Доступність посилання

ТОП новини

Вибитий зуб і прострелена нога: правозахисники розповіли, що коїли окупанти з ЛГБТ-людьми


Ілюстративне фото: переслідування ЛГБТК+ в окупації
Ілюстративне фото: переслідування ЛГБТК+ в окупації

Під час російської окупації Херсону від дій російських військових постраждала більш як сотня представників ЛГБТКІА+ спільноти. Цю інформацію оприлюднила громадська правозахисна організація «Прожектор». У звіті йдеться про те, що окупанти порушували права ЛГБТ-людей, до того ж, деякі з цих порушень можуть бути воєнними злочинами або злочинами проти людяності. Як російські військові переслідували представників ЛГБТКІА+ під час окупації Херсону, що розповідають постраждалі про російський полон та чи можна встановити, хто з військових РФ причетний до злочинів проти представників ЛГБТ? Усе це в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

«Чоловіка одягли у жіночу сукню, завели до камери»

Як зазначають правозахисники з ГО «Прожектор», серед постраждалих від російських військ на Херсонщині були українці, які є лесбійками, геями, бісексуалами, трансгендерами та квірами. Дехто, кажуть, зазнав переслідувань саме через сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність. При цьому ЛГБТ-люди, які пережили російські злочини, не наважувалися звертатися до українських правоохоронних органів, додають правозахисники.

На звіт організації «Прожектор» звернуло увагу американське видання The New York Times. Журналісти написали, що російські військові застосовували до представників ЛГБТ усі види тортур, включно з катуванням електричним струмом та сексуальним насильством. Зокрема, газета The New York Times розповіла історію херсонця Олексія Полухіна. Під час окупації Херсону його затримали на блокпості та змусили показати мобільний телефон. Тоді російські військові дізналися, що Олексій підписаний на різні ЛГБТ-канали в телеграмі й адмініструє один із них. Це стало приводом, як мовиться, для затримання та подальших тортур. Російські окупанти вимагали в Полухіна назвати імена інших херсонців, які належать до спільноти, пише американське видання.

Віталій Матвєєв, адвокат, голова правління ГО «Прожектор»
Віталій Матвєєв, адвокат, голова правління ГО «Прожектор»
У телефоні побачили канали для знайомства між чоловіками. У ізоляторі він пробув приблизно 64 дні, й весь цей час над ним глумилися
Віталій Матвєєв

Як розповів «Новинам Приазов’я» голова правління ГО «Прожектор», адвокат Віталій Матвєєв, Офіс генпрокурора України порушив кримінальне провадження за фактом утримання Полухіна російськими військовими. За словами адвоката, раніше подібні правопорушення реєструвалися в загальній статистиці правоохоронних органів, але тепер вони розслідуються саме як злочини на ґрунті гендерно зумовленого насильства.

«Він (Олексій Полухін – ред.) проходив біля блокпоста, його зупинили, почали незаконно втручатися у його листування, дивитися, що в нього в телефоні, побачили канали для знайомства між чоловіками. Після цього його незаконно затримали, забрали та доставили до ізолятора тимчасового утримання. У цьому ізоляторі він пробув приблизно 64 дні, й весь цей час над ним глумилися, розуміючи, що він належить до ЛГБТ-спільноти», – розповідає обставини затримання адвокат.

Чоловіка одягли в жіночу сукню, завели до камери, щоб інші в’язні почали його принижувати
Віталій Матвєєв

Матвєєв наводить деталі, що відображені у кримінальному провадженні.

«Його (чоловіка – ред.) одягли в жіночу сукню, завели до камери, щоб інші в’язні почали його принижувати. Це є приниженням, це є катуванням. Вони використовували до нього електричний струм та інші незаконні засоби, щоб дізнатися, наприклад, де збирається ЛГБТ-спільнота», – додає адвокат.

«Вибили зуб автоматом. Ніхто не знав, що я не є проста жінка»

«Новини Приазов’я» поспілкувалися з трансгендерною жінкою з окупованого міста Олешки. Її ім’я – Мілерія Афанасієвська. До червня 2023 року вона жила в окупації. Урешті жінка змогла виїхати до Європи через окупований Крим та сусідню Росію. Вона розповіла нам, з яким ставленням окупантів стикалася, поки перебувала в Олешках.

Їду на велосипеді по хліб, зупиняється автівка – й мене намагаються затягнути до себе росіяни
Мілерія Афанасієвська

«Я, приміром, їду на велосипеді по хліб, зупиняється автівка – й мене намагаються затягнути до себе росіяни (військові – ред.), кажуть: «Яка ж ти гарна, нумо з нами, я з тобою одружуся. Але ніхто не знав, що я не є проста жінка. Мені доводилося постійно вбиратися у брудне, не мити голову, вдавати глуху та німу. Були випадки, коли я вдавала вагітну, лише б тільки до мене не підходили й не чіпали», – ділиться Мілерія.

Трансгендерна жінка розповідає про інший випадок насильства з боку російських вояків. Того дня вони прийшли до неї по воду, щоб помитися, із собою мали автомати.

Мілерія Афанасієвська, трансжінка з міста Олешки
Мілерія Афанасієвська, трансжінка з міста Олешки

«Хочете, я покажу вам усмішку, якою мене нагородили російські солдати? – Мілерія усміхається, у неї не вистачає одного зуба. – Це через те, що один військовий дізнався, що я – трансжінка», – каже вона.

Жителька Херсонщини пояснює, що під час окупації не мала доступу до замісної терапії.

Військовий каже: «Ой, дівчино, – потім придивляється до мене, – це – не дівчина», – і прикладом «нагородив» мене от такою «розкішною» усмішкою
Мілерія Афанасієвська

«У мене з мамою була домовленість, що поки ми в окупації, вона називає мене чоловічим ім’ям. Бо в мене був гормональний детранзишн (зворотний перехід – ред.), я перетворювалася назад у початковий стан (чоловіка – ред.). І мама одного разу назвала мене при них (окупантах – ред.) моїм жіночим ім’ям. Військовий побачив, що у мене, скажімо, ноги небриті, не дуже жіночі, бо я вдома, я в окупації, я нікуди не виходжу з дому. Каже: «Ой, дівчино, – потім придивляється до мене, – це – не дівчина», – і прикладом «нагородив» мене от такою «розкішною» усмішкою», – говорить Мілерія.

Влітку 2023 року трансжінка Мілерія Афанасієвська виїхала з окупації. Вона розказує, як підготувалася до поїздки.

«У мене почала рости борода. Я мала перевдягнутися в чоловічий одяг, три дні не митися, щоб просякнути чоловічим запахом. Я була схожа на неформального підлітка-рокера», – згадує вона.

На російських блокпостах її оглядали.

Нас змусили підписати папірець, що ми підтримуємо «СВО», що ми раді тому, що нас окупували, «відвоювали»
Мілерія Афанасієвська

«Мене змусили роздягатися, показувати татуювання, пояснювати, чому в мене довге волосся. Нас змусили підписати папірець, що ми підтримуємо «СВО», що ми раді тому, що нас окупували, «відвоювали», – розповідає трансжінка.

«Знайшли додаток для геїв у телефоні – прострелили ногу»

Херсонка, менеджерка з фандрайзингу у феміністичній ЛГБТ інклюзивній організації «Інша» Марина Усманова виїхала з міста з початком повномасштабного вторгнення. Вона розповіла «Новинам Приазов’я» про знущання, з якими стикалися представники спільноти.

У хлопців стояв додаток для геїв. Окупанти вивезли їх до лісу, одному з них прострелили ногу
Марина Усманова

«Один волонтер нашої організації провів два місяці у підвалі. Там були тортури. Двох хлопців зняли з транспорту перевірити документи, взяли їхні телефони, а у хлопців стояв застосунок для геїв. (Окупанти – ред.) вивезли їх до лісу, одному з них прострелили ногу. У найбільшій небезпеці були трансгендерні люди. Бо, припустимо, людина виглядає як красива блондинка, а в її паспорті написано, умовно, «Петро». Її сприймають або як людину з підробленими документами або як шпигуна, або саме як трансгендерну дівчину. Але – що з цього гірше – навіть складно сказати», – розповідає Усманова.

Марина Усманова, херсонка, менеджерка з фандрайзингу у феміністичній ЛГБТ інклюзивній організації «Інша»
Марина Усманова, херсонка, менеджерка з фандрайзингу у феміністичній ЛГБТ інклюзивній організації «Інша»

«Щоб не було ЛГБТ, треба захопити Україну»

Військові РФ йдуть захищати Україну від «гейропи», яка насаджує свій неправославний спосіб життя
Марина Усманова

За словами менеджерки, організація «Інша» допомогла виїхати з окупації приблизно 300 людям. Усманова пояснює ставлення окупантів до ЛГБТК-спільноти дією пропаганди у Росії.

«Вони (військові РФ – ред.) «йдуть захищати Україну від «гейропи», яка насаджує свій неправославний спосіб життя». Це «лякалка», якою у них підтримують бойовий дух. (Мовляв, – ред.) щоб не було ЛГБТ, треба захопити Україну, «денацифікувати» та прибрати ЛГБТ-людей», – зазначає вона.

З огляду на бойові дії та окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

У грудні 2022 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про заборону «ЛГБТ-пропаганди» в інтернеті, ЗМІ, літературі, кіно та рекламі. А 2023 року Верховний суд Росії оголосив «екстремістською організацією міжнародний громадський рух ЛГБТ» і заборонив його діяльність на території Росії. На момент заборони самого «руху ЛГБТ» юридично не існувало.

Голова «Прожектора» Віталій Матвєєв вважає, що жорстокість окупантів щодо представників ЛГБТК-людей на окупованій Херсонщині зумовлена законами самої Росії.

У РФ вважають, що ЛГБТ – це взагалі антихристи, які повинні ходити до церкви та замолювати свої гріхи
Віталій Матвєєв

«Ці закони проти спільноти. Вони (у РФ – ред.) зневажають (ЛГБТКІА+ – ред.), вони вважають, що ця категорія потребує лікування, що це взагалі антихристи, які повинні ходити до церкви та замолювати свої гріхи», – пояснює він.

Правозахисники зауважили, що провели попередні бесіди зі 107 представниками ЛГБТК-спільноти, які постраждали або стали свідками злочинів російських військових під час окупації Херсону. Отримані факти надалі передаватимуть на розгляд до українських та міжнародних судів.

«Ми працюємо над цими справами з Офісом генерального прокурора. Зараз наша робота спрямована на те, щоб інші постраждалі погодилися написати заяви та через нашу громадську організацію почали довіряти системі в тому, що ми дійсно можемо направити їхні кейси до Міжнародного кримінального суду для того, щоб притягнути винних до відповідальності. Є дуже багато перешкод у цьому, наприклад, як знайти військовослужбовців, які скоїли ці злочини. Бо деякі (російські – ред.) військовослужбовці вже залишили територію України, деякі вже померли. Але є очільники цього, хто надавав накази, і вони мають бути притягнуті до відповідальності», – каже Матвєєв.

Влада РФ відкидає факти насильства щодо цивільного населення України.

Російські війська почали штурм Херсону 1 березня 2022 року. Відтоді місто тривалий час перебувало в окупації. 11 листопада 2022 року Міноборони України повідомило, що Херсон повертається під контроль української армії.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG