Доступність посилання

ТОП новини

Невинуватість Кучми – в Апеляційному суді


Сьогодні в Апеляційному суді Києва почнеться розгляд скарг у справі проти Леоніда Кучми через убивство Георгія Гонгадзе
Сьогодні в Апеляційному суді Києва почнеться розгляд скарг у справі проти Леоніда Кучми через убивство Георгія Гонгадзе
Київ – Сьогодні в столичному Апеляційному суді почнеться розгляд скарг щодо скасування постанови про порушення кримінальної справи проти колишнього Президента Леоніда Кучми, звинуваченого у причетності до загибелі журналіста Георгія Гонгадзе. Рішення Печерського суду столиці оскаржують Генпрокуратура, яка порушила справу, а також адвокати потерпілих та основного свідка у цій справі – колишнього президентського охоронця майора Миколи Мельниченка.

У суді першої інстанції адвокати Леоніда Кучми наполягали на тому, що постанова про порушення кримінальної справи проти колишнього голови держави базувалася на доказах, здобутих незаконним шляхом.

«У нас аргумент один – безпідставність порушення кримінальної справи, відсутність належних приводів та підстав. Прокурор повинен довести, що справу порушено обґрунтовано. Тягар доведення лежить на ньому якраз», – каже Микола Петруненко, який представляє інтереси колишнього Президента.

Натомість адвокат Валентина Теличенко, яка представляє в суді інтереси дружини загиблого журналіста Мирослави Гонгадзе, вважає, що Печерський суд столиці припустився низки порушень при ухваленні рішення. За її словами, «на цій стадії суд не мав права оцінювати докази, які надала генпрокуратура».

Вона також стверджує, що генпрокуратура у справі Леоніда Кучми займає непослідовну позицію.

«Генпрокуратура грає в піддавки. Саму постанову про порушення кримінальної справи щодо колишнього Президента винесено законно, але неакуратно і неграмотно. Я вже ознайомилася з апеляційною скаргою Генпрокуратури. Знаєте, якби таку скаргу було подано не Генпрокуратурою, то я б сказала, що комусь забракло професійності. Але я не можу сказати, що в Генпрокуратурі немає професійних кадрів», – каже Валентина Теличенко.

Головний свідок поки не збирається повертатися

Постанову Печерського суду оскаржили також адвокати колишнього охоронця Президента майора Миколи Мельниченка – основного свідка у справі. Представники майора Мельниченка сподіваються, що Апеляційний суд скерує справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Утім, сам Микола Мельниченко зараз перебуває за кордоном, а в Україні видана санкція на його затримання.

«Умови, через які Мельниченко покинув Україну, досі не усунуті. Тому підстав для його повернення немає. Існує санкція на його затримання та вирішення питання про арешт і утримання в СІЗО», – каже адвокат Микола Неділько.

Кримінальну справу проти колишнього Президента Леоніда Кучми порушили 21 березня минулого року. Його звинуватили у перевищенні влади і службових повноважень, що призвело до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе та побиття громадського діяча Олексія Подольського. Утім, 14 грудня минулого року Печерський райсуд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG