Доступність посилання

ТОП новини

Бельгія хоче припинити навалу «політичних біженців» із Балкан


Брюссель – Декілька європейських країн занепокоєні різким збільшенням кількості шукачів політичного притулку, що походять із Балкан. Відтоді, як наприкінці минулого року для македонців, сербів та чорногорців скасували шенгенські візи, чимало громадян цих країн вирушили шукати кращого життя на Заході. Минулої п’ятниці у Брюсселі вимагали від сербського прем’єр-міністра навести лад із іммігрантами. Нині бельгійський лідер Ів Летерм із тією ж метою поїхав до Косова, Хорватії та Македонії.

Країни Західної Європи зіштовхнулися з новою хвилею шукачів притулку, котрі прибувають із балканських країн. Особливо нарікає влада Бельгії, Швейцарії та Швеції.

Якщо минулого року комісаріати з питань біженців та міністерства внутрішніх справ цих держав реєстрували поодинокі випадки звернень македонців чи сербів, то нині цей наплив набрав загрозливих форм. Після нового року балканські «біженці» почали прибувати до великих європейських міст величезними групами. З одного боку, причина у тому, що громадянам Македонії, Сербії та Чорногорії у грудні відмінили візи до країн «шенгену». З іншого – турагентства цих держав скористалися ситуацією і почали обіцяти своїм клієнтам легке й безпроблемне отримання статусу біженця в якійсь із європейських процвітаючих країн.

Скажімо, у Брюсселі перед брамою офісу з питань шукачів притулку упродовж двох місяців вивантажували цілі автобуси македонців, сербів та косоварів.

«Бельгія процвітаюча країна, але не Ельдорадо», – заявив прем’єр-міністр Ів Летерм, обіцяючи припинити прибування до країни осіб, котрі хочуть скористатися благами бельгійської системи соціального забезпечення.

«Ми хочемо чітко заявити цим людям, що їм не слід піддаватися спокусам з боку деяких комерсантів та шахраїв, які привозять їх до Бельгії автобусами, – заявив голова бельгійського уряду на зустрічі з журналістами. – Вони повинні повернутися до своїх країн. Бельгія готова дотримуватися міжнародної Конвенції з питань біженців, але це має здійснюватися впорядковано, у розумних межах, а не таким чином, як тепер. Цей феномен слід зупинити».

Благополуччя за... 130 євро?


За даними бельгійського державного секретаріату з питань біженців та імміграції, тільки у лютому за політичним притулком звернулося понад 400 македонців та 330 сербів. І це навіть незважаючи на те, що більшості з них відомо, що отримати статус політичного біженця вони практично не мають жодних шансів. Коли за поясненнями звернулися до сербської влади, то виявилося, що в країні хтось поширив інформацію, мовляв, тим, хто звернеться з вимогою надання притулку в Бельгії, одразу нададуть номер у готелі, грошову допомогу та статус біженця. Все це коштує тільки 130 євро, тобто, вартість квитка на автоперевезення.

Водночас, вже в лютому, у відповідь на численні нарікання з Євросоюзу, міністерство внутрішніх справ Сербії розпочало інформаційну кампанію, переконуючи громадян не вірити шахраям, бо згідно із угодою про реадмісію, всіх охочих у будь-якому разі вишлють на батьківщину.

Крім того, Європі відомо, що ні у Македонії, ні у Сербії і навіть у Косово наразі немає істотних порушень прав людини.

Із подібною інформативною місією прем’єр-міністр Ів Летерм та державний секретар Бельгії з питань міграції Мельшіор Ватле наразі перебувають на Балканах, а у вівторок мають відвідати регіони Македонії, звідки до Євросоюзу й прибуває найбільша кількість іммігрантів. Представники Бельгії виступлять із зверненнями до громадян у місцевій пресі та телебаченні.

Візит бельгійського прем’єр-міністра Іва Летерма до Косова, Хорватії,Македонії та інших країн регіону мав бути здійснений ще в лютому. Проте через трагічну аварію на залізниці, що тоді сталася поблизу Брюсселя, йому довелося скасувати поїздку.

У другому півріччі 2010 року Бельгія головуватиме у Раді Європейського Союзу. Тому нинішній «балканський візит» пана Летерма – це ще й приготування до його загальноєвропейських обов’язків, до яких він приступить у липні.
XS
SM
MD
LG