Доступність посилання

ТОП новини

Справа проти Пукача: замовників убивства Гонгадзе приховують?


Прокуратура не хоче допитувати Кучму й Литвина, про яких згадує Пукач – потерпілий
Прокуратура не хоче допитувати Кучму й Литвина, про яких згадує Пукач – потерпілий
Київ – Суд у справі проти колишнього генерала МВС Олексія Пукача, якого звинувачують у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе та катуванні інших журналістів, став посуватися набагато швидше, кажуть адвокати потерпілої сторони. Однак, на їхню думку, державне обвинувачення не викликає свідків, які би могли пролити світло на мотиви та замовників убивства. Один із потерпілих, журналіст Олексій Подольський вважає, що судять лише відбувайлів, а замовників злочинів навіть не викличуть до суду як свідків. Суд над Пукачем, як і раніше, відбувається в закритому режимі.

Останні засідання у справі проти Пукача проходять більш динамічно, адвокати потерпілих навіть не встигають готуватися до допиту наступного свідка, повідомила Радіо Свобода адвокат потерпілої сторони, правозахисник Валентина Теличенко. За її словами, на цьому засіданні, як і на попередніх Олексій Пукач продовжував переконувати суд, що він діяв у ім’я справедливості, і обвинувачувати у злочинах проти держави Георгія Гонгадзе.

Валентина Теличенко розповіла і про інші подробиці засідання, яке відбувалося за зачиненими дверима.
Схоже, ми почуємо, що Пукач вчинив убивство за вказівкою певних осіб, проти яких відкрито окреме провадження. Це дуже надійний шлях прикрити інформацію про замовників убивства
Валентина Теличенко

«Сьогодні допитали другого свідка у справі – колишнього працівника МВС. По суті, це порядний чоловік, він розповів, що змусило його піти з посади. Ідеться про незаконну вказівку стежити за Гонгадзе. А Пукач продовжує доводити, що він правий, а весь світ – ні, та що він виконував якусь важливу місію. Мене турбує те, як розвивається процес. Схоже, ми почуємо, що Пукач вчинив убивство за вказівкою певних осіб, проти яких відкрито окреме провадження. Це дуже надійний шлях прикрити інформацію про замовників убивства. Ми знову пішли шляхом, який не веде до правди».

Прокуратура не хоче допитувати Кучму й Литвина, про яких згадує Пукач – потерпілий

Один із потерпілих у справі Пукача, журналіст Олексій Подольський, який зазнав тортур від працівників міліції, вважає, що за 12 років перебіг розслідування не змінився: судять не ініціаторів злочинів, а «відбувайлів».
Винні ті, хто створював систему політичного насильства. Їх рятують від відповідальності, як і раніше
Олексій Подольський

«Пукач вказував, як на свідків, і на спікера Володимира Литвина, і на тодішнього Президента Леоніда Кучму. Але прокуратура уперто не хоче їх допитувати. Не було би Пукача – був би інший генерал. Виконавці – гвинтики, а винні ті, хто створював систему політичного насильства. Їх рятують від відповідальності, як і раніше», – говорить один з потерпілих у справі Пукача.

Політолог Олександр Палій не сумнівається в тому, що Олексія Пукача та його спільників із числа правоохоронців зрештою визнають винними і притягнуть до відповідальності. Однак і він припускає, що замовників убивства Георгія Гонгадзе не розкриють.
Не думаю, що наша влада, яка з корупцією «на ти» домагатиметься справедливості у цьому конкретному випадку
Олександр Палій

«Нині вся судова система в Україні вибудувана так, що з тих, хто вчинив злочини, викачують гроші, щоб потім їх покривати. Не виключаю, що така схема діє і тут: замовників поставлять у фінансову або іншу залежність – а потім справу закриють. Не думаю, що наша влада, яка з корупцією «на ти» домагатиметься справедливості у цьому конкретному випадку», – вважає політолог.

Печерський районний суд Києва і далі розглядає справу проти Олексія Пукача у закритому режимі, мотивуючи це тим, що свідками є працівники секретного підрозділу МВС. Наступне засідання, призначене на 7 травня, також буде закритим. Наразі суд заслухав 2 із 13 свідків, заявлених державним обвинуваченням. Журналіст Георгій Гонгадзе, у вбивстві якого звинувачують колишнього генерала міліції Пукача, зник 16 вересня 2000 року.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG