Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо Росія «вішає» теракт у «Крокус Сіті Холі» на Україну?


Концертний зал «Крокус Сіті Хол» під Москвою наступного дня після теракту, 23 березня 2024 рок
Концертний зал «Крокус Сіті Хол» під Москвою наступного дня після теракту, 23 березня 2024 рок

Президент Росії Путін визнав, що стрілянину в концертній залі «Крокус Сіті Хол» вчинили «радикальні ісламісти» – однак одразу після цього прив'язав їхні дії до України та США.

«Відразу постає питання, кому це вигідно. Це може бути лише ланкою для тих, хто із 2014 року воює з нами руками «київського режиму», – заявив він на нараді з силовиками увечері 22 березня.

Наступного дня практично всі російські топ-силовики прямо звинуватили в організації стрілянини у «Крокусі» Київ.

Зокрема, директор ФСБ Олександр Бортніков заявив, що «терористів з того боку збиралися зустріти як героїв» – маючи на увазі російсько-український кордон, а за терактом нібито стоять США, Британія та Україна.

А генпрокурор РФ Ігор Краснов заявив, що на виконавців, замовників і кураторів стрілянини чекає покарання, тому «найважливішим завданням для Росії залишається досягнення цілей СВО».

Путін звинуватив Україну у теракті вже за 19 годин – у своєму першому публічному виступі після нього. Він заявив, що для стрільців нібито готувалося вікно на російсько-українському кордоні.

Відповідальність за напад 22 березня взяло на себе бойове угруповання «Ісламська держава» (ІД), яку визнали терористичною у багатьох країнах світу.

Україна вже неодноразово відкидала свою причетність до інциденту у «Крокусі». Про те, що теракт вчинив саме «ІД» – без жодного сприяння України – пізніше заявили у Франції, Британії та США. Офіційні особи США зазначили, що за інцидентом стоїть регіональне відділення групи – «Ісламська держава-Хорасан» (IД-Х).

Головні питання випуску:

  • Навіщо Росія «вішає» теракт у «Крокусі» на Україну?
  • Як ця лінія Кремля вплине на війну проти України?
  • І чим загрожує самій Росії ігнорування ІДІЛ як самостійної сили?
​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Схід

  • У українських військових закінчуються боєприпаси на Донбасі – такими оцінками поділився радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі в інтерв’ю каналу АВС News 17 березня.
  • Американський Інститут вивчення війни заявив 15 березня, що війська РФ продовжать тиснути на Донбасі, щоб дестабілізувати українські оборонні лінії – аби розпочати вже новий наступ влітку 2024 року. На думку аналітиків, успіхи Кремля у ньому залежатимуть від військової допомоги Заходу Україні.
  • Британське видання The Telegraph прогнозує також серйозні проблеми з українською ППО через пробуксування допомоги з боку США: до кінця місяця у ЗСУ нібито вже закінчаться західні ракети для захисту міст.
  • Ситуація в зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) «Таврія» залишається «складною, проте контрольованою», а на Авдіївському напрямку «стабілізується». Про це вдень 3 березня написав у телеграмі командувач угруповання Олександр Тарнавський.
  • Територія на захід від Авдіївки залишається у центрі зусиль російського наступу на сході України, заявила 29 лютого розвідка Великої Британії. За її даними, армія РФ відтоді просунулась на 6 км від центру міста і «майже напевно» отримала контроль над Ласточкиним, Степовим і Сєверним. «Ці тактичні здобутки слугують переважно для консолідації російських позицій довкола Авдіївки», – йдеться в повідомленні, яке цитує Міністерство оборони Британії.
  • Сили оборони України відійшли від селища Ласточкине, щоб «організувати оборону по лінії населених пунктів Орлівка – Тоненьке – Бердичі і не допустити подальшого просування супротивника далі в західному напрямку». Про це це повідомив спікер ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій вдень 26 лютого в ефірі телемарафону.
  • Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 17 лютого заявив про виведення українських підрозділів з Авдіївки. Через два дні, 19 лютого, командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський повідомив, що на Авдіївському напрямку українські військові закріпилися на «нових рубежах оборони».
  • 18 грудня минулого року командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив, що Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і «згорнули деякі військові операції через брак іноземної допомоги».
XS
SM
MD
LG