Доступність посилання

ТОП новини

Відімкнення тепла у містах. Хто відповідатиме?


Володимир Гройсман, Іван Плачков
Володимир Гройсман, Іван Плачков

Гості Свободи: Іван Плачков, депутат Київради, екс- міністр палива та енергетики та Володимир Гройсман, мер м. Вінниці

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Ситуація з постачанням тепла повсюди в Україні більше схожа на повідомлення з фронту: Ялта, Київ, Дніпропетровськ, Луганськ, Донецьк, Запоріжжя… І це не межа.

Жодна область України повністю не розраховується за спожитий газ. Рівень розрахунків коливається від 25% до близько 60%. І це у ліпшому випадку.

Практика нерозрахунку за енергію не нова. Просто раніше газ і тепло не відмикали.

Звичку платити, на думку облгазів та місцевих теплокомуненерго, має повернути криза…

Шановні гості, хто винен? Хто відмикає тепло? За що?


Володимир Гройсман: Я думаю, що винна система, яка сьогодні побудована на стосунках.

По-перше, я хотів би зазначити, що міській владі ніхто нічого не сплачує, жодної копійки за отримане тепло або інші послуги. Сплачуються безпосередньо підприємствам, які надають ці послуги.

Якщо ми бачимо прецедент, що по всій країні відбувається повальна несплата за спожиті послуги, повинні зрозуміти, що в системі, яка сьогодні діє, є серйозний збій, який призводить до накопичення боргів.

Якщо говорити про «Нафтогаз», то «Натогаз» - це та організація, яка закуповує і продає газ. Їй потрібні гроші. Її функція тільки полягає в тому, щоб закуповувати газ і видавати його в мережу безпосередньо для теплопостачальних підприємств.

Що стосується тарифів, то це повноваження місцевих органів влади - встановлювати ці тарифи.

Але ми повинні зрозуміти, що тарифи повинні бути в країні однозначно економічно обґрунтованими. Якщо вони нижче економічно обґрунтованих, то хтось повинен компенсувати цю різницю. Іншого просто не дано.

Тому в даному випадку, я вважаю, що потрібно на рівні держави в першу чергу зрозуміти, хто не може платити в нинішніх умовах і захистити його, і далі всі інші компенсаторні механізми запроваджувати на двох рівнях: на рівні державного бюджету і безпосередньо «Нафтогазу».

Що стосується підприємств теплопостачання, то вони сьогодні всі, як на долоні. По них можливо сьогодні працювати і повністю чітко отримати інформацію.

Ми розуміємо, що система, яка діє, є недосконала і створює серйозні проблеми такого системного характеру, які можуть призвести до руйнації комунальної теплоенергетики в цілому в країні.

Іван Плачков: Я хочу сказати, що основою причиною є недосконала організаційна система надання послуг підприємствами природних монополій. Це перш за все теплопостачання, водопостачання, газопостачання, електропостачання і водовідведення. І недосконала організаційно-правова система з точки зору ще й майнових відносин.

У всьому світі ці підприємства, які надають послуги, підприємства природних монополій, то в них є три форми власності. Перша – це державна власність, як це було у Франції. І сьогодні (фраза незрозуміла), державна компанія, це виключно комунальна власність.

Якщо ці підприємства є приватною власністю, то це публічні компанії, власниками яких є сотні тисяч акціонерів. І вся діяльність ліцензована, контролюється державними органами. Тобто, створюються… І в нас є така Національна комісія по регулюванню електроенергетики, яка контролює діяльність з точки зору ліцензії, контролює економіку і фінансово-економічні показники цих підприємств, повинна встановлювати тарифи.

Іван Плачков: Не можна сьогодні віддавати тарифи на житлово-комунальні послуги місцевим органам влади. Місцеві органи влади заполітизовані, вони завжди будуть встановлювати тарифи на користь виборцям, обіцяючи компенсацію різниці в тарифах, а потім вони їх не виплачують і кажуть, що в нас немає.
Не можна сьогодні віддавати тарифи на житлово-комунальні послуги місцевим органам влади. Чому? По-перше, це дуже складний механізм тарифоутворення. По-друге, тарифи залежать від вартості первинних енергоресурсів, тобто вартості газу, вартості вугілля, електроенергії, мазуту і так далі. Місцеві органи влади заполітизовані, вони завжди будуть встановлювати тарифи на користь виборцям, обіцяючи компенсацію різниці в тарифах, а потім вони їх не виплачують і кажуть, що в нас немає, це не передбачено ні в місцевих бюджетах, ні в державному бюджеті.

На сьогодні це призвело до того, що тарифи встановлюються низькі, і не можуть місцеві органи влади кваліфіковано прорахувати тарифи кінцеві для споживачів.

- Пане Плачков, я дякую Вам за обсяг ось цього лікнепу, що і як відбувається.

Насправді питання не в тому, яка система, оскільки вона Вам знайома. Я розумію…


Іван Плачков: Так її треба змінювати. Негайно треба цю систему змінювати на державному рівні. По-перше…

- Так хто винен? Ситуація ж…

Іван Плачков: Уряд…

- Уряд винен?

Іван Плачков: Уряд у першу чергу повинен забезпечити і надати повноваження НКРЕ для того, щоб встановлювати тарифи на ось ці послуги природних монополій. І після цього, якщо місцеві органи влади приймуть рішення… І в тарифах повинні бути тільки витрати на паливо і зарплата. Оці поточні господарські витрати, в тарифах не повинні бути ті, що встановлює НКРЕ: інвестиційні, на розвиток і так далі.

Якщо ж місцеві органи влади вважають збільшити, зробити надбавку тарифів для будівництва інфраструктури, то ця інфраструктура повинна належати, бути майном громад.

Я вважаю, що на сьогодні ось по тій ціні на газ і по тих перспективах, по тій ціні на вахту, вона сьогодні низька, а завтра буде збільшена, обов’язково потрібно зробити таку загальнодержавну систему тарифоутворення.

- Чекайте, хто винен в тому, що сьогодні людям відмикають тепло? Я ж це запитав.

Ви розповіли взагалі про погану систему, яка не з’явилася вчора або сьогодні, вона працює вже весь час існування незалежної держави Україна.


Іван Плачков: Дуже вірно сказано абсолютно.

- Я Вас запитую, чому раніше не відмикали, а сьогодні відмикають? Хто винен у відімкненні? Це чиясь забаганка?

Володимир Гройсман: Відмикають з тієї причини, що ми перейшли на дуже жорсткі розрахунки з Росією за закуплений газ.
- Я Вас запитую, чому раніше не відмикали, а сьогодні відмикають? Хто винен у відімкненні? Це чиясь забаганка?


Володимир Гройсман: Я б сказав, пане Романе, наступну річ, якщо дозволите.

Відмикають з тієї причини, що ми перейшли на дуже жорсткі розрахунки з Росією за закуплений газ. В країні сьогодні немає ресурсу для того, щоб наперед оплачувати цей газ, відповідно все повинно відбуватися в он-лайн режимі, тобто продали тепло, зразу нарахування провели, люди сплатили, розчепили ці платежі на газ, електроенергію, газ відправили «Нафтогазу», «Нафтогаз» направив ці кошти на Росію, на «Газпром».

Мова йде про те, що дуже вірно було сказано, що за 17 років… Не можна сьогодні говорити, що окремо хтось винен в цьому. Це ситуація, яка буде загострюватися, якщо не змінити дійсно систему. Я тут абсолютно погоджуюся.

- Я теж не заперечую систему. І надто складно розповісти тим більше радіослухачам, щоб це на вухо лягло, і люди зрозуміли, як воно все працює, звідки й що береться.

Іван Плачков: Я Вам скажу, що Ви неправі в тому, що,мовляв, тільки зараз почали відмикати. Відмикають 17 років.

- Де?

Іван Плачков: По всій Україні.

- Це за Кравчука.

Іван Плачков: Ні, не тільки.

Володимир Гройсман: По газу можу привести приклад.

Іван Плачков: І по газу в Криму це було кожен рік. Це було в 2005, в 2006. Це явище, яке… Тільки воно посилюється сьогодні. Воно було постійно.

Обговорення проблем комунального господарства після ефіру
І оця недосконала система, по-перше, не дає можливості встановлювати лічильники. Чому ми сьогодні особливо по теплопостачанню і в місті Києві… Якщо до 2005 року встановлено 3 тисячі лічильників, а за останні 3 роки лічильники не встановлюються. Чому? Тому що сьогодні «Київенерго» з якоїсь причини нецікаво і невигідно встановлювати ці лічильники, бо можна ці витрати по якихось рахунках по квадратних метрах рознести на всіх мешканців.

- От дивіться, щомісяця приносять рахунок за комунальні послуги. Там є така стаття витрат: спожите тепло. І там є розрахунок, про який Ви говорите.

Я просто не можу зрозуміти, куди ці гроші йдуть, якщо гроші в Києві, принаймні, точно перераховуються підприємству КП «ГІОЦ». Я особисто гроші перераховую як, очевидно, і всі кияни… Це ж комунальне підприємство?


Іван Плачков: Комунальне.

- Так гроші, значить, ідуть у комунальний бюджет?


Володимир Гройсман: Ні, ні в якому разі. У бюджети вони точно не йдуть.

- А куди вони йдуть?

Іван Плачков: Я вам скажу, що після КП «ГІОЦ» вони йдуть по алгоритму. Ті гроші, які прийшли за тепло, вони направляються автоматично в «Київенерго», а в теплопостачальні організації ті, що за воду.

- Теж саме й у Вінниці відбувається?

Володимир Гройсман: Абсолютно.

Іван Плачков: Це абсолютно система. І «ГІОЦ» тут не винен. Винна сама система…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG