Доступність посилання

ТОП новини

Росія: про футбол – ані слова!


Коли українські вболівальники дізнались, що національна збірна не поїде на чемпіонат світу з футболу, вони, очевидно, відчули серйозне розчарування.

Цього ж вечора шанс потрапити на футбольний чемпіонат втратила і Росія. Однак у цій країні поразка футбольної збірної сприймалась як справжній шок.

Голова уряду Володимир Путін спеціально попередив міністрів, щоб вони не згадували про футбол на нараді з членами кабінету. Російська православна церква закликала росіян «смиренно» поставитися до програшу. У ЗМІ – океани обурення і розчарування. Йде постійний пошук винних. Хто ж це? Тренер? Команда? А може, як завжди, необ’єктивний суддя?

Дивуватися такій реакції не варто. Під час другого терміну правління Володимира Путіна у Росії виникла ідеологія країни, що постійно перемагає. Така ідеологія давала номенклатурі можливість безпроблемно керувати країною, не проводити реформ і переконувати громадян, що всі успіхи вже досягнуті.

В офіційних ЗМІ Росію називали «країною перемог»: спортивні змагання, Євробачення, Олімпіада в Сочі – все було спрямоване на те, щоб створити приємний образ. І навіть близькі до влади олігархи були змушені брати участь у створенні цього образу. Гонорари тренеру збірної Росії з футболу Гусу Хіддінгу, як відомо, сплачує Роман Абрамович.

Світова економічна криза стала неприємним сюрпризом для російського керівництва. Росіяни почали набагато реалістичніше ставитися до того, що відбувається в їхній країні. А це вже серйозна загроза для інтересів влади, що побоюється будь-якої конкуренції, будь-якої реалістичної інформації, яка й сама мешкає у віртуальному світі і бажає, щоб у цьому світі разом із нею була вся Росія. І в цій ситуації перемога російських футболістів була політичному керівництву конче необхідна, а поразка стала ударом по міфу спортивної непереможності країни.

Так що тепер про футбол – ані слова!

(Москва – Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG