% - КПУ, 3,9% - ВО "Свобода", 4,52% - "Сильної України", проти всіх проголосували 8,91% виборців. "Попередній аналіз свідчить, що в більшості рай- та міськрад цих областей саме Партія регіонів стане основою більшості органів самоврядування", - повідомляє прес-служба.

«Свобода» бореться за Тернопіль

А тим часом у Тернополі досі не оголошено переможця виборів на посаду міського голови. Роботу місцевого ТВК заблоковано членами ВО «Свобода».

Голова Тернопільської обласної ради, представник ВО "Свобода" Олексій Кайда вимагає оголосити підсумкові результати виборів до Тернопільської міськради, розцінюючи їх відсутність як "спроби сфальсифікувати результати виборів".

«Провладна партія не може змиритися з поразкою на виборах до Тернопільської міської ради... У хід йдуть брудні технології, зокрема умисно псують бюлетені. Пакет із бюлетенями однієї з дільниць, узятий для перерахунку, не був опечатаний, як цього вимагає закон про вибори до органів місцевого самоврядування. У цьому пакеті були виявлені бюлетені за одного з кандидатів, зіпсовані ще однією позначкою напроти іншого кандидата, зробленою іншою ручкою», - йдеться в заяві голови Тернопільської облради.

Олексій Кайда вимагає «припинити свавілля щодо порушення законодавства, скасувати рішення про перерахунок голосів й оголосити підсумкові результати виборів до Тернопільської міської ради».

Ця заява спричинена тим, що в неділю члени територіальної виборчої комісії почали перераховувати голоси за кандидатів у деяких мажоритарних округах, де, за інформацією ТВК, були скарги або порушення. Коли під час підрахунку розпакували голоси за кандидата від ВО "Свобода", виявилось, що із 156 бюлетенів із голосами на його користь на одній із дільниць 15 зіпсованих. Це викликало протест із боку представників партії, які написали заяву до прокуратури, а також заблокували роботу ТВК.

Потім члени ТВК та її голова оголосили про те, що в неділю вони припиняють роботу, оскільки їм "заважають повноцінно працювати".
XS
SM
MD
LG