Доступність посилання

ТОП новини

Питання, бути чи не бути Сербії в Європейському Союзі, залежить зараз не лише від сербів


Зиновій Фрис Прага, 9 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 11 травня в Сербії відбудуться парламентські вибори. Їхні результати, як і під час останніх президентських перегонів, мають ще раз продемонструвати, чи приваблює сербський народ західний вектор. На думку оглядачів, перспектива членства Сербії в Європейському Союзі в очах пересічних громадян дещо затьмарена підтримкою більшістю країн ЄС незалежності Косова. Та попри все, офіційний Брюссель докладає чимало зусиль, щоб Белград відчув: його будуть раді вітати у європейській родині.

Жінка зі значком «Я не хочу до Європи!» під час протестів у Белграді, 17 березня 2008 р.
Проблеми ЄС із Сербією зводять до двох назв і однієї абревіатури: Косово, Младич і SAA – Угода про стабілізацію та асоціацію. У вирішенні цих проблем, кажуть у Брюсселі і Белграді, ключ до успіху. Експерти ж налаштовані скептично і заявляють: формула ця нездійсненна.

І справді, кажуть вони, як виконати прохання ЄС, щоб Сербія забула про Косово? Чи видала підозрюваного у воєнних злочинах Ратка Младича?

Власне, за це Брюссель пропонує Сербії своєрідну нагороду: підписання Угоди про стабілізацію та асоціацію з Белградом, початок переговорів щодо скасування віз ЄС для сербських громадян.

Однак питання в тому, чи вистачить часу, щоб зробити це до 11 травня – дня парламентських виборів у Сербії.

Хав’єр Солана: Ми хочемо бачити Сербію в ЄС

Координатор зовнішньої політики ЄС Хав’єр Солана буквально днями заявив, що Брюссель має чітко говорити сербам: ми хочемо, щоб ви стали частиною європейської сім’ї народів.

Проєвропейський спікер сербського парламенту Олівер Дулич, який відвідав Брюссель минулого тижня, вручив комітетові із закордонних справ Європарламенту список побажань. Зокрема, Белград хоче, щоб Договір про стабілізацію та асоціацію з ЄС був підписаний ще до кінця цього місяця; до кінця року Сербія хоче стати кандидатом у члени ЄС, а в другій половині 2009 року – досягти скасування віз для її громадян.

За словами Дулича, все це могло б суттєво вплинути на вибір сербів 11 травня: «Ми хочемо, щоб Європейський Союз вклав у фразу «інтеграція до ЄС» відчутний зміст, який був би реалістичним і привабливим для наших громадян. Ми аплодуємо лідерам ЄС, які повторюють, що громадяни Сербії мають місце в родині європейських народів, але цього недостатньо».

Хав’єр Ролана і комісар ЄС з розширення Оллі Рен погоджуються з цим. Вони заявили, що дуже багато працюють над питаннями Договору про стабілізацію та асоціацію, а також над «дорожньою картою» щодо віз.

Однак тут одразу виникає чимало проблем. І не стільки в Белграді, скільки в деяких європейських столицях. Приміром, Нідерланди відмовляються підписувати договір із Сербією доти, доки Белград не видасть Ратка Младича Міжнародному трибуналові в Гаазі. Чимало країн-членів ЄС закликають до обережності щодо віз.

Хав’єр Солана і тут непохитний: Сербія, каже він, перебуває у винятковій ситуації, а тому й рішення щодо неї мають бути винятковими.
XS
SM
MD
LG