Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Пукачем затягується


Колишній генерал МВС Олексій Пукач
Колишній генерал МВС Олексій Пукач

Київ – У засіданні суду у справі Олексія Пукача, якого звинувачують у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, оголосили перерву на місяць. Причина – обвинувачений не встиг ознайомитися зі справою. Адвокати потерпілих, матері та дружини Гонгадзе, вказують на численні порушення з боку слідчих прокуратури і мають намір домагатися повторного досудового слідства. У Генпрокуратурі порушень не визнають. Дехто експертів зазначає, що справа Пукача служить знаряддям політичної помсти.

Колишній генерал МВС Олексій Пукач, якого звинувачують у вбивстві шеф-редактора «Української правди» Георгія Гонгадзе, на слухання своєї справи у Печерський районний суд Києва не прибув. Його адвокат передав клопотання Пукача із проханням відкласти розгляд справи через те, що він не встиг ознайомитися з її матеріалами.

У підсумку суд оголосив перерву до 26 травня. Засідання суду проходило у закритому режимі, через те що в обвинувальному вироку та в частині документів слідства стоїть гриф «таємно». Про це Радіо Свобода повідомила Валентина Теличенко, адвокат Мирослави Гонгадзе, дружини загиблого. За словами Теличенко, слідство припустилося численних порушень, які унеможливлюють судовий розгляд справи.

«Проігнорували передбачене кримінально-процесуальним кодексом право потерпілих та їхніх представників ознайомитися з матеріалами справи. Не всі дії Пукача було кваліфіковано, але потрібно інкримінувати йому всі наявні ознаки злочину, в тому числі й замовний характер убивства. Слідчі Генпрокуратури витратили купу часу, не роблячи слідчих дій, і передали до суду справу, не готову до судового розгляду. Тому ми заявимо клопотання про повторне досудове розслідування», – говорить адвокат.

Судовий розгляд справи Пукача не може бути відкритим – Генпрокуратура

Валентина Теличенко згадала і про те, що невдовзі спливає термін перебування Пукача під вартою, а отже, він може подати скаргу до Європейського суду з прав людини про нерозумні терміни ведення слідства.

У Генеральній прокуратурі України проблем у цьому не бачать. Речник ГПУ Юрій Бойченко запевняє, що слідчий має право продовжити термін утримання Олексія Пукача під вартою. Твердження про суттєві порушення з боку слідства він відкидає, а закритий розгляд справи пояснює загрозою для життя її фігурантів.

«Там фігурують прізвища людей, які нині працюють у службі зовнішньої розвідки. Тобто, частина з них інтегрована до злочинних організацій, тож оприлюднення їхніх прізвищ може бути фатальним. Що ж до неможливості адвокатів ознайомитися із матеріалами справи – їх запросили, але вони не з’являлися упродовж трьох діб. До того ж, у них ще буде змога ознайомитися з матеріалами», – запевняє представник Генпрокуратури.

Справа Пукача – помста Кучмі?

Такий перебіг слідства свідчить про винятково політичні мотиви дій слідства та суду, говорить політичний експерт Володимир Цибулько.

«Все виглядає так, наче із цієї справи роблять чисту політику. Якби це була юриспруденція, питання б розв’язали негайно. Наступним обвинуваченим буде Кучма. Питання зводиться до особистої помсти. Янукович вважає за потрібне помститися Кучмі. Завершення не буде. Кучма не є прямим відповідачем у цій справі, тому засудити його неможливо. І швидше за все, справу Пукача перетворять на виставу», – зауважив Цибулько.

Раніше Генпрокуратура повідомляла, що, як встановило слідство, обвинувачений Олексій Пукач, виконуючи вказівки колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, якого пізніше знайшли мертвим, та інших посадових осіб, викрав і вбив журналіста Георгія Гонгадзе.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG