Блінкен зустрінеться з міністром закордонних справ Китаю в Нью-Йорку

Ця зустріч відбудеться на тлі напруженості відносин між країнами

Державний секретар США Ентоні Блінкен зустрінеться з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї в п’ятницю в Нью-Йорку, повідомив Державний департамент США.

Ця зустріч відбудеться на тлі напруженості відносин між країнами, зокрема через американський експортний контроль щодо чіп-технологій, Тайвань і війну в Україні.

Міністр закордонних справ Китаю перебуває в США на сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

Цього тижня президент США Джо Байден на Генасамблеї ООН заявив, що США прагнуть відповідально керувати конкуренцією з Китаєм, щоб вона не переросла в конфлікт, а також готові співпрацювати в нагальних викликах.

«Що стосується переконань, то Сполучені Штати не соромляться, протистоять нечесній економічній конкуренції та військовому примусу інших країн у – у Південно-Китайському морі, у підтримці миру та стабільності в Тайванській протоці, у захисті наших найпередовіших технологій, щоб вони не може бути використано проти нас або будь-кого з наших партнерів», – сказав він.

Сполучені Штати висловили стурбованість зв’язками Китаю з Росією після вторгнення Москви в Україну, водночас Пекін неодноразово висловлював занепокоєння з приводу зв’язків США з Тайванем.

Китай заявляє, що є нейтральною стороною у війні Росії проти України, але його критикують за відмову засудити Москву через її повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року і за зв’язки з РФ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США та ЄС визнали, що Китай підтримує Росію у війні проти України