Доступність посилання

ТОП новини

Найбільші теракти в Росії за правління Путіна 


Жінка плаче на станції метро «Парк культури» в Москві 30 березня 2010 року
Жінка плаче на станції метро «Парк культури» в Москві 30 березня 2010 року

22 березня озброєні люди відкрили вогонь у забитому людьми концертному залі в Москві, убивши, за офіційними даними, щонайменше 137 людей та поранивши ще 182. Теракт став найбільш смертоносним нападом у Росії за останні роки.

Екстремістське угруповання «Ісламська держава», яке ще називають «ІДІЛ», взяло на себе відповідальність за напад, під час якого кілька озброєних людей увірвалися в популярний концертний зал «Крокус Сіті Хол», де зібралися шанувальники гурту «Пікнік».

Ось деякі з інших великих терористичних атак, які сталися в Росії за останні два десятиліття правління президента Володимира Путіна.

Люди дивляться на портрети жертв теракту під час м'юзиклу «Норд-Ост» біля театру на Дубровці в Москві в жовтні 2020 року
Люди дивляться на портрети жертв теракту під час м'юзиклу «Норд-Ост» біля театру на Дубровці в Москві в жовтні 2020 року

«Норд-Ост» (2002)

23 жовтня 2002 року бойовики з Північного Кавказу увірвалися в московський театр під час мюзиклу і захопили в заручники глядачів, виконавців і персонал. Через три дні понад 700 заручників були врятовані після того, як російські спецпризначенці закачали отруйний газ усередину театру і взяли приміщення штурмом. Проте майже 130 заручників загинули, багато – від отруєння газом та інших проблем під час рятувальної операції.

Вибух приміського поїзда (2003)

У грудні 2003 року в ранкову годину пік на півдні Росії стався вибух всередині приміського поїзда, у результаті чого загинули щонайменше 46 людей і ще багато отримали поранення. Влада поклала відповідальність на чеченських сепаратистів. Вибух стався за кілька днів до парламентських виборів, і Путін назвав теракт спробою дестабілізувати країну.

Терористи-смертники в московському метро (2004)

У лютому 2004 року терорист-смертник убив щонайменше 39 людей і поранив понад 100 у потязі метро, який відправився із «Автозаводської» станції у Москві. Через пів року, 31 серпня, смертниця підірвала себе біля іншої станції московського метро, убивши 10 людей.

Підрив цивільних літаків (2004)

Теракт у метро влітку 2004 року стався вже через шість днів після іншої трагедії – вночі 24 серпня терористки-смертниці підірвали два російські пасажирські літаки, вбивши 90 людей. Літаки, один прямував до Сочі, інший – до Волгограда, розбилися майже одночасно. Влада заявила, що дві пасажирки привели в дію бомби і знову пов'язали напади з чеченськими сепаратистами.

Щонайменше 334 людини, переважно діти, загинули під час невдалої рятувальної операції в Беслані
Щонайменше 334 людини, переважно діти, загинули під час невдалої рятувальної операції в Беслані

Бійня в школі в Беслані (2004)

Бойовики, які вимагали вивести російські війська з Чечні, захопили школу в місті Беслан на Північному Кавказі 1 вересня 2004 року. Цей напад став відомий як «російське 11 вересня» – відсилка на терористичні атаки на Сполучені Штати 11 вересня.

Бойовики взяли в заручники понад 1000 учнів, батьків і співробітників, розпочавши облогу, яка тривала понад два дні. Російські сили безпеки увірвалися в школу в результаті невдалої рятувальної операції, під час якої спалахнула пожежа в спортивному залі, де утримувалися більшість заручників. Загинули щонайменше 334 людини, більшість з яких діти.

Вибух на ринку у Москві (2006)

У серпні 2006 року бомба розірвалась на московському ринку, убивши 10 людей. Влада заявила, що це був напад на торговців із Центральної Азії та Кавказу, мотивований расистськими поглядами.

Бомба у Невському експресі (2009)

Увечері наприкінці листопада 2009 року вибух бомби спричинив сходження з рейок потяга «Невський експрес», який сполучав Москву та Санкт-Петербург. Загинули щонайменше 26 людей. Відповідальність за вибух взяло на себе угруповання на чолі з чеченським бойовиком Доку Умаровим.

Подвійний теракт у московському метро (2010)

У березні 2010 року смертники, як повідомляється, жінки, знову здійснили атаку у московському метрополітені: вибухи сталися у годину пік на двох станціях з інтервалом у 40 хвилин. Внаслідок теракту загинули 39 людей. Умаров знову взяв на себе відповідальність за замовлення терактів.

Медики вивозять потерпілого в московському аеропорту «Домодєдово» після нападу терориста-смертника 24 січня 2011 року, в результаті якого загинули 37 осіб
Медики вивозять потерпілого в московському аеропорту «Домодєдово» після нападу терориста-смертника 24 січня 2011 року, в результаті якого загинули 37 осіб

Московський аеропорт «Домодєдово» (2011)

У січні 2011 року терорист-смертник убив 37 людей в московському аеропорту «Домодєдово» під час іншого нападу, за який пізніше взяв відповідальність Умаров. Він пообіцяв зірвати зимові Олімпійські ігри 2014 року, які Росія приймала у Сочі.

Вибухи в тролейбусі та на вокзалі у Волгограді (2013)

В грудні 2013 року понад 30 людей загинули в результаті двох терактів, які, імовірно, здійснили терористи-смертники у місті Волгограді. 18 людей загинули і десятки отримали поранення в результаті вибуху на головному залізничному вокзалі Волгограда, який офіційні особи описали як теракт внаслідок підриву терориста-смертника.

Менш ніж за 24 години щонайменше 15 людей загинули і понад 20 отримали поранення в результаті вибуху в годину пік в тролейбусі. Напади сталися менш ніж за шість тижнів до початку Олімпіади в Сочі.

Атака в петербурзькому метро (2017)

Останній великий напад у Росії стався у квітні 2017 року, коли в результаті вибуху в метро Санкт-Петербурга загинули 15 людей. Офіційні особи ідентифікували терориста-смертника як Акбаржона Джалілова, етнічного узбека, громадянина Росії, який народився в Киргизстані. Одного чоловіка пізніше засудили до довічного ув'язнення за фінансування вибуху, а ще 10 отримали тривалі терміни ув'язнення.

Матеріал уклала Кетлін Мур на основі доробків журналістів Радіо Свобода

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG