Доступність посилання

ТОП новини

У РФ заочно арештували ексчемпіона світу з шахів та інших учасників «Форуму вільної Росії»


Засновник «Форуму вільної Росії» Гаррі Каспаров
Засновник «Форуму вільної Росії» Гаррі Каспаров

У Росії в Республіці Комі Сиктивкарський міський суд заочно заарештував 13-го чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова та колишнього депутата Держдуми Геннадія Гудкова за звинуваченням у створенні «терористичної спільноти», фінансуванні «терористичної діяльності» та в публічних закликах до тероризму.

Разом із ними звинувачення також заочно висунуті активістці Євгенії Чиріковій та колишньому виконавчому директору російського руху «Солідарність» Івану Тютріну. Кримінальна справа порушена за матеріалами УФСБ Росії в Республіці Комі, уточнюється в пресрелізі суду.

Фабула звинувачення та подробиці в повідомленні не розкриваються. Також не уточнюється, чому справа порушена управлінням ФСБ по Комі.

У грудні 2023 року депутат Держдуми від Єкатеринбурга Андрій Альшевських опублікував отриману ним відповідь від МВС, що щодо Каспарова проведено перевірку, і в його діях «вбачаються ознаки злочину» за статтею про діяльність «небажаної» організації. Слідчий комітет про порушення справи проти Каспарова офіційно не повідомляв.

У березні 2024 року Каспарова внесли до переліку «терористів та екстремістів», який веде Росфінмоніторинг. Біля його прізвища стоїть зірочка, що означає порушену проти нього за «терористичною» статтею кримінальну справу. Гудкова, Тютрина та Чирікову внесли до цього переліку ще раніше.

У 2016 році Каспаров, який живе в Литві, разом із Тютріним заснував «Форум вільної Росії». З початку повномасштабної війни організація проводить антивоєнні конференції, куди запрошує представників російської опозиції.

Форум

XS
SM
MD
LG