Доступність посилання

ТОП новини

Закордонні кредити. Чи не строрять вони загрозу незалежності України?


Олександр Савченко у студії Радіо Свобода
Олександр Савченко у студії Радіо Свобода

Гість Свободи: Заступник Голови Національного Банку України Олександр Савченко

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: НБУ сьогодні у центрі уваги президента, парламенту, уряду та пересічних громадян.

Курс національної валюти, яка за девальвацією друга у світі, пристрасті довкола персони очільника НБУ, важка ситуація у банківському секторі, рефінансування, скандал довкола «Промінвестбанку» та «Надра», кредит від МВФ та таємничий 5-мільярдний кредит від Росії – все це лінія оборони НБУ на сьогоднішній день.

У час, коли відправили у відставку голову Володимира Стельмаха, навантаження лягає на його заступника, який де-факто є очільником НБУ. Олександр Савченко – гість «Вечірньої Свободи».

Пане Олександре, поясніть, навіщо в державі Україна три курси долара? Є офіційний 7,70, є міжбанківський, який сьогодні сягнув 8,17-8,30, і є готівковий курс в обмінниках, який теж коливається в межах 8-8,50 за долар.

Навіщо в Україні три курси? Як їх кореспондувати один з одним?


Олександр Савченко: В найближчий час в Україні ми будемо мати два курси, тобто ринковий курс і офіційний будуть співпадати чи відхилення буде не в межах 2-3%, а в межах 0,1%. Незначне відхилення в принципі допустимо.
Олександр Савченко:
Теоретично в будь-якій країні є два курси – це ринковий, він же офіційний, і курс готівковий. Сподіваюся, що в найближчий час в Україні теж ми будемо мати два курси, тобто ринковий курс і офіційний будуть співпадати чи відхилення буде не в межах 2-3%, а в межах 0,1%. Незначне відхилення в принципі допустимо.

- Скажіть тоді, чому НБУ стійко тримає курс 7,70, якщо міжбанківський курс складає більше і розбіжність фактично незабаром сягне 1 гривні, можливо?

- Думаю, прийшов час зрівняти офіційний курс і ринковий.

- Коли зрівняти?

- В найближчому часі.

- А в який спосіб це можна зробити? І чому НБУ тримає все ж таки 7,70 вперто вже котрий день? І цей курс, який Ви говорите, що зрівняти офіційний і міжбанківський, тобто ринковий, це буде зроблено в який спосіб: або зменшиться міжбанк, тобто за долар даватимуть менше, або НБУ визнає, що долар коштує 8,15-8,30, можливо, 8,50?

- Протягом двох останніх місяців я казав, що ринковий курс, курс рівноваги в Україні мав би дорівнювати 6-6,5.

- Ну, це саме каже і прем’єр Юлія Тимошенко.

- Так. Але зараз, на жаль, ситуація змінилася. Росія дуже потужно знецінила чи девальвувала свою валюту, і думаю, що в теперішніх умовах адекватний курс біля 7 має бути.
Олександр Савченко: В теперішніх умовах адекватний курс біля 7 має бути.


Чому він все ж таки більше, офіційний, тобто 7,70, а ринковий зараз більше 8? Тут є багато причин. Фундаментальна причина - це настрої суспільства. Так, як й інфляцію, так й курс переважно формують не реалії, а очікування, що курс залежить від поведінки населення, бізнесу, що він чекає, що буде далі, тобто далі буде девальвація, знецінення гривні, чи ревальвація, посилення.

Якщо в суспільстві панують оцінки девальвації, вони намагаються за будь-яку ціну зараз закупити долари і потім чи заробити у тих, в кого багато грошей, чи, принаймні, зберегти вартість грошей, яку вони мали.

Політична нестабільність, на мою думку, неадекватна ситуація навколо голови НБУ, де чи він є, чи його немає, пересічному громадянину дуже важко…

- Чекайте, я не ж не даремно згадав, що де-факто на сьогоднішній день головою НБУ є Ви, поки Стельмах…

- Ні, не я.

- А хто?

- Виконує обов’язки голови НБУ в.о. пан Шаповалов.

- Ну, добре, хай буде пан Шаповалов, але він теж не підписує гривні. Правда ж?


- Не підписує, звичайно. Сподіваюся, що в найближчий час статус-кво по позиції голови НБУ буде відтворений, тому що це особлива позиція - голова НБУ. Згідно Конституції, голова НБУ одноосібно приймає дуже багато рішень.

Не тільки за Конституцією, не тільки за законом про НБУ, але і фактично голова НБУ має тримати у своїй голові всі макроекономічні пропорції, розуміти не тільки монетарну, валютно-курсову політику, політику комерційних банків, але й фіскальну політику, зовнішньоекономічну політику і на базі аналізу всіх явищ приймати ті чи інші рішення, при чому дуже оперативно.

Тут немає часу радитися, треба дуже багато рішень приймати одноосібно і оперативно. Тому такими якостями був і є ще наділений голова НБУ Володимир Стельмах.

Але зараз ситуація, яку всі знають. Це, на мою думку, дуже шкодить стабільності НБУ.

- В самому НБУ, я так розумію, не в захваті від того, що відбулося в парламенті. Кого визнають чинним головою НБУ в самому НБУ?


Олександр Савченко: Поки що чинний голова В.С.Стельмах. Всі чекають рішення КСУ. І сподіваюся, що він хотів би, щоб він дуже швидко прийняв рішення.
- Звичайно, поки що чинний голова В.С.Стельмах. Всі чекають рішення КСУ. І сподіваюся, що він хотів би, щоб він дуже швидко прийняв рішення.

Далі все ж таки повернемося до девальваційних…

- Хвилиночку. Я хотів ще уточнити стосовно цих буремних подій, про які Ви згадали.

Пана Стельмаха, так як і його заступників, в тому числі, очевидно, й Вас, звинувачували в недостатній публічній діяльності НБУ в часи найбільшої скрути, коли за долар давали і 10 гривень на готівковому ринку, в обмінниках. І НБУ мовчав. Так само, як НБУ мовчав і в більшості випадків. Чому так?


- Не думаю, що НБУ мовчав. Були різні точки зору…

- Ну, якщо нарікання є, то, очевидно, мовчав.

- …членів правління на ті чи інші рішення, різні підходи до виходу з кризи. Він зробив все, що міг.

- НБУ чи Стельмах?

Я не готовий вести діалог в такому форматі, тому що я тут запрошений не обговорювати ті чи інші персоналії, а ситуацію на валютному, фінансовому ринку, на інших ринках. Тобто, не хотів би далі продовжувати бесіду на цю тему.

- Ваше право.

Тепер повернімося до девальваційних процесів і курсоутворення. Ви сказали, що незабаром курс буде один, сподіваєтеся, що міжбанківський і офіційний він десь зійдеться, в якісь точці.

Він буде більший за 7,70? Які очікування?


- Очкування у людей, на жаль, зараз, що він буде падати.

- Ні-ні. Скажіть, які є очікування в НБУ? Тому що люди орієнтуються все ж таки на те, що скаже НБУ?


- Я хочу сказати про об’єктивні фактори. НБУ ніколи не назве вам точний курс, тому він його й сам не знає.

- Але може назвати тенденцію: або девальвація національної валюти, або ревальвація.


- Тенденцію я зараз намалюю. І кожен слухач може зробити свої висновки відносно тренду курсу в найближчій перспективі і, припустимо, до кінця року.

Якщо зараз ми будемо здатні по-новому проводити як валютно-курсову політику, так і фіскальну політику, по-перше, а по-друге, дуже оперативно вирішимо проблему з нехваткою ліквідності в комерційних банках… Нехватка ліквідності – це брак коштів як на проведення платежів деякими банками (на щастя, їх дуже мало), так і затримку з поверненням кредитів.

Так от, якщо ці проблеми будуть швидко розв’язані, в тому числі й за участю уряду шляхом рекапіталізації, тобто участі уряду в капіталі великої кількості українських банків, то ситуація буде виправлена – курс буде стабілізований. На моє глибоке переконання він має бути посилений, тобто гривня має посилюватися до рівня, мабуть, 7, може, 6,5 за один долар.

При чому все це має відбуватися за умови політичної стабільності. Я не кажу, що буде вирішене питання, хто президент, хто більшість, хто опозиція. Принаймні буде ясне статус-кво, будуть чітко визначені правила гри, навіть політичної до кінця року. Тоді ми маємо шанси покращити ситуацію, тому що політична нестабільність в Україні вже 4 роки. До цього моменту українська гривня вела себе досить добре, зараз нові виклики, світова криза, дефіцит долара.

От ми й переходимо до самого важливого питання: чому все ж таки об’єктивно гривня девальвувала? Фундаментальний фактор – це дуже великий дефіцит поточного рахунку, тобто Україна дуже багато залучала доларів, а коли цей потік припинився, нам треба віддавати, віддавати дуже важко, а всі розраховували на приток доларів, а ситуація навпаки, тобто їх треба віддавати. Це перший фактор.

І другий фактор. На жаль, він так співпав, що наші галузі, традиційні галузі експортери – це металургія, хімія, сільське господарство, то деякі з них зіткнулися з феноменальним падінням цін, і у нас був брак експортних надходжень досить значний, він і зараз є.

Олександр Савченко: Місяць назад гривня мала би коштувати 6-6,5, зараз, на жаль, вже більше, тому що якщо вона посилиться до 6-6,5, то наша продукція стане неконкурентоздатною на російських ринках.
Ці два фактори зіграли ключову роль в об’єктивній девальвації гривні. Але ще раз кажу: місяць назад гривня мала би коштувати 6-6,5, зараз, на жаль, вже більше, тому що якщо вона посилиться до 6-6,5, то наша продукція стане неконкурентоздатною на російських ринках, а російські ринки все ще дуже значні для України.

Отже, ситуація була така: політична нестабільність і ситуація навколо НБУ привели ще до подальшої девальвації гривні. Але зараз ми маємо статус-кво, але дуже багато невирішений питань…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG