Доступність посилання

ТОП новини

Справу екс-генерала міліції Пукача направили до суду


Олексій Пукач
Олексій Пукач

Київ – Генеральна прокуратура України завершила досудове слідство у справі екс-генерал-лейтенанта міліції Олексія Пукача, звинуваченого у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе. Утім, він може бути останнім, кого засудять за вбивство журналіста, припускають експерти. Політики, яких підозрюють у замовленні цього злочину, можуть уникнути відповідальності, кажуть вони.

Справа Олексія Пукача, в якій його звинуватили у вбивстві Георгія Гонгадзе, направлена до суду. Про це повідомив у п’ятницю речник Генпрокуратури Юрій Бойченко.

«Генеральна прокуратура України направила до Печерського районного суду міста Києва справу за обвинуваченням Пукача для розгляду по суті. Також направлена постанова про закриття карної справи у суді щодо померлого Юрія Кравченка», – сказав Бойченко.

За даними слідства, Олексій Пукач організував стеження за Георгієм Гонгадзе і керував групою офіцерів міліції, які викрали журналіста. Слідство свідчить, що генерал міліції власноруч задушив Гонгадзе. Висловлювалися припущення, що Пукач не міг діяти самостійно, без відома на той час керівника апарату МВС України Едуарда Фере, який з липня 2003 року був у комі, а нещодавно помер.

Цей фарс закінчиться великою ганьбою нинішньої влади – Єльцов

Пукача засудять і зроблять «цапом-відбувайлом», що відповідатиме не лише за себе, а й за замовників убивства, припустив у розмові з Радіо Свобода журналіст, який проводив власні розслідування щодо загибелі Георгія Гонгадзе, Олег Єльцов.

«Звинувачують виконавців. Справа у повній мірі могла б бути розслідувана, якби там були присутні і замовники. Скидають все на покійних Фере та Кравченка. Справа Кучми завершиться повною його реабілітацією. І не лише Кучми, оскільки є ще коло зацікавлених персон, які ініціювали нинішнє порушення справи. Це люди похилого віку, яких сумління все ж таки ночами мучить, і вони хочуть отримати остаточне виправдання. Цей фарс закінчиться великою ганьбою нинішньої влади», – зазначив Єльцов.

Була створена злочинна організація на чолі з Кучмою – Омельченко

Водночас депутат Верховної Ради, який раніше очолював парламентську слідчу комісію з розслідування вбивства Гонгадзе й інших резонансних справ, Георгій Омельченко запевнив Радіо Свобода, що справа Гонгадзе відображає лише малу частину усього переліку злочинів влади часів президентства Леоніда Кучми.

«Розглядати справу про убивство Георгія Гонгадзе і причетність до нього керівництва держави, маю на увазі Кучму, Литвина, Кравченка, Деркача і рангом нижче, не можна! Треба розглядати комплексно і системно. На державному рівні була створена злочинна організація, державна мафія на чолі з Леонідом Кучмою, Президентом України. Це десятки тяжких злочинів, насильницького характеру і корисливого», – заявив Омельченко.

Леонід Кучма відкидає звинувачення і в причетності до вбивства Георгія Гонгадзе, і інші. У п’ятницю він відвідував Генпрокуратуру, де вивчав матеріали карної справи, порушеної стосовно нього. Цього ж дня екс-майор Держохорони Микола Мельниченко заявив, що Леоніда Кучму можуть усунути фізично, оскільки «багатьом олігархам це буде на руку».

Колишнього начальника головного управління кримінального розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС України, генерал-лейтенанта Олексія Пукача затримали у липні 2009 року. Він переховувався з 2003 року. На початку 2005 року йому висунули заочне звинувачення у вбивстві журналіста.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG