Доступність посилання

ТОП новини

Кадрові «чистки» в уряді вже почалися


Київ – Розмови про здійснення кадрової ротації в уряді Юлії Тимошенко ведуться давно. На необхідності заміни деяких міністрів та держслужбовців наполягали учасники новоутвореної коаліції трьох (НУНС, БЮТ та Блок Володимира Литвина). Найбільше нарікань коаліціанти висловлювали щодо роботи економічного блоку уряду. Про можливість звільнень високих чиновників у Кабміні найближчим часом говорила і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Але те, що кадрові «чистки» почнуться з митника Валерія Хорошковського ще кілька місяців тому, не міг передбачити ніхто, оскільки Юлія Тимошенко зазвичай висловлювалася у позитивному тоні про цього чиновника. Над ким нависла загроза звільнень в урядових кабінетах і за якими критеріями призначатимуть нових посадовців?

Про зіпсовані стосунки між Юлією Тимошенко та Валерієм Хорошковським громадськість здогадалася після оприлюднення останнім своєї позиції щодо газового скандалу з Росією і зокрема щодо прав власності газу, який за домовленістю українського уряду з російським «Газпромом» належить «Нафтогазу», але був закачаний в українські газосховища компанією «РосУкрЕнерго». Нещодавно Валерій Хорошковський взяв участь у програмі телеканалу «Інтер» разом зі співвласником «РосУкрЕнерго» Дмитром Фірташем, який до того ж, за даними ЗМІ, є ще й співвласником названого телеканалу і виявив певну лояльність до позицій опального бізнесмена. Тоді Хорошковський заявив про неможливість розмитнення фірташівського газу із газосховищ.
Всупереч позиції уряду Валерій Хорошковський наполягає, що власником газу залишається надалі «РосУкрЕнерго». «Цей газ належить «РосУкрЕнерго». Є періодична декларація в режимі заявленого транзиту, де «Нафтогаз» бере на себе зобов'язання виступити транзитером цього газу і доставити його на західний кордон України. Тому змінити статус цього газу можна, якщо «РосУкрЕнерго» як власник відмовиться від нього або продасть його. Сьогодні, коли вже заявлений режим транзиту, ці дії повинні бути погоджені з митною службою», – підтвердив свої слова Хорошковський в інтерв'ю «Українській правді». Між тим в уряді стверджують, що тепер газ, закачаний раніше в сховища «РосУкрЕнерго», належить виключно «Нафтогазу».
Ще раніше Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко у відповідь Хорошковському заявила, що державна митна служба зобов’язана здійснити митне оформлення природного газу об’ємом 11 мільярдів кубометрів, який НАК «Нафтогаз України» придбав у ВАТ «Газпром» і який міститься в українських газосховищах.
28 січня Кабмін звільнив Валерія Хорошковського з посади голови Державної митної служби України. На його місце призначено Анатолія Макаренка, який дотепер виконував функції начальника Київської регіональної митниці. Пояснити офіційно звільнення пана Хорошковського в уряді збиралися невиконанням очолюваної ним служби завдань, зокрема суттєвим зменшенням митних надходжень до бюджету. Але у БЮТі відверто зізнаються, що основною причиною усунення головного митника став Дмитро Фірташ, на чий захист став відверто Хорошковський. Про причину радикальних змін у ставленні до Хорошковського натякнула й сама Тимошенко. Мовляв, пан Фірташ і Хорошковський – це одна команда, яка діє на шкоду національним інтересам. «Як виявилося, Хорошковський та Фірташ – одна команда, але водночас все буде розмитнено, все буде зроблено, як слід, і ніхто в народу України не забере газ, який йому належить», – наголосила Тимошенко. Про газову причину у звільненні головного митника сказав і перший заступник голови Секретаріату Президента України Олександр Шлапак. Він назвав мутною ситуацію з розмитненням газу «РосУкрЕнерго».
Неугодний Тимошенко Хорошковський виявився потрібним Ющенкові
Своїм звільненням з посади голови Державної митної служби Хорошковський, схоже, не дуже засмутився. Ба більше, в умовах масового скорочення робочих місць у країні, пана Хорошковського працевлаштували ще до офіційного оголошення про його звільнення. Уранці в середу, до засідання Кабінету Міністрів Президент Віктор Ющенко своїм указом призначив Валерія Хорошковського першим заступником голови Служби безпеки України. Через Хорошковського глава держави змушений був навіть внести зміни до іншого указу – про кількість заступників голови Служби безпеки України, де був передбачений лише один заступник голови СБУ. Зараз їх два.
У Службі безпеки України Хорошковський відповідатиме за організацію роботи СБУ щодо захисту економічної безпеки держави і боротьбу з легалізацією брудних коштів. У СБУ такому призначенню зраділи. Виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко висловився, що призначення Хорошковського заступником голови СБУ кардинально посилює боротьбу з корупцією і контрабандою. Окрім цього колишній митник боротиметься й зі світовою економічною кризою та мінімізуватиме її вплив на Україну.
БЮТівці не виключають, що за допомогою нової посади «вигнаний» з уряду Хорошковський відтепер допомагатиме «боротися» і з самою Тимошенко її латентним опонентам та відвертим ворогам. На те, що Хорошковський «воюватиме» з Тимошенко принаймні у «газовій ділянці» вказує нинішнє звернення СБУ до Енергетичної регіональної митниці, в якому СБУ вимагає «не допустити будь-яких незаконних дій стосовно обсягів газу, які знаходяться під митним контролем та заявлені у митному режимі як транзит».
Очевидно мова йде саме про той спірний газ, закачаний свого часу «РосУкрЕнерго» і викуплений, за словами Тимошенко, «Нафтогазом». Служба безпеки України також вимагає, аби під час будь-яких операцій стосовно цих обсягів газу, як сказано на сайті СБУ, «в обов’язковому порядку мають бути присутніми співробітники спеціального підрозділу СБУ з боротьби із корупцією та організованою злочинністю для недопущення дій, що завдають шкоди національним інтересам держави».
Про який обсяг газу мовиться, у СБУ не розшифровують. Однак таке застереження СБУ до Енергетичної регіональної митниці вказує, що Валерія Хорошковського чекали в СБУ і планували його працевлаштування в цю Службу заздалегідь. Це також може вказувати на те, що Президент Віктор Ющенко у суперечці, чий газ у сховищах – Фірташа чи «Нафтогазу» тяжіє більше до пана Фірташа.
Уроки для Тимошенко
Для Юлії Тимошенко це певний сигнал. ЇЇ оптимістичні заяви про неабиякі запаси дешевого газу в українських газосховищах, які допоможуть зекономити на купівлі дорогого російського газу у першому кварталі цього року, можуть бути швидко знівельовані. Як і газові угоди, які вона вважає перемогою України.
Історія з Хорошковським має також дати добрий урок Тимошенко у підборі кадрів і в стосунках із ними. Ще рік тому Тимошенко не могла нахвалитися паном Хорошковським, який наповнював, за її словами, бюджет найкраще за всіх. Зараз вона його критикує. А сам Валерій Хорошковський звинуватив прем'єра у тому, що вона використовує людей як ресурс для споживання. Він також сказав, що та хотіла придбати телеканал «Інтер» і давала вказівки щодо роботи журналістів цього телеканалу. Подібні закиди прем'єру роблять не лише її опоненти, а й окремі бютівці.
Чимало соратників Тимошенко закидають їй, що вона часто керується хибними критеріями підбору кадрів на відповідальні посади. Як приклад наводять Йосипа Вінського. На минулих парламентських виборах колишній соціаліст Вінський координував роботу бютівських депутатів у виборчих округах і викликав обурення у багатьох колег через свій специфічний стиль роботи. Такі повноваження він отримав після того, як вийшов із Соцпартії Мороза, з яким тоді ворогувала Тимошенко. Зараз над паном Вінським, за даними представників БЮТ, висить загроза звільнення.
Заміни міністрів чекають наступного тижня
У чорному списку Тимошенко опинилися також Віктор Пинзеник, Георгій Філіпчук і майже всі міністри, котрі увійшли до уряду за квотою НУНС. Перший завинив у надто тісних зв’язках із Президентом Ющенком та своєю позицією щодо фінансової кризи і економічного стану країни. Інші мусять піти через зміну коаліції та через несумісність із прем’єром. За даними БЮТ, можливі кадрові ротації в уряді розглядатиме рада коаліції уже наступного тижня.
Хто прийде звільненим міністрам на заміну і за що виганятимуть старих, в уряді офіційно не коментують. В коаліції приміряють до себе ось-ось звільнені міністерські портфелі, торгуються, домовляються, але прізвищ публічно теж не називають. Не говорять і про те, за якими критеріями вибиратимуть нових міністрів. Професійна придатність досі не завжди була обов’язковим фактором у підборі урядової команди… Чимало спостерігачів упевнені, що цей фактор буде проігноровано і цього разу.
(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG