Доступність посилання

ТОП новини

Секретний союз


Віталій Портников
Віталій Портников

1 липня 2010 року мало стати урочистою датою – днем появи Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану. Між тим навіть зараз не зрозуміло, чи дійсно з’явився Митний союз трьох країн, чи все ж таки мова йде тільки про двосторонні домовленості Москви і Астани.

Ратифікація нового Митного кодексу так і не з’явилася в порядку денному сесії Національних зборів Білорусі. Президент цієї країни Олександр Лукашенко вимагає скасування мита на російську нафту і нафтопродукти і без цього не збирається погоджуватись на створення Митного союзу.

Суперечка навколо нафтопродуктів триває вже кілька місяців – до того ж напередодні дати утворення Митного союзу до неї додалася газова суперечка. Багато хто в Мінську вважає, що Москва спеціально розпочала цю енергетичну війну, щоб нагадати, хто в домі господар, і примусити Лукашенка піти на поступки. Однак президент Білорусі виявився терплячим.

Щоправда, за день до дати створення нового інтеграційного утворення російські ЗМІ розповсюдили інформацію, що Митний кодекс був все ж таки ратифікований на закритому засіданні білоруського парламенту. Ніяких підтверджень цього факту з офіційних джерел не було.

Проте повідомлення про секретну ратифікацію створили враження, що Мінськ готовий підписати Митний кодекс, якщо Москва піде на відповідні поступки, і що Лукашенко навіть створив для себе законодавчу базу. Заступник голови білоруського уряду Володимир Семашко сказав, що в разі скасування Росією мита на нафтопродукти Білорусь підпише кодекс без жодних проблем.

Проте для цього потрібне парламентське рішення – а парламент уже пішов на канікули. Депутати, щоправда, запропонували президентові зібрати позачергову сесію у вересні, але до цього багато що має відбутися…

Все ж таки дивним є те, що створення союзу, яке мало стати демонстрацією єдності і нової якості економічних взаємин, відбувається в атмосфері справжнього скандалу і навіть конспірації. Очевидно, що для справжнього економічного об’єднання потрібні не політичні мотивації, пов’язані з бажанням довести, що Радянський Союз існує хоча б у якомусь вигляді, а реальна вигода.

Після кризи Москва змушена рахувати гроші – але гроші рахують і сусіди. І в результаті ми маємо не Радянський Союз і не Митний союз, а якийсь Секретний союз із невідомою кількістю учасників…

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG