Доступність посилання

ТОП новини

Поляки пропонують українцям спільно вигнати расизм зі стадіонів


Варшава – Чи вдасться подолати расизм і ксенофобію на польських та українських стадіонах під час Євро-2012? У Варшаві про це у вівторок дебатували учасники дискусії, організованої Польсько-українською фундацією співпраці. На думку експертів, європейський чемпіонат з футболу – добра нагода для того, щоб Польща й Україна почали серйозніше ставитися до проблеми псевдовболівальників.

Ідеології ненависті нищать найбільш улюблений серед поляків та українців спорт – футбол. Такого висновку дійшли польські експерти, які досліджували прояви расизму та ксенофобії під час футбольних матчів, що останніми роками відбувалися в обох країнах.

Матеріали моніторингу ситуації на стадіонах, а також рекомендації експертів надав Рафал Панковський – голова антинацистського товариства «Ніколи більше». Ця неурядова організація – офіційний партнер УЄФА та польської Федерації футболу. Вона має низку партнерських організацій в Україні, разом із якими моніторить ситуацію на стадіонах і проводить спільну інформаційну антирасистську кампанію.

Товариство «Ніколи більше» координує діяльність державних установ та неурядових організацій, спрямовану на запобігання проявам дискримінації з огляду на расу чи національність під час проведення Євро-2012. Як розповів Панковський, проблема расизму на польських та українських стадіонах загострилася останніми роками, коли у місцевих футбольних командах з’явилися темношкірі футболісти.

Панковський навів приклади, коли при появі на польських стадіонах спортсменів-африканців, псевдовболівальники виспівували образливі пісеньки, вигукували непристойні гасла або ж кидали у чорношкірих футболістів бананами.

У Польщі проблема расової та національної нетерпимості під час футбольних матчів виявилася настільки дошкульною, що про неї заговорили представники найвищих щаблів влади, зокрема прем’єр-міністр Дональд Туск. Панковський цитував слова польського прем’єра: «Він висловив досить радикальну думку. Він сказав: якщо ми не впораємося з проблемою расизму на стадіонах, то взагалі непотрібно організовувати цей чемпіонат».

Проблему допоможуть вирішити зірки футболу?


Польські експерти наголошують, що насьогодні Польща та Україна є серед тих європейських держав, де проблема расової чи національної нетерпимості під час футбольних матчів особливо відчутна. Проте, кажуть експерти, систематична освітня та пропагандистська робота з футбольними клубами, вболівальниками та правоохоронцями приносить позитивні результати.

Скажімо, польську антирасистську кампанію «Викиньмо геть расизм зі стадіонів!» підтримали кілька десятків футбольних клубів та зірки польського футболу. Провідні футбольні команди Польщі виходили на стадіони у футболках із антирасистським гаслами.

На польських стадіонах регулярно роздають антирасистські листівки, а для футбольних клубів і суддів видано спеціальний порадник «Як боротися з расизмом». Рафал Панковський зауважив, що цей двомовний польсько-англійський порадник охоче читають в Україні.

«Ми не настільки радикальні, як прем’єр-міністр Туск, ми не твердимо, що вдасться цілковито ліквідувати расизм на стадіонах до Євро-2012. Навряд чи це вдасться. Та принаймні у Польщі і в Україні почнуть відповідальніше ставитися до цієї проблеми. Гадаю, цю проблему можна мінімалізувати», – зазначив голова товариства «Ніколи більше».

За словами організаторів варшавської дискусії про расизм на польських та українських стадіонах, якщо Польща і Україна складуть іспит на расову та національну терпимість під час Євро-2012, їхній досвід можна бути експортувати до інших країн Східної Європи, передусім до Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG