У Дніпропетровську розпочинає роботу Центр євроатлантичної інтеграції

Протести проти НАТО – від непоінформованості

Дніпропетровськ – Сьогодні у Дніпропетровську відкриють Центр євроатлантичної інтеграції. Його заснували дві громадські організації України та Чехії задля реалізації в регіоні інформаційно-просвітницького проекту щодо діяльності НАТО. На презентацію новоствореної структури очікують представницьку делегацію з Чеської Республіки, зокрема, віце-прем’єр-міністра Чехії Александра Вондру.
Для створення Центру євроатлантичної інтеграції у Дніпропетровську об’єднали зусилля дві громадські організації з України та Чехії. Дніпропетровська – громадська організація «Центр євроатлантичної інтеграції» – створена півроку тому і тільки розпочинає роботу в напрямку Україна-НАТО.

Натомість її чеська партнерка – Громадська асоціація JAGELLO 2000 – є провідним об’єднанням, яке вже знають у світі. За дев’ять років діяльності JAGELLO 2000 ініціювало й реалізувало цілу низку проектів, зокрема, восени 2002 року членів об’єднання залучили до керування Інформаційним центром НАТО, вони успішно брали участь в асоційованій програмі саміту НАТО в Празі.

Проект, який втілюватимуть у життя в Дніпропетровську, розрахований на три роки. Партнери мають намір організувати і провести в регіоні цілу низку заходів, щоб надавати громадянам достовірну інформацію щодо Північноатлантичного союзу, – конференції, «круглі столи», лекції, зустрічі, розраховані на різну аудиторію. Двічі на місяць влаштовуватимуть вечори питань та відповідей для людей, які цікавляться зовнішньою політикою України, діяльністю НАТО, відносинами між НАТО та Україною тощо.

В офісі Центру вже розгорнули бібліотеку, яка налічує понад 2 тисячі посібників щодо НАТО. Цією літературою може скористатися кожен охочий. Двічі на рік в регіоні також планують видавати інформаційний бюлетень, присвячений відносинам між Україною та Північноатлантичним союзом.

Співпраця задля інформування

Керівник новоствореного Центру євроатлантичної інтеграції у Дніпропетровську Тетяна Брежнєва розповідає: усі фінансові витрати на себе взяла на себе чеська сторона, левову частку організаційної роботи – українська.

«Головна мета – це інформування про відносини між Україною та НАТО, Україною та Європейським Союзом. Наш партнер – громадська організація «Ягелло» – має дуже багату діяльність, у неї одразу декілька проектів, пов’язаних із безпековою політикою. Проект фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки», – розповідає Тетяна Брежнєва.

Першим заходом у рамках спільного чесько-українського проекту стане Міжнародна конференція «Актуальні питання інформаційної політики України щодо євроатлантичної інтеграції». ЇЇ проведуть сьогодні в Дніпропетровському регіональному інституті держуправління.

У конференції, зокрема, візьмуть участь віце-прем’єр-міністр Чехії Александр Вондра, перший заступник міністра закордонних справ Чехії Томаш Пояр, посол Чехії в Україні Ярослав Башта та директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Мішель Дюре.