Доступність посилання

ТОП новини

Російські ЗМІ «купились» на першоквітневий жарт


Вертольотоносець класу «Містраль», який раніше отримав назву «Владивосток»
Вертольотоносець класу «Містраль», який раніше отримав назву «Владивосток»

Про те, що буцімто «російські» «Містралі» віддадуть Євросоюзу і назвуть їх «Юнкер» і «Моґеріні»

Російські медіа «купились» на першоквітневий жарт від EUobserver. Там повідомили, начебто «Містралі», які повинні були передати Росії, тепер отримає Євросоюз. Однак така інформація не відповідає дійсності, про що йдеться у самому першоджерелі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Першого квітня російські та проросійські, і навіть деякі українські інтернетні медіа масово поширили інформацію, про те що, начебто Франція передасть «Містралі» Євросоюзу замість Росії.

Ось як цю новину озвучили, наприклад, на російському телеканалі «Звезда»: «Європейські ЗМІ повідомили про намір Франції передати Євросоюзу перший із раніше призначених для Росії «Містралів», процедура запланована на травень. Вертольотоносець буде базуватися в Ризі, повідомляє RT із посиланням на видання EUobserver. Один із кораблів, згідно з даними автора статті, буде перейменований в «Юнкер». Другий в майбутньому буде називатися «Моґеріні».​

Ця інформація є першоквітневим жартом, і жодна із цитат або ж наведеної інформації, що міститься в матеріалі, не відповідають дійсності – такий текст розпочинає саму статтю на сайті EUobserver.

Однак деякі ЗМІ взяли ці повідомлення за правду. В оригіналі тексту також ідеться про те, ніби Франція віддасть «Містралі» Євросоюзу як кораблі збройних сил Європейського союзу, які наразі створюються. Окрім того, що 2 кораблі перейменують у «Юнкер» та «Моґеріні», на честь глави Євросоюзу, і, відповідно, на честь керівника європейської дипломатії, сказано, що «Юнкер» повинен буде захищати від російської агресії балтійські регіони, а «Моґеріні» укомплектують італійськими моряками і направлять до острова Лампедуза, де він захищатиме цінності Євросоюзу шляхом виявлення нелегальних мігрантів на шляху до Європи, і переконуватись, що їх відправляють назад, звідки вони прийшли.

Також в деяких ЗМІ пізніше відмітили, що в матеріалі EUobserver вказувалося, що «Містралі» перемістять в Люксембург, у державу, яка розташована на кордоні між Бельгією, Францією та Німеччиною й котра не має виходу до моря.

30.03.2015
Фейк у заголовку телеканалу LifeNews

Російські медіа повідомили буцімто Руслана Лижичко заявила, що в Адміністрації президента не готові до миру далі
28.03.2015
ЗМІ як один із видів Збройних сил Росії

Нова «російська інформаційна армія» не сильно відрізняється від радянської далі
27.03.2015
Посол США про російський канал: навіщо брехати, якщо можна перевірити?

Посол США в Україні про російський канал: навіщо брехати, якщо факти можна перевірити? далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG