Доступність посилання

ТОП новини

«Невиконані обіцянки убивають Україну». Навіщо приїжджав Салліван


Джейк Салліван у Києві: «Мені немає про що оголосити сьогодні». Україна, 20 березня 2024 року
Джейк Салліван у Києві: «Мені немає про що оголосити сьогодні». Україна, 20 березня 2024 року

Росія атакувала Київ 31-єю ракетою, серед яких Х-101/Х-555, «Іскандер-М» та «Кинджал», у ніч після того, як до України прибув з візитом радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. Яка мета цього візиту? Як коментує його результати українська влада?

І як відреагували на заяви Саллівана у Києві міжнародні оглядачі і політики. Їхні реакції зібрав «Голос Америки».

Внаслідок падіння уламків збитих ППО 21 березня ракет, у Києві та області були пошкоджені житлові будинки, дитячий садок, промислові об'єкти. У результаті атаки поранення зазнали щонайменше 13 людей у столиці і 4 людини поза її межами.

Необхідно більше допомоги США, щоб Україна могла захистити себе
Брінк

Посолка США в Україні Бріджит Брінк у мережі Х відзначила:

«Відповідь Росії на вчорашню зустріч у Києві радників з питань безпеки з країн усього світу для обговорення формули миру президента Володимира Зеленського?».

Вона додала: «Починаючи з 03:18 ночі за місцевим часом Росія запускає ракети по суверенній території України, не зважаючи на мирне населення. Зараз необхідно більше допомоги США, щоб Україна могла захистити себе від невиправданого повномасштабного вторгнення Росії».

Майкл Макфол, колишній посол США в Росії, твітує у відповідь, маючи на увазі блокування у Конгресі законопроєкту про допомогу союзникам США, зокрема Україні:

«Будь ласка, спікере Майк Джонсон, послухайте нашу сміливу посолку в Києві, дозвольте Палаті (представників) проголосувати та допоможіть врятувати більше невинних життів в Україні».

  • Основним пріоритетом Конгресу є погодження бюджету уряду США на 2024 рік, а оскільки це питання вже майже вирішене, то до пакета допомоги Україні та партнерам перейдуть вже найближчим часом. Про це під час пресконференції 20 березня заявив спікер Палати представників США, республіканець Майк Джонсон.
  • Конгрес США має схвалити державний бюджет до 22 березня, інакше може відбутись так званий шатдаун – тимчасове припинення роботи урядових установ США.
  • Потім у засіданнях Палати представників починається двотижнева перерва, тож до законопроєкту про фінансування допомоги Україні, Ізраїлю та іншим партнерам США законодавці, ймовірно, зможуть перейти після 8 квітня.
Президент України Володимир Зеленський і спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон. Вашингтон, 12 грудня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський і спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон. Вашингтон, 12 грудня 2023 року

Салліван сказав...нічого

Коментуючи візит Саллівана та нові удари РФ по цивільних жителях України, чимало оглядачів звернули увагу на відсутність нових обіцянок щодо надання Києву зброї, як-то оголошень про надання ракет ATACMS, або без нових чіткіших заяв не лише про важливість не допустити поразки України, а й того, щоб дати можливість Україні перемогти.

Американський генерал у відставці Бен Годжес проводить аналогії із підходом сил Союзників під час Другої світової війни у боротьбі проти країн гітлерівської коаліції.

Невже ми більше не здатні до стратегічної ясності?
Годжес

«У 1942 році Черчилль і ФДР (президент США Франклін Делано Рузвельт – ред.) домовилися про «Спершу (перемогти – ред.) Німеччину». У 1943 році Черчилль і ФДР домовилися про «беззастережну капітуляцію» (план перемоги Німеччини – ред.). Чітко сформульований стратегічний пріоритет і мета уможливили організацію союзників і мобілізацію ресурсів для перемоги у Другій світовій війні. Невже ми більше не здатні до стратегічної ясності?», – запитує генерал Годжес.

Журналіст Крістофер Міллер зазначає у мережі Х:

«Він (Салліван) сказав, що 300 мільйонів доларів боєприпасів, протиповітряної оборони та інших життєво важливих товарів, необхідних для української армії, поспішають сюди, «поки ми говоримо». Наразі нічого щодо ATACMS великої дії. Ніяких великих новин».

При цьому Міллер додає: після масштабної нічної атаки на Київ жителі столиці України – «на межі».

Російський опозиціонер Гаррі Каспаров твітує:

«Велика новина» – це те, чого Салліван «не» сказав. Про відновлення кордонів 1991 року цього разу не йдеться. Жодної згадки про вступ України до НАТО. По суті, прийняття вимог Путіна, і ця поїздка мала змусити Україну прийняти (це)».

США не можуть доставити в Україну нічого, щоб гарантувати перемогу?!
Каспаров

Каспаров додає:

«Салліван: «Ми віримо, що ви переможете». Як перемогти? Віддавши третину країни і мільйони невинних – Путіну? У США є десятки тисяч танків і броньованих автомобілів, безпілотники та дальнебійні засоби, які не використовуються, F-16 тощо, але вони не можуть доставити в Україну нічого, щоб гарантувати перемогу?»

Дарія Каленюк, виконавча директорка Центру протидії корупції, зазначає у соцмережі:

«Що зводить мене з розуму, так це постійні запевнення з боку Білого дому, що незабаром буде проголосовано додаткові пропозиції, і Україна може розраховувати на США. Хоча Джейк Салліван добре знає, що вони не контролюють Конгрес, і є невизначені шанси отримати цей законопроєкт».

Каленюк вважає «такі запевнення є абсолютно безвідповідальними, оскільки вони розслаблюють український уряд і, що найважливіше, наших європейських союзників, які просто починають повільно розуміти, що американцям не можна довіряти, і які б запевнення не надходили з Білого дому, план А – США покинуть Україну».

«Треба вірити в Сполучені Штати». Чому?

Виконавча директорка Центру протидії корупції Каленюк також наголосила, що невиконання обіцянок негативно впливає і на Україну, і на її союзників.

«Буквально 2 тижні тому високопоставлений урядовець однієї європейської країни сказав нам, що сенатори США запевнили їх, що незабаром проголосують за законопроєкт. Ми благали цю країну конфіскувати російські суверенні активи для захисту України, але навіщо прискорюватися, якщо вони заспокоєні, що США допоможуть?...».

Журналіст Washington Post Джон Гадсон пише у мережі Х:

«Салліван прибув до Києва у той час, коли війська країни відступили від східного міста Авдіївка та зіткнулися з наступом Росії через лінію фронту. «Треба вірити в Сполучені Штати», – сказав Салліван».

Французький журналіст в Україні Гійом Птак твітує у відповідь: «Треба вірити в Сполучені Штати», – сказав Салліван. Абсолютна жовч. Чому українці повинні далі вірити в США?».

«Фракція республіканців у Конгресі затримала додаткове фінансування для України, звинувачуючи адміністрацію в тому, що вона не спромоглася сформулювати бачення перемоги, і кажучи, що вже витрачені десятки мільярдів лише зайшли в глухий кут», – відзначив Гадсон.

Економіст Роман Шеремета твітує:

«Чергова спроба російських терористів знищити життя українців. Такі наслідки ракетного обстрілу Києва. Чому росіяни роблять це з Україною? Тому що вони можуть, тому що світ дозволив їм це».

США закликали Україну припинити удари по російських нафтопереробних заводах, бо це може підвищити світові ціни на нафту і спровокувати помсту з боку РФ, написало видання Financial Times із посиланням на трьох неназваних осіб, знайомих з обговореннями.

За повідомленням, попередження з Вашингтона передали високопосадовцям Служби безпеки України і Головного управління розвідки Міноборони.

FT зазначає, що Білий дім стурбований тим, що такі удари можуть призвести до атак у відповідь по енергетичній інфраструктурі, на яку покладається Захід.

Оцінка Зеленського, Єрмака і самого Саллівана

  • Президент України оцінив зустріч із радником президента США із питань національної безпеки Джейком Салліваном як «дуже змістовну».

«Цілком конкретна розмова і про оборонну взаємодію, і про спільні політичні результати, яких маємо досягти. Я вдячний Америці за підтримку нашої держави та людей, і це життєво важливо, щоб американське лідерство залишалося міцним у захисті міжнародного правопорядку», – сказав Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні.

  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак за підсумками візиту Джейка Саллівана до Києва заявив, що «вкотре почув абсолютно безспірну тезу про двопартійну підтримку США». Єрмак додав, що наразі адміністрація президента США і безпосередньо Салліван «роблять усе можливе для ухвалення такого необхідного нам пакету допомоги».
  • Сам Джейк Салліван повідомив, що приїхав до Києва, щоб підтвердити «непохитну відданість США підтримці України».

«Я вірю, що більшість демократів та республіканців у Конгресі теж у це вірять і ви бачили це по голосуванню в Сенаті, 70 сенаторів проголосували за цей пакет. І якщо говорити про очікування в Палаті представників, то там теж є сильна більшість. Я впевнений, що вони розуміють, що майбутнє та безпека України є важливими для безпеки США. Ми хочемо допомогти друзям, але також, хочемо допомогти і собі, допомагаючи вам. Є політика, є процедури і перешкоди до втілення цього», – сказав Салліван.

  • У порівнянні із обсягом економіки лідером у світі в допомозі України є Естонія – країна виділяє 3,6% від власного ВВП у формі двосторонньої допомоги. Литва ж виділила 35 мільйонів євро на боєприпаси для України в рамках чеської ініціативи. Загалом балтійські країни в середньому виділяють понад 1% власного ВВП на підтримку України.
  • Чехія вийшла з ініціативою зібрати гроші для закупівлі снарядів для України. Під час Мюнхенської конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел повідомив, що знайшов для України 800 тисяч снарядів, які можна придбати та доставити в Україну протягом кількох тижнів. За оцінками видання Financial Times, Прага прагнула зібрати півтора мільярда доларів, щоб оплатити ці боєприпаси.
  • До ініціативи Чехії долучилися близько 15 країн, в тому числі Канада, Данія, Франція, Норвегія, Швеція.
  • Словаччина та Угорщина офіційно відмовилися брати участь у цій ініціативі.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG