Доступність посилання

ТОП новини

«Євро-кордон-2012». Чи готові українські прикордонники створити комфортні умови для учасників та гостей Чемпіонату Європи з футболу?


Учасники та гості Євро-2012 зможуть швидко та комфортно перетинати український кордон. Тож, подорожувати буде набагато зручніше, ніж зараз. Про це заявили представники прикордонної служби України. Спростити процедуру планують, зокрема, за рахунок впровадження спеціальних електронних карток.

Основна кількість гостей Євро-2012 перетинатиме Україну через 32 пункти пропуску. З них 16 – автомобільних, 11 - залізничних та 5 – повітряних. Дві третини з усіх цих пунктів Прикордонна служба планує обладнати цього року терміналами, де можна буде користуватися для перетину магнітними картками. Для цього держава виділила 16 мільйонів гривень. Поки що вони діють лише в двох аеропортах - «Бориспіль» і «Харків» .

Електронні картки

Хоча картка не є заміною паспорта, вона допоможе перетнути кордон України зручніше та швидше. У цьому переконує Прикордонна служба. Така картка має всю паспортну інформацію, база даних надійно захищена. Підніс картку до зчитувального терміналу, і персональні дані зразу опиняються в комп’ютері інспектора прикордонної служби, пояснює начальник управління зв'язку та інформатизації Державної прикордонної служби Сергій Фесенко. «Розроблено технологію використання носіїв інформації у вигляді електронних карток з чипами, які є аналогами чипів електронних паспортів. На картку в електронному вигляді вносяться дані паспортного документу особи та її фотокартка. Всі дані мають захисний код, який виключає можливість несанкціонованого допуску до них».

Нині використовують два типи терміналів для зчитування карток. Кишенькові автоматизовані робочі місця (так звані АРМи) і стаціонарні термінали. Перші - потрібні на залізниці, а стаціонарні, з автоматичними турнікетами – у пунктах пропуску повітряного, морського та автомобільного сполучень, говорить Сергій Фесенко. «Особа самостійно прикладає картку до зчитувача, і інспектору залишається лише візуально звірити паспортні дані з даними на екрані монітора. На напрямку руху автобусів використовуватимуть кишенькові АРМи, що дасть можливість перевірки документів безпосередньо в автобусі. Картки можуть використовуватися і громадянами інших держав, які часто здійснюють службові або приватні поїздки до України».

Завдяки електронній картці для перетину кордону час на формальності з документами скорочується в кілька разів, зазначають у Прикордонній службі. Той, хто їде в Україну, підносить картку до зчитувального терміналу, і всі ці дані зразу опиняються у комп’ютері. І допомога інспектора прикордонної служби не потрібна. Як зазначив заступник голови Державної прикордонної служби України Павло Шишолін, в аеропорту Бориспіль завдяки новій методиці вже вдається утричі швидше оформлювати документи. (Запровадження карток уже почали - 10 тисяч штук, як експеримент, роздали безкоштовно).

Електронні картки, пристрої для зчитування та їхнє програмне забезпечення розроблене українськими вченими і вироблене в Україні, зауважує Павло Шишолін. «І картки, і автоматизовані робочі місця – українського виробництва. Це наша інтелектуальна власність. Розроблялися ці пристрої на базі тих «покетів», які вже з 2005 року діють на залізничних пунктах пропуску. Зчитування відбувається до 15 секунд – з перевіркою в усіх базах даних. Ця система карток – фактично є системою подвійного контролю. Коли лише оформлюється картка, то людині превентивно вже дається дозвіл на перетин державного кордону, оскільки дані людини перевіряються за всіма базами даних. І якщо є будь які застереження, заборона в’їзду чи інші обмеження, ця людина картку не отримає».

Електронні картки можна придбати і в пунктах пропуску через кордон (зокрема, в міжнародних аеропортах Бориспіль та Харків), і у Києві – за адресою вулиця Народна, 54а. Коштує вона 17 гривень 86 копійок.
Прикордонна служба обіцяє в майбутньому розширити мережу пунктів, де можна придбати картки. Купити їх можна буде, наприклад, у туроператорів.

Особливо актуальним є використання такої технології на українсько-російському кордоні, говорять чиновники. Адже більшість людей проходять його з внутрішніми паспортами, які не мають машинозчитувальної зони. Якщо ж у туриста є картка, інспектору не доводиться вносити всі дані вручну, що, звичайно, значно пришвидшує процедуру оформлення.

Чи можливий комфортний перетин кордону?

Киянин Олексій часто подорожує за кордон на своєму авто. І тому має змогу порівняти – наскільки зручно мати справу з вітчизняними й іноземними прикордонниками. «На таких популярних пунктах перетину кордону, як, наприклад, Чоп бувають великі черги, кілометрові затори. Якщо ж вибирати не дуже популярні пункти, то проблем бути не повинно. Особисто я - до того як перетнути кордон - стояв мінімум 20 хвилин, а максимум – не більше двох годин. Головний біль має бути в країни, в яку турист в’їжджає. Тож, коли ми виїжджаємо з України нас, зазвичай, майже не перевіряють. А от коли в’їжджаєш до Європи – в Угорщину або Словаччину, то іноземні прикордонники перевіряють усе досить прискіпливо. Якщо перетинаєш кордон із Угорщиною, то ще до того, як оглядають твою машину, ти заповнюєш анкету: скільки в баку бензину та інші дані про автомобіль на момент в’їзду. Далі під’їжджаєш на спеціальне місце, де інспектори оглядають авто, простукують місця, де може бути щось сховане, перевіряють, чи не набиті якимось товаром двері автівки». За словами Олексія, великої різниці між українськими та іноземними прикордонниками нема. Усі працівники досить привітні, усміхнені, а часи, коли вони були похмурими і всі їх боялися, пройшли, говорить киянин.

Прикордонники намагатимуться скоротити час на формальності з документами не лише завдяки запровадженню електронних карток, стверджує заступник директора Департаменту охорони державного кордону Прикордонної служби України Олександр Біньковський. «Наприклад, авіаційне сполучення буде базуватися на завчасному отриманні інформації про тих, хто буде прилітати до нас. Це значно прискорить проходження формальностей уже після прильоту до країни. Основа в автомобільних і залізничних пунктах пропуску – спільний прикордонно-митний контроль на території однієї з держав. Тобто, транспортні засоби з пасажирами будуть здійснювати одну зупинку, і всі формальності будуть здійснюватися всього один раз, наприклад, на території Польщі, чи на території України».

Народний депутат Володимир Ар’єв, який часто їздить за кордон, скептично оцінює обіцянки Прикордонної служби України спростити контроль при перетині. «Ті черги, скупчення людей, яке можна спостерігати на пунктах перетину західного кордону… Звичайно, прикордонники можуть це зробити, принаймні, для того, щоб не наразитися на скандал підчас Євро-2012. Але в мене є великий сумнів, що в нашій країні взагалі щось робиться для спрощення, бо тоді втрачається годівниця для певних осіб», - зауважує він.

Під час Євро-2012 пасажиропотік через кордон України зросте в середньому на 40% . Зокрема, на автомобільних пунктах пропуску очікується збільшення кількості пасажирів приблизно на третину, на залізничних – на 15%, а в аеропортах ( «Бориспіль», «Жуляни», «Донецьк», «Харків», «Львів») – на 70%, прогнозує Державна прикордонна служба. У той же час в Україні спостерігається певний дефіцит пунктів перетину кордону. Наприклад, на польсько-українському кордоні діє всього 12 пунктів пропуску, з них лише 6 автомобільних. За словами прикордонників, побудувати необхідно ще, як мінімум, 6 пунктів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG