ЄС муситиме надати Україні фінансову підтримку – Штайнмаєр

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр

Євросоюз муситиме надати Україні фінансову підтримку, заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

«Ми знаємо, що шлях, яким ми йдемо, можливо, створює перші кроки для врегулювання ситуації. Але ми досі дуже далеко від рішення. Ми очікуємо, що від нас вимагатиметься більше дій і зобов’язань. Також хочу ще раз наголосити, ми муситимемо підтримати Україну фінансово, враховуючи її надзвичайно складну економічну ситуацію», – сказав Штайнмаєр у вівторок, 10 березня, у Софії, під час спільної-прес-конференції з головою МЗС Болгарії Даніелем Мітовим.

12 лютого, МВФ погодив з Україною програму допомоги: 17,5 мільярдів доларів Україна отримає упродовж найближчих чотирьох років. За словами голови місії МВФ в Україні Миколи Георгієва, Рада директорів Міжнародного валютного фонду може затвердити рішення про початок фінансування України за новою програмою упродовж чотирьох найближчих тижнів.

У фонді наголошують, що допомога не обмежиться вказаною сумою, зокрема й тому, що фінансовими донорами українських реформ цього року зголосилися виступити ЄБРР, Світовий банк, США та інші держави.

У січні Світовий банк погіршив прогноз падіння економіки України в 2015 році до 2,3% з 1%, озвученого в жовтні минулого року.

Згідно з повідомленням Державної служби статистики, інфляція в Україні у 2014 році становила майже 25%.