Доступність посилання

ТОП новини
Воєнний стан може бути запроваджений на 30 днів
Воєнний стан може бути запроваджений на 30 днів

Рада запровадила воєнний стан в низці областей (Хроніка)

Російські прикордонники відкрили вогонь по українських кораблях 25 листопада

Верховна Рада України на засіданні 26 листопада ухвалила законопроект, який дозволяє введення воєнного стану в деяких областях країни.

Воєнний стан буде введено на 30 днів з 09:00 28 листопада у наступних областях: Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Луганській, Донецькій, Сумській, Харківській, Чернігівській, Вінницькій областях.

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях і захопили три судна.
Шестеро українських військових були поранені, двоє – у важкому стані, повідомила українська влада. Російська влада заявила про трьох поранених.

Україна закликала світову спільноту відреагувати на ці події. Постійна рада ОБСЄ скликала 26 листопада спеціальне засідання. На позачергове засідання зібралась Рада безпеки ООН.

У Києві в ніч із 25 на 26 листопада кілька десятків людей пікетували російське посольство.

Російська сторона звинувачує українських військових у провокації і порушенні державного кордону.

Російські прикордонники підбили один із українських бронекатерів і поранили одного моряка, причому це відбулося поза межами вод навколо окупованого Криму, на які Росія претендує як на «свої територіальні», повідомили у прес-центрі командування Військово-морських сил Збройних сил України.

«Після виходу з 12-мильної зони катери Прикордонної служби ФСБ Росії відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗС України. Пошкоджено малий броньований артилерійський катер «Бердянськ». Катер втратив хід, є поранений. Зброя застосовується на ураження», – мовиться в короткому повідомленні станом на 20.33.

Речник президента Святослав Цеголко повідомив, що через ці події президент скликав військовий кабінет.

Видання InfoResist повідомило із посиланням на свої джерела, що «два бронекатера «Бердянськ» і «Нікополь» і рейдовий буксир «Яна Капу» захоплені. Росіяни взяли їх на буксир».
Перевіряємо цю інформацію.

У соціальних мережах поширюють нібито відео нападу на українські кораблі, зняте російськими прикордонниками.

(У відео є ненормативна лексика)

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у twitter повідомив, що це відео тарана російського прикордонного корабля "Дон".

Станом на 21.20 у ВМС повідомляють про двох поранених.

Також у прес-центрі підтвердили інформацію, поширену раніше у ЗМІ, про те, що три українські кораблі захоплені спецназом Росії.

У Києві збираються пікетувати російське посольство через події в Азові.

Телеканал російського Міністерства оборони назвав події "провокацією ВМС" і повідомив, що Керченську протоку патрулюють російські Су-25.

Музикант і громадський діяч Святослав Вакарчук закликав міжнародну спільноту відреагувати на події у Керченській протоці. Він наголосив, що українські моряки перебували там згідно норм міжнародного права.

«Ми просимо міжнародної підтримки та єдності перед агресивними діями Росії. Вимагаємо адекватної реакції від наших союзників та партнерів», – написав Вакарчук.

Журналіст Ілля Барабанов звертає увагу на ось такий момент:

Низка російських ЗМІ із посиланням на ФСБ Росії повідомила, що три українські судна «повертаються до Бердянська».

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс назвав дії Росії «явним порушеннями міжнародного права, що має бути засуджено міжнародним співтовариством».

«Росія повинна вжити заходів для деескалації ситуації», – написав він у твітері.

Керівник празького аналітичного центру «Європейські цінності» Якуб Янда висловив солідарність з Україною і закликав запровадити санкції щоо дітей кремлівських олігархів

#RussiaAttacksUkraine - twitter-шторм із таким хештегом розпочали у мережі мікроблогів.

Україна ініціює позачергове засідання Ради безпеки ООН через ситуацію у Керченській протоці, повідомила народний депутат Ірина Геращенко.

У ВМС повідомляють про 6 поранених українських військових.

Речниця російського МЗС Марія Захарова звинуватила українську сторону у провокації у Керченській протоці – нібито для того, щоб потім звинуватити Росію в агресії.

Ще раз ділимося відео, як російське судно таранить український буксир в Азовському морі.

Воно з'явилося мережі ввечері 25 листопада, кадри також оприлюднив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

На відео видно й чути, як екіпаж корабля, який йде на таран – робить це цілеспрямовано

Американський журналіст Саймон Островський зауважує, що Росія вже не вперше блокує водні шляхи в Криму. У 2014 році, коли Росія анексувала Крим, то затопила корабель у протоці, щоб не дати змоги вивести українські судна.

Народний депутат Борислав Береза повідомив, що із шести поранених українських військових двоє перебувають у важкому стані.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG