Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США схвалив надання військової допомоги країнам Балтії


Конгрес США ухвалив законопроєкт, який передбачає надання військової та оборонної допомоги Естонії, Латвії та Литві
Конгрес США ухвалив законопроєкт, який передбачає надання військової та оборонної допомоги Естонії, Латвії та Литві

Конгрес США ухвалив законопроєкт, який передбачає надання військової та оборонної допомоги Естонії, Латвії та Литві на загальну суму 228 мільйонів доларів у 2024 році в межах Балтійської ініціативи безпеки.

«Підтримка з боку США суттєво допомогла Естонії, Латвії та Литві прискорити реалізацію кількох проєктів з розвитку військової інфраструктури та потенціалу», – заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур і відзначив, що підтримка трохи вища, ніж минулого року.

Створена у 2020 році Балтійська ініціатива безпеки (BSI) – це проєкт, за допомогою якого міністерство оборони США підтримує розвиток військового потенціалу та оперативної сумісності збройних сил Естонії, Латвії та Литви.

Основна увага американського фінансування зосереджена на розвитку ППО, морських та сухопутних військ у країнах Балтії, повідомило Міноборони Естонії.

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву.

Тепер законопроєкт має схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Значна частина з них орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Спікер Палати представників Майк Джонсон відкидає схвалений Сенатом 13 лютого законопроєкт, але допускає голосування за «нову пропозицію, що зʼявилася в Палаті представників». За даними CNN, завершити пропозицію і досягти консенсусу можуть наприкінці березня або у квітні.

Форум

XS
SM
MD
LG